reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy to regres snu

kama1112

Fanka BB :)
Witajcie, moja 14 tyg corka ( wg daty porodu 15 tyg) od tygodnia coraz gorzej spi w nocy. w dzien bez zmian - ma 3, 4 drzemki po 40 min. Wczesniej spala od okolo 19-20 do 6 rano. Od kilku dni od 21 do 5. Wczoraj natomiast od 21.30 do 3.30. Wstaje 1-2 razy na jedzenie. Czy to moze byc regres snu? Ilosc godzin jaka ona teraz przesypia jest bardzo mala.

reklama
Ostatnia drzemka konczy sie o 16.30 max 17. Wczesniej o 19.00 chodzila spac. Teraz coraz pozniej i coraz wczesniej wstaje. Ta zmiana postepuje tak w ciagu tygognia.

Jeszcze przed tygodniem wygladalo to tak:
6.00 podbuka
Karmienie, zabawa
7.30-8.00 drzemka
Karmienie, zabawa
10.00-10.40 drzemka
Karmienie, zabawa
12.30-14.00 spacer (okolo 40 min sen)
Karmienie zabawa
16.00-16.40 drzemka
19.30 sen ( 2 pobudki na karmienie)

Teraz kompletnie sie ten plan posypal...
Wstaje o 5, albo nawet o 3.30. Wieczorem probujemy ja utulac do spania to przysnie na 10 minut, wstaje. I tak trwa to okolo 1.5 godziny. Zamiast spac o 19.30 przesuwa sie to na 21.30. A wstaje coraz wczesniej.

reklama
Co to znaczy, że ma 14tygodni, a 15 według daty porodu?

Z dzieckiem, szczególnie tak malym, nie ma planu. Idź za dzieckiem. Ty się spinasz, ona to wyczuwa i też się spina.
Wprowadź rutynę wieczorna. Sprzątanie zabawek, kąpiel, tulaski, gaszenie światła, karmienie. To pomoże wejść w tryb noc.

Moze zwyczajnie nie jest zmęczona i trzeba przesunąc usypianie na 20? A może faktycznie ma regres i jej minie. Im bardziej usypiasz na siłę, tym jest gorzej. Skoro się budzi po 10min, to zwyczajnie nie jest śpiąca. Albo jest w drugą stronę, przemęczona.
Mój syn jak tyle mial, to w dzień potrafił spac co chwilę. Kończył drzemkę o 18, chodził slać o 20 i spał normalnie do 6. Pamiętam, że ja odwrotnie, liczyłam czy ma tyle godzin aktywności ile powinien mieć.

Do góry