reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Kiraa, większość nawet z pozoru nieszkodliwych leków ma wypisane w ulotce takie skutki uboczne, że za głowę można się złapać ;-), jestem pewna, że dobrze zniesiesz Dostinex. Dostinex obniży prolaktynę i tym samym zwiększy poziom progesteronu - to sprzyja poczęciu córeczki :tak: Tak szczerze to bladego pojęcia nie mam jak temperatura posiłków wpływa na pH :-D, to chyba jeden z niewielu aspektów z in-gender, które przyjęłam bez zrozumienia jego zasady ;-) Chodzi po prostu o gorące posiłki, nieważne jakie. Ja w tym cyklu proponuję znów wstrzemięźliwość (Twój M mnie przeklnie :-D) a potem jeden strzał w dniu owulacji a konkretnie kilka godzin po niej (ale tym razem trochę bliżej, np. 4-5h, zobaczymy o jakiej porze będzie owulka :-)). Tym razem dopilnuję by Kaja nie zakładała żadnych blokad :-D

małe liski, krótka faza lutealna często świadczy o niskim poziomie progesteronu i mniej wydolnym ciałku żółtym. Ale to jest krwawienie żywą krwią czy takie brunatne plamienie? Jeśli to drugie to takie plamienia wliczają się wciąż do tego samego cyklu, u mnie potrafiły trwać od 8 do 14 dpo a więc FL trwała przepisowe 14 dni :-), niestety mam prolaktynemię czynnościową i gdy mam więcej stresu to odbija się to na moich cyklach i poziomie progesteronu. A może sprawdź sobie w kolejnym cyklu podstawowe hormony a zwłaszcza progesteron w połowie FL? Według mnie owulka była w 16-17 dc a nie tak jak zaznaczył OF (stąd m.in. wolę ENPR :-D).

Matik, 24 ng/ml to już łagodna hiperprolaktynemia i niestety może ona zaburzać owulację i zmniejszać wydolność ciałka żółtego. A co bierzesz na obniżenie jej?

Marchew, kiedy masz USG? Wiem, że pisałaś ale gdzieś mi ta data umknęła w pamięci.

Ostatnia edycja:
reklama
Mam parlodel na mnie świetnie działa bo migiem obniża i żadnych efektów ubocznych nie mam , ale biorę 1/2 tabletki tak zalecił mi lekarz . Jak kiedyś wzięłam 1 to czułam się jak piana :-D:-D

Matik, te leki na szczęście szybko zbijają prolaktynę, Parlodel ma tą samą substancję czynną co Bromergon (jest to bromokryptyna) ale inne substancje pomocnicze dzięki czemu ma najczęściej mniej skutków ubocznych jak Bromek :-)

Piranhiu dziękuję. Właśnie nic nie wspomniałam - ale też uważam że owu była 16/17dc (16 dnia cyklu dokładnie w połoudnie miałam taki mocny, rwący ból po stronie jajnika już nie pamiętam którego, ale szłam na wpół zgięta po synka do przedszkola :) po kilkunastu minutach ból przeszedł, ale był to taki typowy ból owulacyjny). Tak więc przeniosę się na enpr :-) ale będziecie musiały mi pomóc, bo nie jestem dobra w interpretowaniu wykresów - to mój pierwszy staranny wykres. Piranhiu jeszcze tylko dodam, że miałam od dłuższego czasu problemy raczej z wyższym poziomem progesteronu (przynajmniej tak tłumaczyli moje objawy lekarze), chociaż progesteron mierzony w drugiej połowie cyklu był prawidłowy...Dostałam anty na podregulowanie hormonów i jestem teraz 3 miesiące po odstawieniu tabletek...

Zbadam hormony, pora u mnie w ogóle na kontrolną wizytę

Dobrej nocki dziewczyny - CIEPŁEJ nocy!!! właśnie zerkam na icm meteo - jest właśnie -20 stopni :szok::-D

Dobry,dzień dobry kobitki :-)
Też u Was tak zimno ??? bryyyyyy :szok:
Piranhu a Acard mam brać dopiero po owulce? a Cynk cały czas czy po owulce już nie brać?

Miłego dnia

Hejka!

lilly, ja już nie prowadzę tej tabelki bo bałam się, że osoby, którym nie udało się zaplanować płci albo spełniły mniej czynników czuły się przez tą tabelkę gorsze (a wszystkim nam się przecież udało bo mamy wymarzone dzieci, nieważne jakiej płci) ale jak chcesz to Ci podeślę jej ostatnią wersję na PW. Dla mnie teraz liczy się ogólna skuteczność w formie statystyk :-) A Ty co robiłaś by zwiększyć szanse na córeczkę?

małe liski, według mnie owulka była na 90% w 16 dc a skoro miałaś wtedy ten ból to daję 99% :-D Chętnie pomogę na ENPR :-) Problemy z za dużym progesteronem? Raczej rzadko kiedy wysoki progesteron jest problemem, a ile wyniósł Twój wynik? Nie lubię jak lekarze przepisują anty na podregulowanie hormonów, przecież to nic nie reguluje, to sztuczne dostarczanie hormonów z zewnątrz, które działa w momencie łykania a które nic kompletnie nie reguluje w produkowanych przez nas hormonach. Niestety po antykach może wzrosnąć poziom prolaktyny. Masz normalne krwawienie czy plamienia?
zakręcona, Acard po owulce a cynk cały cykl :tak:

Nuuuśka
, jak tam tempka, odbiła czy spadła poniżej linii podstawowej?

Witam,

Jejuniu ale zimno. -18 stopni. U Ciebie Matik jaka temperatura??:)

Czy przeziebienie moze wplynac na wynik prolaktyny i progesteronu.?

Kiraa a tak z Ciekawosci spytam. Ile tez dostinex kosztuje? Slyszalam ze drogi jest.

Ostatnia edycja:
reklama
Hej dzień dobry :-):-)

więc tempka dziś trochę niżej ale 37 :tak::tak:

Pirania a Ty widziałaś jak wygląda mój wykres poprzedni i ten razem :-) fajny ten program że tak można zobaczyć :tak: i porównać , powpisuje sobie wcześniejsze i zobaczę jak będzie wyglądać :tak:

Obserwacja cyklu - enpr.pl

Krystkianmartin co porabiasz jakiś plan na nowy cykl?

Ostatnia edycja:
Do góry