reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy to trądzik noworodkowy?

Mój syn długo zmagal się z trądzikiem (do 3 msc). Kąpaliśmy w kaliumie, zmiany z białymi czubkami przecieraliśmy patyczkiem nasaczonym octeniseptem i po czasie zeszło 😀

reklama
Dobrze, że idziesz do pediatry. Nie martw się na zapas. Trudno powiedzieć, co to jest. Ulewanie i wysypka (wygląda mi na tzw trądzik) może być niezależnie od siebie. Już teraz nie pamiętam, ale moja córka też sporo przybierała i była bardzo wysoko (wciąż w normie) w tych siatkach i nikt nie widział nic złego. A tyle, co mówisz, to jest za dużo? Powyżej normy?
A może od upałów oprócz trądziku nakładają się jakieś zmiany spowodowane upałem? Jeszcze możecie iść do dobrego dermatologa dziecięcego.

Ulewanie też niekoniecznie oznacza alergię. Moja córka naprawdę strasznie ulewała, chlustała, pod ciśnieniem często. Po prostu tak miała, bo ani problem od strony budowy w brzuchu, ani alergia... W trakcie diety eliminacyjnej i po ulewała bez zmian.

Pogadaj z lekarzem, ale na mój gust, to mogą być zupełnie różne sprawy. Jeśli chodzi o dietę, to ona musi być restrykcyjna, trzeba dokładnie czytać etykiety i tutaj przydają się produkty wegańskie, ale na np soję też trzeba uważać. Generalnie to sama nic nie rób - nie radzę. Niech lekarz ma na to oko. Oprócz tego na takiej diecie trzeba przyjmować magnez, więc to nie jest takie sobie o hop siup. Ale to pewnie wiesz🙂

Dobrze, że idziesz do pediatry. Nie martw się na zapas. Trudno powiedzieć, co to jest. Ulewanie i wysypka (wygląda mi na tzw trądzik) może być niezależnie od siebie. Już teraz nie pamiętam, ale moja córka też sporo przybierała i była bardzo wysoko (wciąż w normie) w tych siatkach i nikt nie widział nic złego. A tyle, co mówisz, to jest za dużo? Powyżej normy?
A może od upałów oprócz trądziku nakładają się jakieś zmiany spowodowane upałem? Jeszcze możecie iść do dobrego dermatologa dziecięcego.

Ulewanie też niekoniecznie oznacza alergię. Moja córka naprawdę strasznie ulewała, chlustała, pod ciśnieniem często. Po prostu tak miała, bo ani problem od strony budowy w brzuchu, ani alergia... W trakcie diety eliminacyjnej i po ulewała bez zmian.

Pogadaj z lekarzem, ale na mój gust, to mogą być zupełnie różne sprawy. Jeśli chodzi o dietę, to ona musi być restrykcyjna, trzeba dokładnie czytać etykiety i tutaj przydają się produkty wegańskie, ale na np soję też trzeba uważać. Generalnie to sama nic nie rób - nie radzę. Niech lekarz ma na to oko. Oprócz tego na takiej diecie trzeba przyjmować magnez, więc to nie jest takie sobie o hop siup. Ale to pewnie wiesz🙂
Dziękuję. Na razie nic nie usuwam z diety bez konkretnego wskazania. Pediatra odesłał do dermatologa a na ulewanie mamy spróbować Gastrotuss baby. Wędzidełko do sprawdzenia, bo kolejny lekarz „nie jest pewny”. Także chyba najpierw udam się do neurologopedy, spróbuję tego Gastrotussa, a z tymi wysypkami poczekam może 2 tygodnie jeszcze, może samo zniknie. Syn miał trądzik do 5/6 tygodnia, to jeszcze mamy chwilę :(

Dziękuję. Na razie nic nie usuwam z diety bez konkretnego wskazania. Pediatra odesłał do dermatologa a na ulewanie mamy spróbować Gastrotuss baby. Wędzidełko do sprawdzenia, bo kolejny lekarz „nie jest pewny”. Także chyba najpierw udam się do neurologopedy, spróbuję tego Gastrotussa, a z tymi wysypkami poczekam może 2 tygodnie jeszcze, może samo zniknie. Syn miał trądzik do 5/6 tygodnia, to jeszcze mamy chwilę :(

Dla mnie to trądzik zaostrzony przez upały.
Nie wiązałabym tego z alergia

Karmisz piersią? Jak tak to przecieraj swoim mleczkiem.
Dla mnie tak jak dla @olka11135 trądzik zaostrzony przez gorączki na dworze. :)
Tak samo stwierdziła nasza CDL, a pediatra „Ja tam się na skórze nie znam” 😂😵‍💫 Poczekam 2 tygodnie i zobaczę jak to się rozwinie. Tak, karmię wyłącznie piersią, ale mimo że córka przybiera ponad 40 g dziennie, to nie wycieka mi na tyle mleka żeby jej całe policzki przesmarować 😂 To co jej zostaje wokół ust to rozsmarowuję. Laktator odkąd laktacja ustabilizowana ściąga mi tyle co nic 😵‍💫 Przestał działać 😂 A szkoda, bo bym odciągała i smarowała 🙈

reklama
Udało mi się "uciec" od synka :p

To dalej - świetna polecana alergolożka to Link do: Anna Zawadzka-Krajewska - Przeczytaj opinie i umów wizytę ale nie mam aktualnego kontaktu - musiałabyś pogrzebać

Fizjoterapia-osteopatia - Link do: Pępek Świata - Gabinety Specjalistyczne - ZnanyLekarz.pl

Neurologopeda - Link do: Pogadamy? Logopeda, neurologopeda Warszawa Bielany Żoliborz

Polecone zostały mi jeszcze te książki, przy problemach mojego synka:

Neurologopeda umówiony już na czwartek, jestem pełna nadziei :D

Do góry