reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy to trądzik noworodkowy?

Takie czerwone plamy w zgięciach łokci na przykład pomimo braku odparzenia i natłuszczania? U nas dodatkowo krostki na rękach i klatce piersiowej, tak jakby trądzik 🤷🏼‍♀️
O, coś takiego też i u nas było. I wysypka w miejscu gdzie ucho się łączy z głową (nie wiem jak to bardziej obrazowo opisać).
Śluz to może i być w całkiem okejkowej kupie, to nie zawsze jest wyznacznik (choć może oczywiście być).

reklama
O, coś takiego też i u nas było. I wysypka w miejscu gdzie ucho się łączy z głową (nie wiem jak to bardziej obrazowo opisać).
Śluz to może i być w całkiem okejkowej kupie, to nie zawsze jest wyznacznik (choć może oczywiście być).
Kurcze, to chyba przy wizycie następnej przed szczepieniem podpytam się pediatry.

Takie czerwone plamy w zgięciach łokci na przykład pomimo braku odparzenia i natłuszczania? U nas dodatkowo krostki na rękach i klatce piersiowej, tak jakby trądzik 🤷🏼‍♀️
Tak i krostki w tych samych miejscach. Jak znajdę zdjęcie to ci wyślę.
Wysłałam.

Ostatnia edycja:
Właśnie nie jestem pewna co do tego śluzu. Będę musiała się temu przyjrzeć i poobserwować małą

Jeszcze mogą się pienić i być strzelające.

Pamiętaj też że laktoza w mleku matki jest stała i nie zmienisz jej żadna swoją dietą. Tu tylko leki wspomagające trawienie laktozy.

Jeszcze mogą się pienić i być strzelające.

Pamiętaj też że laktoza w mleku matki jest stała i nie zmienisz jej żadna swoją dietą. Tu tylko leki wspomagające trawienie laktozy.
No te kupki jak z armaty, ale to też podobno nie zawsze wyznacznik. Mała też mocno ulewa po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach od jedzenia, pomimo odbeknięcia. Przejdę się w poniedziałek do pediatry w takim razie, chociaż już trochę im nie ufam, bo 3 osoby mówiły, że wędzidełko OK, a fizjo stwierdziła, że jednak skrócone bo robi się serduszko w trakcie płaczu a nikt mi na to uwagi nie zwrócił i juz sama nie wiem komu ufać.

No te kupki jak z armaty, ale to też podobno nie zawsze wyznacznik. Mała też mocno ulewa po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach od jedzenia, pomimo odbeknięcia. Przejdę się w poniedziałek do pediatry w takim razie, chociaż już trochę im nie ufam, bo 3 osoby mówiły, że wędzidełko OK, a fizjo stwierdziła, że jednak skrócone bo robi się serduszko w trakcie płaczu a nikt mi na to uwagi nie zwrócił i juz sama nie wiem komu ufać.

A patrzyłaś czy na liście nie ma w Twojej okolicy kogoś kto jest też pediatrą?

A patrzyłaś czy na liście nie ma w Twojej okolicy kogoś kto jest też pediatrą?

Nie znam tej strony, sprawdzę :) Akurat CDL poleciły mi mamy z mojego miasta i ogólnie byłam bardzo zadowolona z wizyty. Dzisiaj z poleconej fizjo już mniej 😂 Fajnie, że zwróciła uwagę na to wędzidełko, ale losowo pokazywała ciągle to nowe ćwiczenia do domu zamiast popracować z małą i mała całą wizytę przepłakała, co fizjo skwitowała tym, że „da nam popalić w domu”, że może być „nadwrażliwa” i że jest mała aferzystka 😂 No fakt, córka dramatyzuje, ale kurde nie ma jeszcze 4 tygodni, ma prawo nie lubić jak ją ktoś uciska, przewraca czy zgina jej nogi, zwłaszcza, że tutaj robiła to totalnie losowo a nie terapeutycznie. No ale cóż, nie zawsze się dobrze trafi. Grunt, że zobaczyłam to wędzidełko, bo to może mieć wpływ też na brzuch. Udało mi się trochę złapać to o czym ona mówiła na zdjęciu. Na żywo bardziej widać jak język unosi się po bokach a na czubku jakby coś ciągnie taka niteczka i robi się w kształt serduszka.
IMG_8422.jpeg

Na tej stronie widzę, że u mnie położne to głównie pielęgniarki, nie widzę pediatry.

Blue, skąd jestes? Moze ktos akurat będzie miał poleconego w Twojej okolicy?
Z Ząbek pod Warszawą, ale może też byc Warszawa, jeśli ktoś ma do polecenia neurologopedę (wędzidełko) i pediatrę (ewentualna diagnostyka alergii) prywatnie, to poproszę :) O i ewentualnie fizjoterapeuta to może jeszcze przejdę się po usg bioderek.

Ostatnia edycja:
reklama
Jak się diagnozuje alergię na bmk i laktozę u takich maluszków? Czy idzie jakoś odróżnić objawy alergii od standardowych „przypadłości” układu pokarmowego i wysypek wieku noworodkowego?
Po kupkach, jak ktoś wyżej pisał. Moja córka kp, więc lekarz zalecił dietę eliminacyjną jak zobaczył zdjęcia kup. Oprócz tego miała na twarzy zdaniem pediatry (i potem gastroenterologa) "cechy atopii". Niestety wyjaśnienia pediatry, poczytanie w necie o tym, nie pomogły mi w stwierdzeniu, jak to ma wyglądać z tą dietą i poszliśmy do gastroenterologa. Tam się dowiedziałam jak prawidłowo przeprowadzić tę eliminację i jak długo, wreszcie jak potem z niej powoli wychodzić. Tak więc powiem tylko, że mi pediatra niezbyt pomógł, ale może masz lepszego.

Nie wiem, czy moja córka naprawdę miała alergię na bmk. To było jeszcze przed rd, była tylko na moim mleku, miała wtedy 4 miesiące. Kupy z śluzem i czasami nitki krwi. Po diecie mojej, kupy zrobiły się prawidłowe i problem nigdy nie wrócił. Gastro uważał, że mogła mieć alergię i w naukowy (nie powtórzę) sposób wytłumaczył, że ją ta dieta z tego niejako "wyleczyła", że tak się czasem dzieje. Po rozpoczęciu rd nigdy nie wyszła jej alergia na bmk (a już ma 20 mies). Skóra się poprawiła. Ktoś w rodzinie uważa, że "wyrosła" z tych problemów ...🤷‍♀️

Piszę to tylko ku pokrzepieniu, bo nie zawsze to będzie problem, który będzie się ciągnął.

Do góry