reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

O spoko dobrze wiedziec z tym niskim ig bo akurat jemy chleb ig i mialam watpliwosci czy moge ze wzgledu na cukier. Ja w sumie diety tej z rpzerwami nie mambbo nie umiem [emoji14] a z przymusu mam diete bez nabialu i jajek plus inne alergeny. Eh eh. Dzisiaj bylismy na urodzinacj babci. Impreza gruba i robilam sama torta takiego dla alergikow wiec moglam zjesc!! Aaah zgrzeszylam i zjadlam 3 kawałki!
Za to z jedzeniem tam tragedia. Niby bylismybwe wtorek ustalac ze ja nie moge nabialu itp. I co? Wszystko polane maaaaasleeeeeemmm. Wiec warzyw nie moglam ziemniaki mi przyniesli bez masla to tyle. I roladki z indyka z ktorych wyskrobywalam ser- nadzienie. Wiec za duzo nie zjadlam bo tez sie balam troche tych roladek . Mam nadzieje ze mlodemu nie zaszkodzi. Chociaz juz dzisiaj czerwony chodzil bo dalam mu platki zbożowe do przechrupania. Czytalam sklad niby ok a ten jednak zareagował :(

Napisane na SM-G955F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Gorligorligor mam nadzieję że powiesz 'a nie mówiłam!' :)
Imama piękne zdjecia, synuś będzie mial super pamiątkę.
8Ania8 widać że czytałaś pobieżnie wątek, lepiej upewnij się 3x zanim coś napiszesz.
Naomi_24 Nikt nie jest lepszy ani gorsi że ma lub nie same córki synów czy parki.
Jaka metoda splodzilas syna?

Napisane na WAS-LX1A w aplikacji Forum BabyBoom
Chciałam wtedy po prostu zajść w ciąże. Nie stosowałam specjalnych diet. Nawet nie wiem kiedy miałam owu. O dziwo wtedy byłam na diecie. Byłam bardzo szczupła. Przy córce nie odchudzalam się. Zajadalam się jogurtami. Nie jadłam bananów i ziemniaków. Starania o syna chyba były z O. Może u mnie ma znaczenie pH? Ciężko mówić mi o staraniach o syna bo nic takiego nie zrobiłam żeby wyszedł synuś

Imama, niestety uszkodzone plemniki się też dostają i są w stanie zapłodnić, dowiedziałam się o tym własnie na tym forum, chyba w temacie o poronieniach nawykowych lub niepłodności męskiej. Oczywiście zdecydowana większość kobiet i mężczyzn po rtg, nawet kobiet w ciąży, które miały prześwietlenie, będzie miała zdrowe dzieci, tak jak większość tych co nie biorą kwasu foliowego też urodzi zdrowe dzieci :) Ale są to ważne czynniki ryzyka, którym możemy zapobiec.

8Ania8 to w takim razie jak jeść żeby utrzymać niski cukier? O której ostatni posiłek? Jaki odstęp między posiłkami byłby dobry? Czy te 14-16 godz to za dużo? Ja zawsze jadłam śniadanie Wmowiono mi że jak nie zjem to zemdleje i bałam się. Teraz odpuscilam śniadania i o dziwo nie mdleje. Zawoze dziecko do szkoły i jak przyjeżdżam to zasiadam na spokojnie do sniadania i podoba mi się to. :)
Zamierzam też pić sok z żurawiny tylko nie wiem ile można. Nie mogę znaleźć informacji na ten temat.:confused:

Michasiaa, ciężka decyzja ale myśle ze dobrze podchodzisz do tematu. Mi planowanie córki zajmuje już 8/9 miesięcy. Wiec spokojnie powolutku i gdzieś się wstrzelicie ale może to trochę zająć czasowo.
Imama, o rany. Poród już tuż, tuz. Trzymam kciuki żeby wszystko poszło gładko abyś jak najszybciej tuliła Maleństwo.A fotki cudne! Oo tez marze o takiej pamiątce. Nie mam sesji zdjęciowej z ciaz.
Leeleth, Wow mistrzostwo. Ciekawa jestem czy zaskoczy. No takie pH bajka. Ja może w tym cyklu tez zechce bardziej się przyłożyć do tego pH i oscylować OK.4,5.To teraz już tylko trzymam kciuki [emoji110]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Dawno mnie tu nie bylo .. nawet nie wiem czy ktos jeszcze pamieta ;)
Mimo wszystko pozdrawiam stare jak i nowe staraczki :) i trzymam jak zawsze kciuki :)

Pisze bo juz nie moge tych bzdur czytac co Ania8 pisze ...
Co Ty za ciemnote wciskasz o tym przymusie sniadan ? i o wysokiej glukozie po dlugich odstepach pomiedzy posilkami .. ( no chyba ze po 8 godzinach ;) organizm wyrzuci kortyzol .. ktory i tak zawsze najwyzszy jest rano.. )

Sniadania nalezy spozywac wtedy gdy poczujemy glod , aby utrzymac staly poziom glukozy bez wysokich wyrzutow insuliny.nalezy jesc maksymalnie 3 ( no max 4 posilki ) minimum co 4 godziny , sniadnia tluszczowo bialkowe.

Ostatnia edycja:
@8Ania8 z tą glukozą masz racje, bo ja zawsze jadlam 5 malych posiłków dziennie i mialam piękny cukier. Odkad jestem na diecie cukier 99 na granicy normy, ale dla mnie to juz za duzo. Masz jakies sposoby jak utrzymac niski poziom glukozy?

Napisane na LG-H870 w aplikacji Forum BabyBoom

8Ania8 to w takim razie jak jeść żeby utrzymać niski cukier? O której ostatni posiłek? Jaki odstęp między posiłkami byłby dobry? Czy te 14-16 godz to za dużo? Ja zawsze jadłam śniadanie Wmowiono mi że jak nie zjem to zemdleje i bałam się. Teraz odpuscilam śniadania i o dziwo nie mdleje. Zawoze dziecko do szkoły i jak przyjeżdżam to zasiadam na spokojnie do sniadania i podoba mi się to. :)
Zamierzam też pić sok z żurawiny tylko nie wiem ile można. Nie mogę znaleźć informacji na ten temat.:confused:
Nie mdlejesz bo Twój organizm pewnie dobrze sobie to kompensuje i podnosi cukier hormonami. Zresztą każdy ma inną tolerancję, jedni czują się słabo przy glikemii 50, a inni już jak jest 70. W cukrzycy aby zapobiec skokom poziom cukru je się właśnie często i wybiera się produkty o niskim indeksie glikemicznym. Spożywa się dodatkowy posiłek tuż przed snem, aby odstęp do śniadania był jak najmniejszy i nie wystąpiła hipoglikemia lub właśnie kompensacja, czyli hiperglikemia. Standardowo zaleca się jeść ostatni posiłek ok 2 h przed snem ( w cukrzycy nawet pół h przed snem) i śniadanie nie później niż godzinę po wstaniu (niektóre źródła mówią, że 2), ale nie wiem jakie poziomy cukru chcecie osiągnąć.
Co do żurawiny nie wiem, wiem tylko, że ktoś przestrzegał (tu lub w innym wątku), że duża dawka może rozrzedzać krew i powodować krwotoki, ale według mojej wiedzy dotyczy to tylko osób stosujących warfarynę - lek przeciwzakrzepowy, ponieważ żurawina spowalnia jego usuwanie z organizmu.
Niski cukier na dziewczynkę oznaczałby, że częściej dziewczynki mają szczupłe kobiety, a otyłe, że mają synów, bo cukier jest często sprzężony z otyłością (oczywiście nie zawsze).
Ogólnie nie słyszałam o wielu podanych tu sposobach na planowani płci, nam na uczelni babka jako ciekawostkę wspomniała kiedyś, że kobiety z jakiegoś plemienia piły tylko kawę jako napój i rodziło się tam 90 % chłopców, dlatego zdziwiona jestem, że polecane jest to na dziewczynkę.

reklama
Dawno mnie tu nie bylo .. nawet nie wiem czy ktos jeszcze pamieta ;)
Mimo wszystko pozdrawiam stare jak i nowe staraczki :) i trzymam jak zawsze kciuki :)

Pisze bo juz nie moge tych bzdur czytac co Ania8 pisze ...
Co Ty za ciemnote wciskasz o tym przymusie sniadan ? i o wysokiej glukozie po dlugich odstepach pomiedzy posilkami .. ( no chyba ze po 8 godzinach ;) organizm wyrzuci kortyzol .. ktory i tak zawsze najwyzszy jest rano.. )

Sniadania nalezy spozywac wtedy gdy poczujemy glod , aby utrzymac staly poziom glukozy bez wysokich wyrzutow insuliny.nalezy jesc maksymalnie 3 ( no max 4 posilki ) minimum co 4 godziny , sniadnia tluszczowo bialkowe.
Po pierwsze pokaż gdzie napisałam o przymusie śniadań ?
Po 2 , dziewczyny tu piszą o odstępach ponad 12 godzin, nie 8. Nie tylko kortyzol wpłynie na podwyższoną glukozę.
Po 3 śniadania tłuszczowo - białkowe nie mają związku z regulacją poziomu glukozy.
Po 4 przedstawiam Wam tu aktualną wiedzę akademicką, a Ty niekoniecznie.
Po 5 wyprowadziłaś kiedyś kogoś z cukrzycy dietą ? Bo ja tak.

Do góry