reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można zajść w ciąże mając endometriozę???

Cześć dziewczyny! Jestem tu nowa i zaczęłam od wątku o endometriozie, gdyż dopiero czeka mnie laparo ;/ termin mam na 13.11.14r, mam endo na lewym jajniku prawie 3cm, wiem, że to nie jest duże, ale prawdopodobnie jest tego więcej co okaże sie dopiero podczas zabiegu. Staramy się z mężem o dzidziusia juz ponad rok i nic. Miesiączki mam baaardzo bolesne, krwawienia międzymiesiączkowe i pare innych typowych objawów endo. Bardzo chciałabym zajść w ciąże i nie wiem, czy nie za bardzo, a to też utrudnia... lekarz zdecydował sie na laparo u mnie ze wzgledu na brak efektu w staraniach o dziecko.
Czy ktoś mi powie, czy po laparoskopii bierze sie hormony czy nie, od czego to zalezy, czy od razu mozna sie starac, z tego co widze u kazdej jest troche inaczej po laparo tylko nie wiem od czego to zalezy.
Łącze sie ze wszystkimi dziewczynami w walce z tym chorubskiem!

reklama
Hej dziewczyny nie bede sie rozpisywac moze nie dzisiaj bo jest juz pozno , ale chce wszystkim dziewczynom powiedziec ze kazda z was moze zajsc w ciaze , wrecz mówie ze zajdziecie w ta ciaze , ja zaszlam majac endometrioze i tu nie jest wazne jakiego stopnia , moja historia jest bardzo dluga i nie kazdy bedzie chcial ja czytac , wiem jedno w naszej glowie i nasz mozg odpowiada za to wszystko .
dzisiaj moja coreczka konczy 5 miesiecy jestem najszczesliwsza mama pod sloncem i wiem dziewczyny ze kazda z was tez nia bedzie , uwierzcie mi , wiem ze jest to dla was trudne do uwierzenia ale wiara czyni cuda , pomogla mi w tym jedna ksiazka i wsparcie meza , musicie odpuscic tak wiem latwo mówic ale to prawda ja probowalam odpuszczac ale czasami nie potrafilam az pewna sytuacja sie wydazyla ze nie bylam w stanie myslec o dziecku to moze tez byl cud ale wiem dziewczyny jescze raz wam mowie tez bedziecie miec dzieci buzka dla was trzymam za was kciuki mocno i bede za was sie modlic buziaczki , a tez jestem po przejsciach uwierzcie i to bardzo ciezkich ale nie podalam sie bo na swiecie wygrywaja ci co sa silni badzcie silne buzka
:-) ,sorki za moje pismo ale w laptopie nie mam polskich znacznikow :tak:

Liju ogromne gratulacje. Bardzo się cieszę, że jesteś już razem z Michasiem. Niestety na bb rzadko wchodzę a i z grup się wypisałam. Buziaczki dla Was :*

Dziewczyny nie wiem czy to każdej pomoże ale myślę że warto spróbować na pewno nie zaszkodzi, ale do rzeczy kilka miesięcy temu gin
wydał wyrok endometrioza, cholera co to? pytam i się zaczęło. Badania ca125 (wysoki wynik ponad 100), laparoskopia ( 3 stadium), ciągłe wizyty i zmiany lekarzy, stres, ból... generalnie pożegnaj się z macierzyństwem na najbliższe lata, totalna załamka. Na spotkaniu(zlocie :-) kobiet z endometriozą kobieta poleciła mi krem z naturalnym progesteronem jakiś nowy specyfik. Kupiłam w aptece i wcieram:-). CA 125 nadal jest poza normą ale z miesiąca na miesiąc spada a ja czuję się coraz lepiej:-). Gin stwierdził ze jak działa to żeby nie odstawiać więc wcieram dalej:-). Powoli i nieśmiało myślę o dziecku.

Cześć dziewczyny. Przeczytałam cały wątek od początku i bardzo mi się spodobał, chociaż widzę, że forum powoli umiera :(
Też mam endometriozę ( IV stopień ), 2 tygodnie temu miałam robioną laparoskopie z możliwością laparotomi, ale jak zajżał do środka i zobaczył ten bajzel to zwątpił i stwierdził, że najpierw podleczy mnie zoladexem a później zrobi laparotomie i wyczyści co pozostało.
Nie wiem czy to dobry pomysł ale postanowiłam mu zaufać, dodam tylko, że mieszkam w Angli i lekarze tutaj nie mają zbyt dobrych opini. Za 5 miesięcy wychodzę za mąż, planujemy też kupić dom więc to leczenie wypada akurat w dobrym czasie.
Mam nadzieję, że ktoś jeszcze tutaj zagląda :tak:
ps. godzię temu miałam wszczepiany implant z Zoladexem, jest tu ktoś kto to stosował???

hop hop, jest tu ktoś?? mi mineły prawie 2 tygodnie od podania Zoladexu i nie mam żadnych skutków ubocznych (chyba ), zaóważyłam za to dużo śluzu płodnego a teraz czuje sie zupelnie jak przed okresem, ból brzucha, piersi i sutków. Czy któraś z was tak miała??
Ps. Szczęśliwego nowego roku !!!

Sisi tez mam endo 4 st. Miałam prawie dwa lata temu laparotomie, tez miałam straszny bajzel zrosty i mega torbiel. Ale wyczyscil mnie, nie bralam żadnych leków bo chcieliśmy starać się o dziecko a szanse niby marne były, ale udało się za 3 razem i w czerwcu 2014 urodziłam corcie :) tez mieszkam w Anglii tyle ze mi nie chcieli pomoc, miałam torbiel 9 cm z ryzykiem pęknięcia a oni mi 3 miechy kazali z tym chodzić i czekać na wizytę u gin. Jak pojechała na emergency to mnie nikt dobrze nie zbadał nawet. Nie miałam wyboru i operacje miałam prywatnie w pl. Nie ufam angielskim lekarzom po tym. Mam nadzieje ze ty trafilas lepiej. Powodzenia :)

Hej dziewczyny. Ja choruję na endo 4 st rozsiane miałam już w jelitach (z czego okres z dwóch dziur) ,co chwila torbiele,ból podczas okresu nieziemski często płacz że chcę umrzeć...miałam mieć laparo w tamtym roku olalam sprawę szpitala i spróbowałam zajść w ciążę. Za pierszym razem zaskoczyło aż lekarzowi szczena opadła podczas usg :) jestem w 3 miesiącu torbiel z 5 cm ma już tylko nieco ponad 1 cm. Jak widzicie da się :)

reklama
Dziewczyny Kochane, wasze historie dają nadzieję :tak: Ja z obecnym partnerem staram się 2 lata, z poprzednim też coś koło tego więc coś musi być na rzeczy.
Przedemną organizacja wesela i kupno domu więc nawet cieszę się na ten Zoladex, oby tylko pomógł!!! Jednak po skończonej kuracji i operacji sprawdzającej chce jechać do Polski i odrazu startować z in vitro. Nie będę już tracić więcej czasu.:-)

Do góry