mamakaja no co Ty, nawet nie mysl tak że dzieci nie bedziesz miec, zobaczysz nim sie obejrzysz a urodzisz zdrowe dzieciatko
Widze ze jestes na tym etapie myslenia co ja, kiedy w kwietniu dowiedzialam sie o chorobie, przewalilam caly internet i procz tych strasznych rzeczy ze trudno zajsc w ciaze, ze dzieci sie rodza chore, nie bylo nic sensownego, dopoki nie zaczelam szukac inaczej- tak naprawde nigdzie nie jest napisane jaka wartosc TSH ponad norme jest niebezpieczna dla plodu ( wiadomo pisza ze podniesione TSH jest grozne, ale nie ma takiej wartosci podanej liczbowo )- od lekarza sie dowiedzialam ze sa takie osoby ktorych TSH wynosi 40 lub 100 i zyja, biora leki, maja dzieci- rzecz jasna wszystko pod kontrola lekarza i teraz najlepszy moj wniosek - nigdzie, na zadnym forum, w zadnych komentarzach do artykulu nie bylo zadnej dziewczyny ktora napisala- przez TSH, przez tarczyce mam niepelnosprawne dziecko. Czytalam mase forow gdzie padaly pytania- czy pomimo niedoczynnosci urodze zdrowe dziecko? I co- i odpowiedzi byly pocieszajace- kazda z odpowiadajacych pisala ze dzieciatko urodzilo sie zdrowe
I to sobie zakodowalam i tak chce wierzyc. Wiadomo ze moze sie zdarzyc choroba dziecka bo jest jakis % takich przypadkow ale trzeba wierzyc w to ze bedzie dobrze
Po tych 5 miesiacach mam juz inne podejscie, wiem ze nawet jesli to TSH jest poza normą to lekarz nie dopusci do tego zeby moje dziecko na tym ucierpialo- wierze w to
Malo tego bardzo czesto TSH pieknie sie reguluje w ciazy- po ciazy znow wraca choroba . chyba tez po to powstala specjalizacja- ginekolog-endokrynolog, wiec jak zajdzie taka potrzeba i to TSH zacznie wynosic powyzej 10 pomimo brania Letroxu50 ( na ten moment, we wrzesniu mam dostac 100mg juz ) i w ciaze nadal nie bede zachodzic wtedy sie udam
I pocieszam sie tym ze za tydzien moja kuzynka ktora od 15 lat choruje na niedoczynnosc tarczycy, wynik TSH 8,0 gdy zachodzila w ciaze, choruje rowniez na hashimoto- urodzi zdrowego syneczka ;-) Przez cc, bo maly sie nie przekrecił, ale wazne ze zdrowy
Lukaa to sie obwies lancuchami z bursztynami przed tym kompem, i dodatkowo postaw kolo niego lampe solną , będzie jonów a jonów
No te ametysty i bursztyny to gotowa jestem nosic w tych kieszeniach, byle by pomogły, a w nocy sobie wloze pod poduszkę