reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Elmo, wpadam dopiero teraz i widzę, to co zobaczyć musiałam, nie było innej możliwości hihi:-D;-) Cudowny ogonek :-D Gratuluję ci z całego serca. Mam nadzieję, że tak jak obiecałaś, teraz będziesz się tylko i wyłącznie cieszyła tą ciążą. Przesyłaj dużo pozytywnych fluidków obecnym i przyszłym staraczkom:tak: Ty też jesteś dobrą duszyczką tego forum, i mam nadzieję że tak zostanie i za jakiś czas będziesz wspierać i mnie:tak: Próbuję sobie wyobrazić co czułaś jak zobaczyłaś ptaszka. To pewnie było najwspanialsze uczucie na świecie. Mam nadzieję, że każda z naszych staraczek kiedyś tego doświadczy. Całuję twojego nienarodzonego syneczka :*

klaudia
, ja w ciąży sprawdzałam czy test owu wyjdzie i rzeczywiście była druga mocna krecha. Ale ja bym na twoim miejscu poczekała z testem ciążowym tak do 12 dnia fl.

Przepraszam, że nie odpisuję wszystkim, ale na prawdę nie jestem w stanie. Jutro odprawiamy roczek Maksia i jeszcze urzęduję w kuchni. Od poniedziałku praca, więc będę na pełnych obrotach. Jeszcze mam zaległe tłumaczonko do zrobienia. No i ta sprawa z kupnem domu... A m mi dziś powiedział, że jak to chcę mieć drugie dziecko jak sobie z jednym nie daję rady:-( Oczywiście chodzi o nasz największy problem, nocne pobudki na cyca. Ja czasem mam dość, a na jego pomoc liczyć nie można, więc jak mogę sobie radzić...

Ostatnia edycja:
reklama
Dopiero teraz jestem, przeczytałam pobieżnie tylko kilka stron wstecz, w weekend nie będę mieć dostępu do internetu i znów Was nie nadrobię :-(

Elmo, ogromny szacun, chyba wpiszę Ci 7 czynników (długo obserwowałaś cykle i skoro w tym staraniowym tempki w FF były niższe to znaczy, że estrogeny wzrosły) bo wydaje się, że już więcej zrobić się nie dało :-D, no perfekcja doskonała i musiały z tego jajca być :-) Super ujęcia z USG, 100% facet, ale się cieszę!

mamakaja, no jasne że zajdziesz w ciążę i urodzisz zdrowe dziecko, nie mam w tej kwestii ani cienia wątpliwości!

vviedzma, progesteron cudny (może to jednak ciąża? :-)), prolaktyna w spoczynku bardzo ładna ale ta po obciążeniu sporo za duża - masz zapewne prolaktynemię czynnościową i prolaktyna może mieszać w Twoim organizmie pod wpływem stresu czy w ogóle emocji. Przy prolaktynemii zazwyczaj wychodzi zaniżony stosunek LH:FSH, u mnie wynosił on 0,39 a powinien wynosić w okolicy 1. U mnie po MTC prolaktyna wzrosła 15 razy i pomogła na to witamina B6 100 mg (zawarta w preparacie B-100), u siostry prolaktyna wzrosła aż 30 razy i ginka przepisała jej Bromergon. Jeśli jednak nie jesteś w ciąży to prolaktyna niewiele złego w Twoim organizmie czyni skoro masz tak piękny progesteron :tak: (tylko uwaga - duży progesteron sprzyja poczęciu córki ;-)). To prawda, że niektórzy lekarze bagatelizują wzrost PRL po MTC ale ja jednak u siebie zauważałam skutki nadmiaru prolaktyny (a spoczynkową miałam w normie) oraz potem pozytywne skutki zbijania tej prolaktyny witaminą B6 (wzrósł poziom progesteronu, skróciła się pierwsza a wydłużyła druga faza). Jednak nic się nie martw, ten rodzaj prolaktynemii to nic groźnego i wiele osób ją ma, bardzo łatwo sobie z nią poradzić o ile w ogóle czyni ona jakieś szkody w organizmie.

klaudia, test owulacyjny wykrywa ciążę gdy hCG jest powyżej 10 mIU/ml, hormon ten osiąga takie stężenie mniej więcej 2-3 dni po implantacji więc wszystko zależy od tego jak wcześnie zagnieździ się zarodek (a może on to zrobić od 5 do 12 dpo). Jeśli zatem zarodek zagnieździ się już w 5 dpo (co raczej rzadko się zdarza) to zapewne w 7-8 dpo test owulacyjny wyjdzie pozytywny, jeśli zagnieździ się później to będzie negatywny.

Roszpunka, wszystkiego najlepszego dla Maksia, samych uśmiechów i radości w życiu!

piranha :dry:;-) to ja już wolę żeby ten progesteron był brzydki...:tak:i żeby sprzyjał groszkom z siusiakami! Wiesz że u nas są predyspozycje dziewczynkowe,boję się tej witaminy B żeby nie zwiększyć szans na dziewczynke. To co mam zrobić żeby zwiększyć szanse na chłopaczka,łykać preparaty z dużą ilością testosteronu???
:-)tylko żeby mi broda nie wyrosła,i włosy na klacie,bo M mi od razu walizki spakuje,i za drzwi wystawi:-D
To pewnie dlatego zawsze już przed owulacją mam wcześniejszy wzrost temperatury...

Ostatnia edycja:
Roszpunka to strasznie smutne, gdy nie ma się wsparcia w bliskich, co do nocnych pobudek nie traktuj tego jako problem, tak niektóre dzieci mają, mój też się budzi ok 2 razy na mleko (czasem 3!). Ja go karmię butlą, ale nie jestem w stanie go odzwyczaić. Najbardziej boję się, że wiosną nadal będzie się budzić i wtedy to snu nie będę mieć, bo przecież drugie też będzie się budzić. Ale mam nadzieje, że wtedy jakieś dyzury będziemy robić czy coś, nie wiem jeszcze :D

Dziewczyny kolezanka mnie prosiła żeby ktoś sprobowal odczytac plec z jej usg :) Troszke to zdjecie nie wyrazne ale moze cos zasugerujecie. Wedlug mnie chlopiec- bo bardzo podobne usg do mojego usg synka, ale nie znam sie na tym baardzo dobrze.

Załączniki

• 1001241_311342092343013_669820555_n.jpg
    1001241_311342092343013_669820555_n.jpg
    24,7 KB · Wyświetleń: 72
Hejka!

Vviedźma- to żem się uśmiała od tych włosów na klacie i brodzie, i ten męzuś pakujący Ciebie, dobre, dobre:-D

Airfix- nie znam się niestey

A ja mam pomysł na męża :D Lukaa pozwole Ci użyć mojego pomysłu również :D skoro Elmo kładła lód na jajka to my dziewczynkowe kładźmy termofor :-D:-D Mój nie lubi gorących kąpieli, a juz na pewno nie długich to go podgrzeje w inny sposób sasasa

Lukaa on już wszystkie moje szajby znosi,nawet tą z planowaniem,choć na początku w głowe mi pukał,bo nie pochwala takiego 'kombinowania',:sorry2:ale męskiego owłosienia chyba by nie przetrawił:-D.
Szkoda że piranhy nie ma przez weekend. Może by mi podpowiedziała jak obniżyć ten progesteron,żeby wyrównać szanse na chłopaczka. Niedługo nowy cykl zaczynam,ale aż się boje próbować:confused2:

reklama
powiedzcie mi ktore witaminy wedlug was sa lepsze prenatal dha czy femibion natal 2 ja zawsze bralam te femibion i teraz nie wiem jakie kupic ;/ ja wszystko kupuje juz w pl do porodu bo pozniej nie pojade i dla mamy mam juz wszystko ;p

Do góry