reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy to trądzik noworodkowy?

Cierpliwości...

Jeśli to nie pomaga, to niech lekarz da coś skutecznego. Ewentualnie poszukaj bdb dermatologa. Ech. Niestety, wiem jak to jest, bo też dociekałam masy rzeczy, i to trwało. No w końcu ktoś pomoże.

Możliwe, że alergia jest, ale to też nie jest coś, czego się nie opanuje🙂 dobrej nocy
Posmarowałam na noc i rano emolientem A Derma Exomega i jest poprawa. Wysypka zbledła, mam wrażenie, że to zaczęło się goić, nie jest rozognione a skóra nie jest już jak papier ścierny. Więc to chyba jednak nie trądzik, bo emolient pogorszyłby sprawę. Zobaczę przez 2-3 dni :) Dziś znowu biegunka, także jednak pewnie nas czeka gastroenterolog albo alergolog. Byłyśmy u neurologopedy i w końcu jakiś krok do przodu :) Mała jednak ma krótkie wędzidełko i pospinane wszystko, to może mieć wpływ na ulewanie (tu już niekoniecznie alergia). Na razie masaże w buzi, za 2 tygodnie kontrola i zobaczymy co dalej :) A jutro fizjo! Jestem dobrej myśli :)

reklama
Posmarowałam na noc i rano emolientem A Derma Exomega i jest poprawa. Wysypka zbledła, mam wrażenie, że to zaczęło się goić, nie jest rozognione a skóra nie jest już jak papier ścierny. Więc to chyba jednak nie trądzik, bo emolient pogorszyłby sprawę. Zobaczę przez 2-3 dni :) Dziś znowu biegunka, także jednak pewnie nas czeka gastroenterolog albo alergolog. Byłyśmy u neurologopedy i w końcu jakiś krok do przodu :) Mała jednak ma krótkie wędzidełko i pospinane wszystko, to może mieć wpływ na ulewanie (tu już niekoniecznie alergia). Na razie masaże w buzi, za 2 tygodnie kontrola i zobaczymy co dalej :) A jutro fizjo! Jestem dobrej myśli :)
Super. Tzn nie, że coś wykryto, ale że już naprzód jakoś idzie diagnozowanie 🙂

Emolienty pogarszają trądzik? Mieliśmy maść robioną od lekarza i super zeszło, zaczęłam stosować .emolium.do.kapieli i generalnie córkę wysypało znowu , z tym że na klatce,.rękach, nogach i nawet plecach, coś jak kaszka .

Załączniki

• IMG20240726211259.jpg
    IMG20240726211259.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 29
  • IMG20240726211210.jpg
    IMG20240726211210.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 23
Emolienty pogarszają trądzik? Mieliśmy maść robioną od lekarza i super zeszło, zaczęłam stosować .emolium.do.kapieli i generalnie córkę wysypało znowu , z tym że na klatce,.rękach, nogach i nawet plecach, coś jak kaszka .
Podobno tak, wszędzie jest tak napisane i tak też mówiła mi pediatra i położne, ze trądzika nie można smarować tłustym. U nas też pomogły emolienty :) Różnica przeogromna. Dlatego nie mam pewności czy u nas to był trądzik 🤷🏼‍♀️ Z bliska wyglądało podobnie do Was, w zgięciach łokci też takie plamy mieliśmy. Zdjęcie tego nie oddaje, ale oprócz plam były też nierówności na skórze. Różnica na tym samym policzku po 2 dniach przed i po:
E7D74C00-8BDF-4543-8ED9-9E9782866DEB.jpeg

U nas pomogła maść robioną z apteki, taka złuszczająca ale jak tylko przestałam stosować to niestety od razu problem się nasilił i też kąpie w emolium bo z kolei lekarz tak powiedział 🤦. Więc jeżeli to trądzik to mogło zaostrzyć ...ale czy trądzik noworodkowy pojawia się również na reszcie części ciała ?

U nas pomogła maść robioną z apteki, taka złuszczająca ale jak tylko przestałam stosować to niestety od razu problem się nasilił i też kąpie w emolium bo z kolei lekarz tak powiedział 🤦. Więc jeżeli to trądzik to mogło zaostrzyć ...ale czy trądzik noworodkowy pojawia się również na reszcie części ciała ?
Wydaje mi się, że trądzik niemowlęcy (ten późniejszy) może już występować na całym ciele.

Po emolium mojemu synowi też takie kropki wyskakiwały. Po innych emolientach nie.

reklama
reklama
Do góry