reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy to już ciąża ?

Ja przekaz @witch zrozumiałam inaczej. Nie napisała że kobieta nie może zajść w ciążę bo dla pracodawcy będzie to problem tylko zapewne chodziło o to że jak kobieta jest w ciążę to bez powodu bierze chorobowe i wtedy pracodawca przez 33 dni musi wypłacić wynagrodzenia urlop się zbiera który będzie trzeba w końcu np wypłacić i w dodatku zatrudnić nowa kobietę lub mężczyznę na miejsce tej kobiety której się " pracować nie chce"
No jeżeli tak to ok. Ja też nie jestem za tym żeby podczas ciąży chodzić na zwolnienie bez potrzeby, bo później młode kobiet mają problem z zatrudnieniem właśnie przez takie osoby.

reklama
@młoda1994 No właśnie o to mi chodziło. Niestety w tej kwestii prawo jest jakie jest. Gdyby za cały okres chorobowego zwolnienia płacił ZUS od samego początku, a dodatkowo gdyby za okres tego zwolnienia oraz macierzyńskiego/rodzicielskiego nie naliczał się urlop, to bym nie miała nic przeciwko takim zmianom.
Zupełnie zrozumiałe jest chorobowe ze względu na sytuację zdrowotną przyszłej matki. Ale zakładanie z góry, że od 4tc pójdę na L4 jest moim zdaniem niezbyt rozsądne.

Podejrzewam że każdy pracodowaca ma obowiązek znalesc bezpieczne stanowisko dla kobiet w ciąży a jeśli takowego nie ma ma prawo zakaz wykonywać obowiązków z prawem do 100% wynagrodzenia.

Dlatego napisałam jak faktycznie źle się czujesz masz zagrożona ciąże plamienia czy jesteś po poronieniach to wiadomo wtedy l4 i na nic nie patrzeć.

Później się nie dziwić ze pracodawcy nie chce zatrudniać młodych ludzi bo boją się że podpiszą umowę zajdą w ciążę i znowu pracownika nie ma i trzeba zatrudniać nowego pracownika z taką samą obawa a spotkałam się już z tym.
Każdy ma prawo do własnego zdania więc napisałam koleżance jak myślę. :)

No właśnie o to mi chodziło ja mam ciężko prace dźwigam kartony z chemia po 8-10 h na nogach w duszności i to na 3 zmiany a nie ma takiego stanowiska dla osób ciężarnych niestety. Dlatego pytam na jakiej podstawie lekarz wystawia l4 czy gdy widać już na usg coś czy wystarczy już tylko beta. To moja pierwsza ciąża tez jestem młoda osoba 24 lata dlatego jesteś świeża w takich tematach

No jeżeli tak to ok. Ja też nie jestem za tym żeby podczas ciąży chodzić na zwolnienie bez potrzeby, bo później młode kobiet mają problem z zatrudnieniem właśnie przez takie osoby.
Młode kobiety cierpią później za nieróbstwo kobiet które uważają "jestem w ciąży to mogę iść na chorobowe nie mogą mnie zwolnić".

@młoda1994 No właśnie o to mi chodziło. Niestety w tej kwestii prawo jest jakie jest. Gdyby za cały okres chorobowego zwolnienia płacił ZUS od samego początku, a dodatkowo gdyby za okres tego zwolnienia oraz macierzyńskiego/rodzicielskiego nie naliczał się urlop, to bym nie miała nic przeciwko takim zmianom.
Zupełnie zrozumiałe jest chorobowe ze względu na sytuację zdrowotną przyszłej matki. Ale zakładanie z góry, że od 4tc pójdę na L4 jest moim zdaniem niezbyt rozsądne.
Dokładnie tak. Dopiero co test wyszedł z blada kreską a już planowanie że pójdzie się na chorobowe[emoji1787], a ciąża może być wzorowa wręcz książkowa bez najmniejszych odchylen.

Gdyby ZUS prowadził kontrolę kobiet ciężarnych które sobie "odpoczywają" i by zabierał prawo do płatnego chorobowego myślę żeby szybko się nie które damy opamietaly.

No właśnie o to mi chodziło ja mam ciężko prace dźwigam kartony z chemia po 8-10 h na nogach w duszności i to na 3 zmiany a nie ma takiego stanowiska dla osób ciężarnych niestety. Dlatego pytam na jakiej podstawie lekarz wystawia l4 czy gdy widać już na usg coś czy wystarczy już tylko beta. To moja pierwsza ciąża tez jestem młoda osoba 24 lata dlatego jesteś świeża w takich tematach
Jeżeli nie ma stanowiska a ciąża będzie książkowa to nie trzeba l4 obowiązek pracodawcy jest taki że jeśli nie ma dla ciebie bezpiecznego miejsca pracy góra na 2 zmiany to sam powinien dać Ci zakaz pracy z prawem do 100% wynagrodzenia chyba że by się zachował tak jak szefowa koleżanki wyżej to od razu na chorobowe od lekarza. Pracodawca laski nie robi.

Ja dostałam zwolnienie jeszcze przed USG. Lekarz zbadał mnie tylko ginekologicznie, potwierdził że macica jest nabrzmiała, zapytał o test ciążowy i na tej podstawie wystawił zwolnienie

reklama
Super. Widzisz jak się chce to wszystko można. Ja teraz przez szkole siedzę w domu ale też sobie nie wyobrażam dłuższego czasu siedzieć w domu choć nawet jak zajde w ciążę a już będą pracować to ja nie będę pracować bo jestem po 5 poronieniach no chyba że 6 ciąża będzie wzorowa chic w to wątpię mimo że w niej nie jestem. No chyba że mnie zaskoczy i będę aktywna całą ciąże.

A jak się czujesz? Który to już u Ciebie tydzień? Znasz płeć już?
Juz 22tc, niestety jest tylko przypuszczenie ze dziewczynka ale jutro moze dowiem sie więcej o ile znowu się tyłkiem nie odwróci. A czuje sie juz znośnie choć pierwszy trymestr był tragiczny dla mnie.

Do góry