reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

reklama
Imama, ale masz piękną pamiątkę. Ja takich fot ni mam niestety. Ależ Ty jesteś miss brzuszkolandii 2018 !!! No taka prawdziwa królowa wśród swoich mężczyzn! Ps.każdy następny syn jest bardziej niesamowity (choć każdy jest cudowny na swój sposób )

Wiecie co, chyba ogólnie więcej osób ma synów. ..tak statystycznie. W szpitalach też chyba królują panowie. Babcia mojego męża sobie zawsze wylicza wnuki i prawnuki. No i prawnuczków ma dwa razy więcej, niż prawnuczek !

A i jeszcze jeden problemik mam. Ja już imię wybieram, po mału oswajam się z myślami o księciu nr 4, a mój uparty mąż mówi by sobie jeszcze darować itd. On jest przekonany, że w brzuszku mam córkę (o której też b.marzy) , no chłop mi chyba szoku dozna. Obydwoje tak czuliśmy, ale trzeba przecież pomyśleć realnie. Jak widać, człowiek jak czegoś pragnie to może sobie wmówić , że czuje, odczuwa i takie tam.

A moja sister mi powiedziała że też naprawdę sądziła, że będzie tym razem dziewczynka, że nawet jak się modli wieczorem, to ciągle jej w usta wpada "za nią, jej" hihi

O 3 metodach, pozostałe są nawet ciekawe, chociaż co do kawy to z tego co wiem działa jednak chłopczykowo.
Te 3 metody są na dziewczynkę z tego co zrozumiałam :
1. nie branie kwasu foliowego - świadomie zwiększa się ryzyko różnych wad u dziecka ( nie tylko rozszczep kręgosłupa)
2. nie jedzenie śniadań i wczesny ostatni posiłek (ktoś pisał, że o 16) - powoduje to efekt odwrotny do zamierzonego, organizm się broni przed spadkiem cukru, uaktywnia mechanizmy podwyższające glukozę we krwi, rozwala się w ten sposób m.in trzustkę - poczytajcie co to efekt Somogyi (inaczej efekt odbicia)
3. i o zgrozo naświetlanie jąder rtg - uszkadza się w ten sposób nasienie, jak uszkodzony plemnik zapłodni komórkę jajową, to albo jest wczesne poronienie albo wada genetyczna

Z tego co wiem dziewczyny tutaj biorą kwas foliowy. Ja również biorę. O naświetlaniu jąder odkąd tu jestem nie słyszałam. :o

Co do śniadań - statystycznie mnóstwo Polaków ich nie je. Zreszta ostatnio czytałam coś w necie ze wcale śniadanie nie jest obowiązkowe tak jak nam wpajali przed Laty... aleeeee nawet jeśli przyjąć ze śniadania to must have - uważam ze krzywdy nowonarodzonemu dziecku nie robimy jakiejś wielkiej. Zreszta jak wspomniałam większość moich znajomych śniadań nie je. Czy to zdrowe ? Nie wiem. Oddychanie już jest złe ze względu na smog, rośliny zatrute, mięso niedobre itp itd. ;)

Z tego co wiem dziewczyny tutaj biorą kwas foliowy. Ja również biorę. O naświetlaniu jąder odkąd tu jestem nie słyszałam. :o

Co do śniadań - statystycznie mnóstwo Polaków ich nie je. Zreszta ostatnio czytałam coś w necie ze wcale śniadanie nie jest obowiązkowe tak jak nam wpajali przed Laty... aleeeee nawet jeśli przyjąć ze śniadania to must have - uważam ze krzywdy nowonarodzonemu dziecku nie robimy jakiejś wielkiej. Zreszta jak wspomniałam większość moich znajomych śniadań nie je. Czy to zdrowe ? Nie wiem. Oddychanie już jest złe ze względu na smog, rośliny zatrute, mięso niedobre itp itd. ;)

Na smog nie mamy wpływu, na śniadanie tak ;) Nie chodzi mi o samo nie jedzenie śniadań, które jednak jest zdecydowanie złe (moja schiza, jestem dietetykiem ;) ). Tylko tak długie przerwy między posiłkami, które bardzo rozregulowują organizm, w ciąży będzie większe ryzyko cukrzycy i przede wszystkim to tak nie działa :) Są inne metody na niski poziom glukozy we krwi, w dodatku zdrowe :)
O naświetlaniu jąder właśnie tu wyczytałam na tym wątku i o pomyśle nie brania kwasu też. Ale zdecydowana większość z Was bardzo rozsądnie tu podchodzi do tematu, pisze to tylko ku przestrodze, bo takie pomysły właśnie tu wyczytałam.

reklama
Hej Dziewczyny ja jak zwykle na bieżąco ale się nie udzielam bo kwiecień to dla mnie miesiąc przygotowań a starania będą chyba od czerwca.
@Imama kilka razy wracałam do twoich zdjęć. Jakbym tak wyglądała to co roku jestem w ciąży. Jakim prawem możesz być tak zgrabna aż nie przystoi @8Ania8 kwas foliowy wszystkie łykamy. O Rtg jąder nie bylo pisane. Nie jest to metoda stosowana. Imama pisała ze mąż miał w takcie staran ze względów zdrowotnych. A śniadania to kwestia indywidualna. Tez ostatnio słyszałam ze nie ma przymusu 5 posiłków dziennie. Śniadania do 30 min od wstania. Odchodzi się od tego. Każdy ma inny organizm. Dużo by pisać na ten temat. @gorligorligor masz super podejście. Ja sama mam córkę i syna. Ale wyobraź sobie ze czasami mnie przykrości spotykają od ludzi którzy maja np same córki. No są „lepsi” ode mnie. Wydaje mi się ze największym problemem jest nastawienie innych i komentarze. A my możemy coś zrobić w kierunku płci ale 100% wpływu nie mamy.
Ostatnio analizuje swoje starania i wasze. Mnie najbardziej przekonuje metoda króliczków. Sama taka zastosowałam. Udało się.
@Imama jeszcze jedno pytanie. Możesz napisać ile przytyłaś? Dla mnie to niepojęte ze tak pięknie można w ciąży wyglądać

Do góry