reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

micurka wczesniej kilka.dni przed owu mialam zawsze widoczne blade kreski teraz zero totalne...najbardziej mnie ten sluz dziwi...i jest to sluz plodny bo nawet ph zmierzylam .

Napisane na LG-P710 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Maziajka a testow nie zmienilas?jakich uzywasz w ogole?jaki kolor?

Ja mam od 3 dni masakryczne wzdecia po kazdym prawie posilku:/

Dziewczyny a co wiecie o metodzie o+12 bo jakoś nic ciekawego w necie nie znalazłam. Chyba ciężko jest określić dokładny moment owu żeby współżyc dokładnie 12h po?

Agnesis

Metoda O+12:
Kobieta, która opracowała metodę O+12 miała 6 synów, w tym 5 planowanych jako dziewczynki zgodnie z metodą Shettles'a, doczekała się córki stosując właśnie "wynalezioną" przez siebie metodę, robiła badania i podobno na 41 kobiet stosujących tą metodę 37 poczęło córki a 4 chłopców, co daje 90% skuteczności. Ta metoda ma większa skuteczność jak metoda Shettlesa. Należy zachować wstrzemięźliwość przez minimum 7 dni a następnie odbyć jeden stosunek w okolicy 12 godzin po owulacji. Metoda ta jest lepsza gdyż można lepiej kontrolować swoje pH. W tej metodzie mamy tylko jeden dzień na przypilnowanie niskiego pH, w przypadku metody Shettlesa jest to kilka dni a pH może np. podnieść się w nocy kiedy będziemy spać i nie będziemy nawet o tym wiedzieć. Najpierw należy wyczekiwać pozytywnego testu owulacyjnego, testów nie należy robić z rana gdyż po nocy zawsze będzie LH w moczu. Jeśli test wychodzi pozytywny to owulacja może nastąpić w przedziale 8-48h. Należy teraz rozpocząć obserwację śluzu oraz szyjki macicy. W czasie owulacji zazwyczaj śluz jest rozciągliwy a szyjka miękka (jej wysokość może być jednak różna u różnych kobiet więc nie należy brać jej pod uwagę). 12 godzin po owulacji szyjka zaczyna się robić twarda a śluz zmienia się z płodnego na kremowy bądź od kremowego do suchego. Starania powinny być w przedziale O+12 do O+20. Zaleca się mierzenie temperatury gdyż to jedyny sposób by określić czy owulacja wystąpiła. Po staraniach należy zadbać o niskie pH. Należy zrobić kwaśną irygację 1 godzinę przed staraniami jeśli pH wynosi 5 lub powyżej, co pół godziny po staraniach należy sprawdzać czy pH wciąż jest niskie. Jeśli pH wzrośnie to należy zrobić irygację z 1-3 ml płynu by je obniżyć. 4 godziny po stosunku należy włożyć tampon nasiąknięty kwaśnym roztworem (np. roztwór wody i cytryny, tampon nalezy namoczyć bez wyjmowania go z osłonki/aplikatora) i pozostawić go w środku na 4 godziny. Należy utrzymywać pH na poziomie 4-4,5 dopóki nie nastąpi skok temperatury na wykresie (co potwierdzi przebytą owulację).

dla mnie ta 0+ 12 jest mordercza jak tu bez seksu 7 dni:D

a tak serio to jest na.prawde bardzo wymagajaca i chyba tylko dla par ktore nie pracuja i sa ze soba 24h.

moj urlop dobiegl konca i niestety dzis do pracy:-(

Napisane na LG-P710 w aplikacji Forum BabyBoom

Millo, a brałaś jakieś suplementy ?

Miciurka, czyli rozumiem, że powinnam codziennie od okresu do owulacji brać lactovaginal i dodatkowo przed i po sylk ? Ja tak właśnie robiłam, ale może za dużo tego sylku.

Teraz chyba tylko zrezygnuje z codziennego seksu, tylko 4 dni wstrzemięźliwości 36 h przed złoty strzał i 31h przed powtórka, żebym zdążyła te Y powybijać. ;)

reklama
Maziajko mimo wszystko milego dnia:)

Polcia jadlam duzo nabialu,nie jadlam zieminiakow,pomidorow..teraz biore wapn i magnez dopiero od paru dni.

Do góry