reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Antonia a stosujesz testy owu? Czy poprostu ze śluzu bądź bóle masz? Bo ja ostatnio artykuł czytałam o śluzie i to tez z nim niestety trudno nie takie to oczywiste

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Nie stosuje bo w lipcu się na nich zawiodłam. Pokazały paski jakoś w 14 dc a w 19 dc mialam wizytę u gin a jajeczko przed peknieciem. Także nie ufam bo to różnie może być więc w sumie szkoda mi kasy jeśli i tak to nic mi nie naswietli [emoji1] No nie wiem co począć

Napisane na E2105 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Antonia rzeczywiście ciężko powiedzieć czy to już ten czas skoro nie ma symptomów. Ja zbliżającą się owulkę poznaję po śluzie i zawsze mi się to pokrywa z pozytywnymi testami. Tylko nieraz mi wychodzą dwa lub trzy dni pozytywne i też nie wiem kiedy dokładnie się wstrzelić;). Tak to niestety jest.

Imama też nie wiem jak to dokładnie wygląda z monitoringiem cyklu, dopiero wybieram się do lekarza w tym celu. Może inne dziewczyny się wypowiedzą?

Ja sie wypowiem :) tydzien po okresie idziesz pierwszy raz zeby zobaczyc czy pecherzyk jest i na ktorym jajniku przez usg. Potem idziesz za np dwa dni czy rosnie, potem znowu za dwa czy peknal. I juz :) wtedy ci mowi np na drugiej wizycie -jak mi- ze ma 18 rozmiar i peknie dzis lub jutro a to znaczy owulacja. I ze sie starac :) i przyjsc za dwa dni lub trzy potwierdzic ze peklo.

Ja sie wypowiem :) tydzien po okresie idziesz pierwszy raz zeby zobaczyc czy pecherzyk jest i na ktorym jajniku przez usg. Potem idziesz za np dwa dni czy rosnie, potem znowu za dwa czy peknal. I juz :) wtedy ci mowi np na drugiej wizycie -jak mi- ze ma 18 rozmiar i peknie dzis lub jutro a to znaczy owulacja. I ze sie starac :) i przyjsc za dwa dni lub trzy potwierdzic ze peklo.

Dzięki Katja, że nam to przyblizyłaś :) To rzeczywiście jest wtedy większy ogląd sytuacji ;) Muszę koniecznie się na to wybrać.

Dziewczyny ostatnio znalazłam "ciekawy" artykuł wlasnie o śluzie. Sa ta zdjęcia itd. To strona z NPR, robią badania i była tam możliwość zamówienia zestawu do pomiarów ale narazie wstrzymali. Moze komuś sie przyda: Link do: Śluz płodny - zestaw do obserwacji śluzu i pomiarów pH bo ja akurat z śluzu to wlasnie miałam problem określić owulacje.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Antonia - może pomierz temp i kup te najtańsze testy z.allegro - mnie tam one nie zawiodły (tylko ja te zielone stosowałam- ponoć te niebieskie lipa a różowe tez miga byc)

Z perspektywy czasu to już bym się co drugi dzień na dziewczynkę nie starała, tylko jeden strzał po abstynencji 36 h przed owulacja i ewentualnie O+12, najlepiej idź na monitoring jak pewności nie masz ja bym zalecała pomiar temp plus obserwacja śluzu jeśli nie chcesz wydawać na testy

Maziajka- no ja juz sobie tłumacze ze inaczej się nie da i mnie nie ominie (generalnie porod ).a jak to będzie nie nastawiam się - wiem ze musi być i tyle, jeden dałam to i drugi dam :)

Monia - liczy się od pierwszego pozytywu jeśli chodzi o testy, ale.probuj jak śluz się zmienia juz na taki lepki itp,

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom

Ten kalendarz wykorzystuje metodę Shettles'a, dzięki której można zaplanować płeć dziecka.

Obserwowanie swojego ciała. Istnieje kilka objawów świadczacych o jajeczkowaniu:
- podwyższona temperatura ciała - metoda polega na systematycznym mierzeniu podstawowej temperatury ciała. Temperatura powinna być mierzona codziennie o tej samej porze w tym samym miejscu np. w ustach i z wykorzystaniem tego samego termometru. Okres płodności trwa od 6 dni poprzedzających wzrost temeperatury do 3 dni po skoku.
- obecność sluzu szyjkowego w pochwie - w okresie płodności obserwujemy przezroczysty śluz podobny do białka jaja kurzego
- ból owulacyjny - ból w podbrzuszu, w okolicy jajnika

t-time.pl/dni-płodne

reklama
Miciur-ka tak właśnie zrobiłam w drugi dzień testu pozytywnego-śluz już zaczął zanikać. Już 9 dni po, ale na razie nic nie czuję tzn. nie czułam bo dziś cycki jakieś twardsze i dużo białego śluzu więc może....:) ale to pewnie na @. Raczej mała szansa.

Antonia nie strzelaj za często tak jak Miciur-ka mówi. Ja często robiłam i mam dwóch właśnie :)

Do góry