Mama05, może ten koenzym Q10 pomoże na endo? Czytałam, że zwiększa ukrwienie śluzówki macicy a więc i pomaga w zagnieżdżeniu się zarodka. A Krzysiu już nie kicha i prawie nie kaszle ale katar zrobił się tak gęsty, że nie idzie wyczyścić mu noska (pomimo rozrzedzania wodą morską przed użyciem Fridy) i cały czas ma zatkany (więc przeraża mnie kolejna nieprzespana noc), kiedy to się skończy :-(
Jeszcze a propos ewentualnej szkodliwości globulek dopochwowych na plemniki, wydaje mi się, że to niekoniecznie jest kwestia pH ale też różnych składników znajdujących się w takich preparatach, które to mogą zabić bądź uszkodzić plemniki. Więc jeśli nie jest wyraźnie zaznaczone iż dany specyfik nie uszkadza plemników to bałabym się go stosować blisko staranek (już pal licho, że ewentualnie nie mogłabym zajść w ciążę ale najbardziej bałabym się, że doszłoby do zapłodnienia komórki jajowej z uszkodzonym plemnikiem co mogłoby np. spowodować poronienie albo urodzenie chorego dziecka). I tak np. większość lubrykantów podobno jest szkodliwa dla plemników a np. Sylk i PRE-Seed nie, zależy to od składu.
Właśnie przeczytałam na in-gender, że plemniki zabija pH poniżej 4.