reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Piranha- ty na pewno się orientujesz, możesz mi powiedzieć swoją opinie odnośnie owulacji.
otóż 27 sierpnia po południu test pokazał dwie jednakowe kreski, 28 sierpnia test owu. pokazał dwie kreski, kreska testowa ciemniejsza, 29 test owu pokazał dwie kreski ale testowa słabiutka, doradz proszę kiedy mogła być owulacja?

reklama
Ana, owulacja była prawdopodobnie 28 sierpnia (najczęściej jest 24h po piku LH) ale istnieje prawdopodobieństwo, że była 29 sierpnia gdy pęcherzyki u Ciebie pękają po dłuższym niż 24h czasie (owulacja następuje 8-48h po liku LH, najczęściej 24-36h a z tego przedziału najczęściej po 24h). Warto jednak sprawdzać tempki gdyż nie każdy pik LH doprowadza do pęknięcia pęcherzyka, dość często się zdarza, że w jednym cyklu są np. 2 piki (i tym samym 2 testy pozytywne w odstępie kilku dni) a pęcherzyk pęka dopiero po tym drugim (w jednym cyklu może być kilka pików a tym samym kilka podejść do owulacji). Jeśli zatem tempki nie potwierdzą przebycia owulacji to warto robić nadal testy owulacyjne i czekać na kolejny pik LH.

mamakaja ja biore samą wit b6 100mg, bo badalam poziom wit b 12 we krwi i był w porządku, wiec nie chce przesadzić z B12, ona ma coś wspolnego z moim zapalenie tarczycy-teraz juz nie pamietam o co chodzilo z tym badaniem bo w czerwcu robilam,musialabym poszukac, w kazdym badz razie lekarz nie kazał przyjmowac dodatkowo b12. To moze ja zle robie ze sama ta b6 biore? W aptece kompletnie nie maja wit b100-complex, maja w dawce 5mg tylko-taka mi znalazla.A na allegro same w kapsułkach, a ja potrzebuje tabletki. To moze ktoras mi podpowie co mozna kupic

Airfix, z tego co wiem to prawidłowo działająca tarczyca ułatwia wchłanianie witaminy B12 a przy chorobach tarczycy pojawia się właśnie niedobór tej witaminy (trzeba pamiętać, że niedobór B12 może prowadzić do poronień) i często trzeba ją dodatkowo suplementować. Przy Hashimoto też często dochodzi do niedoborów B12 i np. anemii. Czytałam, że lepiej łykać B-Complex gdyż witaminy z grupy B powinny być w równowadze, nadmiar jednych może spowodować niedobór innych i odwrotnie. B-100 można dostać i w kapsułkach i w tabletkach (ja miałam to drugie), chciałam poszukać na Allegro ale coś zniknął ten firmy Puritan's Pride, który łykałam, chyba ten jest w tabletkach WITAMINA B 100 COMPLEX 100tabl stres nerwica vitB (3520590716) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. ale warto się upewnić u sprzedawcy.

Witajcie,
:-(smutno mi dziś,bo mam już wyniki następnych hormonów:-( i poczęciu synka to one raczej nie sprzyjają.
Nie wiem czemu,i jak to zmienić. Na diecie odchudzającej jestem już 2 lata,jak przeczytałam o diecie chłopczykowej,to wystarczyło tylko nabiał odstawić,i trzymam się tego restrykcyjnie. O to jestem spokojna. Faszeruje się wszystkimi suplementami od 2 m-cy,pół szafki tego mam,wiesiołek,napoje sodowe,no wszystko. Może za krótko stosuję??

W każdym razie takie mam wyniki robione na czczo w 3dc:
FSH 5,01 mIU/ml norma faza folikularna 3,03 - 8,08 mIU/ml
LH 2,05 mIU/ml norma 1,80 - 11,78 mIU/ml
Estradiol 64 pg/ml norma 21 - 251 pg/ml
Testosteron 24,68 ng/dl norma 10,83 - 56,94
Jeśli możesz Piranhu to rzuć okiem i powiedz jak to oceniasz??

Elmo :happy2: dzięki za wszystkie wytyczne. Wspaniałego wypoczynku życzę!
Klaudia :happy2:ja również gratuluje tak szybko udanego cyklu!!
Matik :happy2:super masz ten wykres.. ;-) tfu! tfu! pluje,coby nie zapeszyć,i wypatruje dobrej nowiny.

Wiecie... tak mnie naszło, a jeżeli w ogóle nie zajdę? Bo widzicie wystarczy że mój m nie trafi z przyjazdem i juz pozamiatane... a wiecznie diety też nie będę stosować.:-(Tak mi jakoś smutno...

vviedźma, ale dlaczego nie sprzyjają, masz dość wysoki estradiol (norma w 3 dc to <75 pg/ml, mój estradiol wynosił 48,59 pg/ml więc sporo mniej) a to sprzyja poczęciu synka :-) Resztę zrobi dieta i odpowiednie suplementy, będzie synuś jak malowany :-) Masz dość niskie LH ale jestem pewna, że zaniża je prolaktynemia czynnościowa (prolaktyna zaburza wydzielanie LH, stąd stosunek LH:FSH jest u Ciebie dość niski bo tylko 0,40, u mnie był podobny bo 0,39). FSH masz bardzo ładne i nie masz obniżonej rezerwy jajnikowej :-) Tak więc głowa do góry!

Matik, wykres cudny, chyba najładniejszy z jakich widziałam :-)

krystianmatrin, uda się, zobaczysz, wiara to już połowa sukcesu. A kiedy planujesz przeprowadzić się do M?

krystianmartin, a jak się widzicie to na jak długo? Będziecie się widzieć w rejonie szacowanej teraz przez Ciebie w czasie nowiu owulki?

Dziewczyny nie znające płci dzidziusiów, wklejać zdjęcia z USG to może pozgadujemy ze "skull theory"? :-)

reklama
Do góry