hejka robila ktoras z was kiedys lasagne?? macie jakis dobry przepis?? szukalam na necie jest tego sporo ale co strona to inny przepis i juz zglupialam i nie wiem ktory wyprobowac.
a ja robie tak
Składniki:
60 dkg mięsa mielonego(ja z reguły kupuje łopatke i sama mielę)
60 dkg pieczarek
2 sosy bolognese w torebkach (polecam Knorra z chili-pycha jeden taki i jeden zwykły)
1 sos napoli w torebce
ser żółty-twardy, ilość wedle uznania ja lubię dużo sera...
makaron do lasagne - polecam Lubellę, wypróbowałam wiele firm, ten jest najlepszy(i nie dlatego że z mojego miasta
)
Mięsko podsmażam na niedużej ilości oleju/oliwy, na oddzielnej patelni - na rozgrzany olej wrzucam pokrojone pieczarki i czekam aż puszcza wode i podsmażą się, na koniec dodaję do nich -dla smaku-wegetę albo jakieś ziarenko smaku..
Sosy wszystkie trzy robie wg przepisu na opakowaniu z tym że w 1,5 porcji wody - ok.0,5l i czekam aż zagotuja sie...później dodaje do nich mięsko i pieczarki...nadzienie mamy gotowe
Makaron (po 2-3 płaty) wrzucam na wrzatek na chwilkę żeby był mniej twardy...
i układam w naczyniu żaroodpornym(wczesniej nasmarowanym oliwą)...
Warstwa makaronu(żeby przykryła całe dno)
Miesko z sosem i pieczarkami
Cienka warstwa startego sera(pomaga posklejać)
Makaron
Mięsko
Ser
itd...
Nam z reguły wychodzą 3 warstwy...na sam wierzch duuuuużo startego sera...
W piekarniku ok. pól godziny(jeśli makaron wczesniej wrzucicie do wrzątku to na pewno wystarczy)
Nastepnie wyjmujemy lasagne z piekarnika i jakieś 10 minut zostawiamy ja
A później to już tylko smacznego!!!!!