reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy to trądzik noworodkowy?

Kurcze, to chyba przy wizycie następnej przed szczepieniem podpytam się pediatry.
Zbieraj zdjęcia koniecznie 😊

Widzialam gdzie indziej twój wpis o wędidelku i o wzm. napięciu obręczy barkowej. Jeśli chodzi o wędzidełko to teoretycznie dobra CDL oceni, ale tak, też neurologopeda.

Jeśli chodzi o to wzm. napięcie. Może przyda ci się moja historia. Moja córka miała dokładnie to samo, a ulewanie to była masakra. M.in. dlatego też byliśmy u gastroenterologa dziecięcego, żeby może stwierdzić refluks chorobowy. Nic takiego nie wyszło. Fizjo uważa, że to wzm. napięcie miało wpływ, ale też byliśmy u osteopaty i on znalazł jakieś napięcie z lewej strony w klatce piersiowej, zrobił masaże i pokazał jak je robić w domu. Teraz nie wiem, czy to, czy akurat fakt, że dość niedługo po 2 wizytach u niego, córka się spionizowała i ulewanie magicznie się skończyło. Być może obie rzeczy miały wpływ, bo jednak masowaliśmy, na kolejnej wizycie osteopata stwierdził, że to napiecie zniknęło, więc ma dowód, że coś robilismy, bo sama pionizacja to nie wszystko. Tak że polecam Ci jeszcze osteopatę🙂

reklama
Z Ząbek pod Warszawą, ale może też byc Warszawa, jeśli ktoś ma do polecenia neurologopedę (wędzidełko) i pediatrę (ewentualna diagnostyka alergii) prywatnie, to poproszę :) O i ewentualnie fizjoterapeuta to może jeszcze przejdę się po usg bioderek.

No to my chodzimy do Raczek-Pakuły w Warszawie

Ona jest nie tylko CDL ale też międzynarodowym konsultantem jako chyba jedna w Polsce i jest pediatra

Z Ząbek pod Warszawą, ale może też byc Warszawa, jeśli ktoś ma do polecenia neurologopedę (wędzidełko) i pediatrę (ewentualna diagnostyka alergii) prywatnie, to poproszę :) O i ewentualnie fizjoterapeuta to może jeszcze przejdę się po usg bioderek.
W Fundamenti w Ząbkach są dwie sensowne rodzinne, ktore co prawda fachowo Ci nie pomogą, co i jak z alergią, ale dają skierowania do specjalistów na co tylko chcesz.
A na dalszym etapie to w szpitalu w Wołominie przy przychodni dziecięcej jest sensowny alergolog, bodajże dr Tesla, ale to na zasadzie jakbyście już miały skierowanie na jakimś dalszym etapie, bo na razie to nikt raczej jeszcze Was na testy alergologiczne nie pośle.

Jak chcesz to i fizjo z Zacisza/Targowka mogę Ci polecić, ale my akurat mieliśmy metodę Vojty, nie wiem jak tam rehabilitują innymi metodami

Udało mi się "uciec" od synka :p

To dalej - świetna polecana alergolożka to Link do: Anna Zawadzka-Krajewska - Przeczytaj opinie i umów wizytę ale nie mam aktualnego kontaktu - musiałabyś pogrzebać

Fizjoterapia-osteopatia - Link do: Pępek Świata - Gabinety Specjalistyczne - ZnanyLekarz.pl

Neurologopeda - Link do: Pogadamy? Logopeda, neurologopeda Warszawa Bielany Żoliborz

Polecone zostały mi jeszcze te książki, przy problemach mojego synka:

Zbieraj zdjęcia koniecznie 😊

Widzialam gdzie indziej twój wpis o wędidelku i o wzm. napięciu obręczy barkowej. Jeśli chodzi o wędzidełko to teoretycznie dobra CDL oceni, ale tak, też neurologopeda.

Jeśli chodzi o to wzm. napięcie. Może przyda ci się moja historia. Moja córka miała dokładnie to samo, a ulewanie to była masakra. M.in. dlatego też byliśmy u gastroenterologa dziecięcego, żeby może stwierdzić refluks chorobowy. Nic takiego nie wyszło. Fizjo uważa, że to wzm. napięcie miało wpływ, ale też byliśmy u osteopaty i on znalazł jakieś napięcie z lewej strony w klatce piersiowej, zrobił masaże i pokazał jak je robić w domu. Teraz nie wiem, czy to, czy akurat fakt, że dość niedługo po 2 wizytach u niego, córka się spionizowała i ulewanie magicznie się skończyło. Być może obie rzeczy miały wpływ, bo jednak masowaliśmy, na kolejnej wizycie osteopata stwierdził, że to napiecie zniknęło, więc ma dowód, że coś robilismy, bo sama pionizacja to nie wszystko. Tak że polecam Ci jeszcze osteopatę🙂
Osteo też mam na liście 🙏🏼 Intuicja podpowiada mi, że coś jest nie tak, że coś jej przeszkadza, ale nie wiem co :( Z synem nie od początku słuchałam tych przeczuć, bo myślałam, że przesadzam i dramatyzuję, ale odkąd za każdym razem się sprawdzało, to jednak doszłam do wniosku,’że my mamy po prostu wiemy pewne rzeczy. Także będę drążyć 💪🏻 Masaży dziś się „nauczyłam” i będziemy działać na tę obręcz barkową :)

W Fundamenti w Ząbkach są dwie sensowne rodzinne, ktore co prawda fachowo Ci nie pomogą, co i jak z alergią, ale dają skierowania do specjalistów na co tylko chcesz.
A na dalszym etapie to w szpitalu w Wołominie przy przychodni dziecięcej jest sensowny alergolog, bodajże dr Tesla, ale to na zasadzie jakbyście już miały skierowanie na jakimś dalszym etapie, bo na razie to nikt raczej jeszcze Was na testy alergologiczne nie pośle.

Jak chcesz to i fizjo z Zacisza/Targowka mogę Ci polecić, ale my akurat mieliśmy metodę Vojty, nie wiem jak tam rehabilitują innymi metodami
Dzięki! Akurat to moja przychodnia i tam podejdę w poniedziałek z córką ws. tych wysypek :) Nie jestem do końca pewna, czy to nie trądzik + potówki, zobaczymy. Niech lekarz rzuci okiem.

Kontakt do fizjo z okolicy chętnie przytulę :D Ta dzisiaj nas odesłała z zaleceniami cwiczeń i tyle. Wolałabym pochodzić na masaże z małą nawet raz na dwa tygodnie bo ja sama nigdy tak nie wymasuję i nie pouciskam jak specjalista.

Udało mi się "uciec" od synka :p

To dalej - świetna polecana alergolożka to Link do: Anna Zawadzka-Krajewska - Przeczytaj opinie i umów wizytę ale nie mam aktualnego kontaktu - musiałabyś pogrzebać

Fizjoterapia-osteopatia - Link do: Pępek Świata - Gabinety Specjalistyczne - ZnanyLekarz.pl

Neurologopeda - Link do: Pogadamy? Logopeda, neurologopeda Warszawa Bielany Żoliborz

Polecone zostały mi jeszcze te książki, przy problemach mojego synka:

Wszystko zapisałam, będę działać :D Bardzo Wam dziękuję ❤️

To to raczej nie trądzik, oprócz twarzy i dekoltu? Mała od rana strasznie ulewa po każdym karmieniu, wręcz chlusta :( Waga przed ulaniem 4250 g, po 4100 g :( I to jeszcze sobota, sama nie wiem jak jej pomóc.
IMG_8444.jpeg
IMG_8443.jpeg
IMG_8441.jpeg
IMG_8438.jpeg
IMG_8440.jpeg

reklama
A Ty jesteś na diecie bez bmk?
Nie, na razie nie wprowadziłam żadnych zmian w żywieniu. Od kilku lat nie piję mleka krowiego (tylko roślinne), ale widzę, że to białko jest w innych produktach, które jem, więc pewnie coś do pokarmu trafia.

Udało mi się umówić na dziś prywatnie do pediatry. Zważyłam ją i 5.07 ważyła 3510 g a dzisiaj 4250 g, czyli przyrosty prawie 50 g dziennie… Strasznie dużo. Może dlatego ona tak chlusta i mocno ulewa, ale je 8-12 razy dziennie, więc nie wiem co tu miałoby być nie tak. Jeszcze niech ją pediatra dzisiaj zważy, bo ja ją położyłam w poprzek na takiej wadze elektronicznej domowej dla dorosłych bo nie mam innej. Teraz nakarmiłam ją godzinę temu, tym razem w końcu nie ulała (pierwszy raz dzisiaj) i po 30-45 min. od jedzenia te plamy zbladły. Podczas jedzenia były bardziej czerwone i bardziej jakby odcięte. Najbardziej martwią mnie te na rączkach i w zgięciach łokci, bo reszta to pewnie zaostrzony trądzik.

Teraz już zbledło po godzinie, nie wiem czemu. Po ostatnim chluście wyglądało to strasznie :(
IMG_8445.jpeg

Do góry