reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Czy można zajść w ciąże mając endometriozę???

A tu macie artykuł o badaniach przy braku ciąży.
W przypadku, gdy po roku starań kobiecie nie udaje się zajść w ciążę para powinna zostać skonsultowana przez lekarza i wykonać badania mające na celu określenie przyczyny dotychczasowych niepowodzeń.

W pierwszym etapie lekarz ginekolog zleci wykonanie podstawowych badań płodności, a dopiero gdy zajdzie taka potrzeba skieruje na dokładniejsze i bardziej zaawansowane badania.
.........................................................................................................

Ponieważ problemy z płodnością w jednakowym stopniu
dotyczą kobiet i mężczyzn dlatego istotne jest,
aby oboje poddali się badaniom.

.........................................................................................................
Diagnostyka niepłodności u kobiet
Podstawowe badanie ginekologiczne
Cytologia
Badanie na wykrycie chorób przenoszonych droga płciową m.in. chlamydii
Badania krwi określające poziom hormonów: LH, FSH, hormonów tarczycy, androgenów, prolaktyny, estradiolu i progesteronu oraz AMH.
W przypadku nawracających poronień badanie krwi na obecność trombofilli i zespołu antyfosfolipidowego
Standardowe badanie USG oceniające budowę i położenie macicy i jajników.
W przypadku podejrzeń zaburzeń owulacji należy wykonać monitoring owulacji
HSG - badanie drożności jajowodów
Histeroskopia - pozwala ocenić budowę macicy
Sonohysterogram – pozwala na dokładniejsze obejrzenie wnętrza macicy w trakcie badania usg( po wcześniejszym podaniu do wnętrzna macicy soli fizjologicznej)
Laparoskopia diagnostyczna - najbardziej inwazyjną metodą diagnostyczna w niepłodności. Wykonuje się ją u pacjentek z podejrzewaną anatomiczną przyczyną niepłodności (endometrioza, niedrożne jajowody) lub w niektórych przypadkach niepłodności niewyjaśnionej.
Badania genetyczne
Głównym testem płodności męskiej jest badanie nasienia jednakże w niektórych przypadkach konieczne jest wykonanie innych badań.
Badanie urologiczne i badanie USG
Badanie krwi sprawdzające poziom hormonów: FSH i testosteronu, a niekiedy także LH, estradiolu i prolaktyny oraz hormonów tarczycy.
Badanie na wykrycie chorób przenoszonych droga płciową.
Badanie moczu po wytrysku w celu oceny wytrysku wstecznego
Biopsja jąder
Badanie genetyczne

U niektórych par wykonuje się test po stosunku - PCT. Badanie to pozwala ocenić plemników w śluzie szyjkowym kobiety w okresie okołoowulacyjnym.

Po wykonaniu badań diagnostycznych zajmujący się problemem niepłodności ginekolog podejmie decyzję o postępowaniu leczniczym. Niestety czasem leczenie niepłodności i staranie się o dziecko bywają długie, wyczerpujące emocjonalnie i kosztowne.

reklama
hej dziewczyny dawno mnie tu nie bylo...ale powracam do zywych, bo juz nielugo zaczynam stymulacje...
od tego @, czyli od ok 4,5.04 zaczynam tabsy antykoncepcyjne a potem stymulacja...o losie...az zaczynam sie bac:rofl2:
ktoras jest po IVF?albo przed ?:-)

Miliaa ja jestem przed:-) już biorę tabsy od tego cyklu,w przyszłym tyg. dochodzi wyciszanie i potem stymulacja. Najwcześniejszy termin kiedy będę miała ICSI to koniec kwietnia. W takim razie idziemy bardzo podobnie:tak:

o jak fajnie:-) to bardzo dobrze, ze jest ktos na podobnym etapie jak ja:-) a ty tez podchodzisz pierwszy raz? widze, ze z Wwy jestes, wiec pewnie Novum?:-) musi nam sie udac!:tak:

sonysony - o moja ginka też mnie chce tym stymulować, ale daje mi jeszcze trochę czasu, pewnie 2-3 cykle. ciekawa jestem ile bedziesz miała pęcherzyków.../??

miliaa, gieniek
- będę za was mocno trzmala kciuki!! nie bójcie się musi być dobrze!

Tak jestem z Warszawy i podchodzę pierwszy raz i tak samo jak ty jestem przerażona:tak: Z Novum zrezygnowałam po pół roku-gdyż nie wiedzieli co mi jest... i zaczynam przygodę w Invicta, biorę udział w IDS 2012. Musi nam się udać!!!:-)

Gieniek, Milaa Piszcie co i jak przebiega, dla mnie to ogólnie nowość, a możliwe że też będę musiała mieć in vitro.
Kurczę, dziewczyny te wszystkie skróty są takie tajemnicze. Czym się różnią te metody zapłodnienia?

dzieki dzewczynki za mile przyjecie znow:-) fajnie ze jestesmy tu, zeby sie wspierac, glupio niestety, ze wszystkie mamy endo, bo ta choroba to chole.ra jest straszna!:-(
ale kompletnie nie martwmy sie o nic, bo na pewno kazda z nas niedlugo przywita swojego maluszka na swiecie:tak:
gieniek...a co to jest ten program, na czym on polega? ty bedziesz testowac szybciej niz ja, wiec to ja najpierw mocno zacisne kciukasy, zeby sie udalo, a ty mi potem fluidki z brzuszka bedziesz przesylac:-D:tak:
tere fere...a ty probujesz naturalnie? zazdroszcze...:zawstydzona/y: ja sie staram naturalnie od wrzesnia i niestety efektow nie widac...:-( no wiec postanowilismy wziasc sie za siebie z moim M. i dzialac, bo nie ma na co czekac...teraz wiosna jakos nas nastroila pozytywnie, wiec MUSI byc dobrze:-)
ja sie nie znam na IUI - inseminacji, bo u mnie mowia, ze to nie ma sensu, wiec do tego nie podchodze...
no ale o IVF - in vitro wiem juz dosyc sporo..w razie jakis pytan dawaj znac, ewentualnie podczytuj nas, bo widze, ze z gieniek bede tu zasmiecac was tematami stymulacji juz niedlugo:-D

ale pieknie swiecie sloneczko dzis, az chce sie wyjsc na spacer!

reklama
Milaa, ja teraz kończę leczenie zastrzykami i czekam na okres. Jak dostanę, to mam naturkę jakieś dwa cykle, potem wspomaganie, a potem inseminacja jak to wszystko zawiedzie. Oczywiście liczę na to, że nie dojdzie do tego.:eek:

Do góry