reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

dieta dla 4-miesiecznego bobasa

O i jeszcze jedno. Dzis poklocilam sie z mamcia przez telefon bo mowi daj to malej i podaj tamto. Dawaj duzo plynow bo sie odwodni. A co ja kurka mam zrobic jak ona nic nie chce. Jak zmusic dziecko do jedzenia i picia????
Moze jakies podpowiedzi????

reklama
Kakarolina a kiedy sie twoj synus urodzil?? dzisiaj zliczylam ile moj syn wypil na dobe wyszlo ze 420 ml czy to bardzo malo dziewczyny?? Jasina ty masz naprawde ciezko z ta biegunka:( Moze daj jej bananka na zatrzymanie biegunki albo kleik ryzowy? Slyszalam ze dzieci przy zabkowaniu moga miec biegunke ale nie wiem :/ ja na dodatek jestem przeziebiona i moj szymonek tez zlapal katarek i kaszelek ale dobrze to znosi jest rozesmiany mimo ze nie ma apetytu:) Dobranoc Wszystkie mamusie i Szkraby:*

Jasina u nas też był taki okres że maks co chwila robil kupy co prawda lekarz powiedział że u niemowlaków to nie jest biegunka ale w końcu doradził zmianę mleka na takie które ma więcej żelaza i zadziałało. Bardzo dobre działanie ma też marchewka. A co do picia soczków to Maks też ich nie tykał ale za to polubił przecierki jabłkowe i któregoś dnia daje mu z glupoty sok a ten chłepce:-) jak głupi z 45ml wypił. Po prostu zaznajomil się ze smakiem a herbatek dalej nie tyka już woli zwykła woda. Tobi co prawda jablek nie polecam bo po nich to dopiero biegunka ale może właśnie marchewka albo banan.
Daria mały urodził się 3.10 a Twój

Czesc dziewczyny :) Ja tez od paru dni mam ten sam problem z moim synusiem.Najbardziej przeraza mnie fakt,ze wogole nie chce pic mleka.Jeszcze niedawno przemycalam je w kaszce i w nocy jak sie przebudzal to wypijal 120ml czasami150ml,ale teraz moge o tym zapomniec.Za to herbatki potrafi pic litrami... Po poludiu ok.15:00 podaje mu ziemniaczki z warzywkami i ok 17.00 bananka ze sloiczka,ale to czy zje tez zalezy od jego humoru i nie zawsze zakonczone jest sukcesem... Maly wazy ponad 8kg,ale chyba teraz zaczne mu ta wage kontrolowac czy czasem nie spada...

hahahaha kakarolina moj maly urodzil sie 4 pazdziernika:) Z tym ze termin mialam na 10 listopada ale na szczescie przy porodzie nie bylo potrzeba specjalnej opieki dla malucha inkubatora itp urodzil sie zdrowy jak rydz :) Teraz dalam synkowi pol sloiczka marchewka ziemniak i zjadl wszystko wiec jest poprawa mam nadzieje!

Ostatnia edycja:
to gdyby jeszcze miesiąc Twój maluszek poczekał w brzuchu to byłby niezły gigancik:-). Maks urodził się dzień przed terminem. My dzisiaj mamy pełen sukces. Chyba zadziałała woda w nocy i dziś w dzień jadł całkiem sporo po 110ml i jeszcze pół słoiczka zupki marchwiowej. Może to początek zmian. Oby . A starsze maluszki mogą nie chcieć mleka jak poznają więcej smaków i mleko staje się nudne. Można spróbować dodawać jakieś kaszki smakowe dla urozmaicenia

Jasina nie zmusisz. Możesz eksperymentować z różnymi smakami próbować butelką łyżeczką a może kubek niekapek zaciekawi. Obserwuj czy ma mokre pieluszki. Wszystko będzie dobrze nie odwodni się skoro idziesz do lekarza to takie rzeczy jak zapadnięte ciemiączko i oczka by na pewno zauważyli jacy by nie byli. To matki panikują (co jest oczywiste) a lekarze się znają (trzeba tak myśleć) Żaden pediatra nie da zrobić szkody takiemu maleństwu. Ile maleństwo w wypije i jak często.

reklama
U mnie z tymi kaszkami o roznych smakach to na razie ciezko,bo nawet dzisiaj szukalam w sklepie i wszystkie sa od 6-go m-ca.Jedynie jakie sa to bananowo-zbozowe,na ktore maly nawet nie chce spojrzec i konczy sie wrzaskami i krzykami...Jedynie na pocieszenie dnia mam to iz synus w poludnie wypil 90ml mleczka... niby nic a tak duzo :)
A tak na marginesie to moj Alex tez urodzil sie 3 pazdziernika :)

Do góry