reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Matik2012

lenka87, jestem w 5 tyg ciąży, wczoraj byłam u ginekologa, wszystko na razie ok, gorzej z moim samopoczuciem, bo jak może ponad 30 letnia kobieta być tak nierozgarnięta, zwłaszcza, że wiedziałam czego tak bardzo chce. Ale cóż jak to się mówi, to już musztarda po obiedzie.

Piranha dzięki za odpowiedz, rozumiem, że w 5 tyg spożywane posiłki nie mają znaczenia, więc pozostaje mi czekać. A czy nieregularność cyklów ma wpływ na dzień owulacji?

reklama
Kudi81, w 5 tygodniu już żadnego wpływu nie mamy, tym poziomem glukozy można wpłynąć pomiędzy zapłodnieniem a implantacją. Nieregularność cykli wynika z różnej długości fazy folikularnej a tym samym owulka jest raz wcześniej a raz później, często prolaktyna tak zmienia długość FF (prolaktyna wpływa na neurohormon GnRH a ten z kolei wpływa na LH i FSH - najważniejsze hormony odpowiedzialne za owulację).

Nuuśka ja dzisiaj badałam tsh a 12.02.14r. mam wizytę u endo i zobaczymy co wymyśli, ale czuję się ok:)

Piranho czy w takim układzie przy niedoczynności mam szansę na córkę i czy stosowanie się do tych ogólnych wytycznych wystarczy??
No i czy wiek mój i M ma jakieś znaczenie co do córki (moje koleżanki odczekały po średnio 8l i mają córki, ale jak widzę Ty nie musiałaś czekać aż tyle:)

lili czyli nie doczytałam i oczekujesz właśnie potwierdzonej córci?

Kudi81, niestety nie, bez robienia testów owulacyjnych i pomiarów tempki albo bez monitoringu a do tego przy nieregularnych cyklach nie ma szans na takie oszacowanie. Odstęp jednak naprawdę nie jest tu istotnym czynnikiem.

aljul, jeśli zadbasz o wysoki poziom progesteronu to oczywiście, że szanse masz ogromne :tak:, np. Tamata z in-gender twierdzi, że niedoczynność nie ma wpływu na płeć, inne dziewczyny pisały o niewielkim wpływie ale w obliczu tych 7 czynników ten niewielki wpływ zostanie zmiażdżony :-) Z wiekiem (ze względu na nasze zmiany hormonalne i pogarszanie się parametrów nasienia M) rosną szanse na dziewczynkę, zachodząc w 2 ciążę miałam 33 lata :-)

Ostatnia edycja:
aljul, nie mam pojęcia od jakiego wieku zaczyna się być bardziej dziewczynkową, ale "Im starsza kobieta, tym większa szansa na urodzenie dziewczynki. Wraz z wiekiem wydzielina w drogach rodnych kobiety staje się bardziej kwaśna - a to warunki w których te szybkie ale słabsze plemniki z chromosomem Y giną."
no mi bliżej 40 niż 20 :-D
tak tak, mam nadzieję dziewczynki, póki co czeka mnie dopiero pierwsza wizyta i gina:-)

Nuśka, to jak chuchanie i dmuchanie nie starcza, to ja zaraz krzyknę na tą Twoją tempkę i zacznie się sluchać:-), a 40dc, nooo, ale też weź pod uwagę w którym dniu była owulka

Piraniu, tak tak, cytrynian. kurcze, tak jak pisałam to tylko myślałam, że i tu mogliśmy więcej się postarać, i w tym i w tamtym punkcie, ale jak mówisz, że 70%, to naprawdę sporo, pożyjemy zobaczymy:-)

anias2 sama nie wierzyłam, że uda się tak szybko

Piranha dziękuję, jakimi preparatami mogę go podwyższyć (bo pewnie najpierw muszę go zbadać - czy jego badanie odbywa się tak jak TSh z krwi w laboratorium)...w takim wieku jak Ty z córką ja jestem obecnie (mój M 3l starszy). Kurcze znowu zapaliło się światełko nadziei w tunelu...więc może. Tak bardzo bym chciała. 100-krotne dzięki za odpowiedzi, bo jak pytam lekarzy to nawet oni nie są w stanie dać takich odp jak TY - myślę że wynika to z ich niewiedzy.

lilly o tym wieku to słyszałam, w takim razie trzymam mocno kciuki żeby w Twoim brzuszku mieszkała mała księżniczka:))

Ostatnia edycja:
Pirania wzięłam właśnie 200mg progesteron iale nie łykałam tylko od dołu:zawstydzona/y: bo doczytałam że on bardzo źle działa na wątrobę ale za to bardzo działa dobrze , dobrze zrobiłam czy źle ? i i mam strasznie mokro i mega ciasno :confused:

reklama
aljul, nie ma za co kochana, progesteron sprawdza się normalnie z krwi, najlepiej w połowie fazy lutealnej (np. w 7 dniu po owulacji gdy trwa ona 14 dni) gdyż wtedy jest on najwyższy a potem już opada.

Matik, może być od dołu, tak nawet lepiej bo po co wątrobę obciążać :tak: Ta ciasnota to rozpulchnienie wywołane wysokim poziomem progesteronu :-)

Do góry