reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

U mnie od psa złapały. Pies jest teraz u rodziców a my po dwóch miesiącach zauważyliśmy. Raz przez nas, raz przez weterynarza i i tak mają.. Teraz chcę, by im założyć kołnierz, by nie wylizały.
Jeszcze bym miała więcej roboty, to mi któryś kanapę osikał. Szkoda, że nie mam mopa parowego.

reklama
Dziewczyny łatwo przedawkować wapń? ja suplementauje 300 mg jako 1xCalcium gold osteo, pije 1x kubka mleka, 1-2x jogurt naturalny, ser zółty, biały. Ponadto czasem jeszcze biore Calcium z witaminą C jak czuje że mnie coś gardło drapie.
Wychodzi z tego cos ponad 1200 mg. Takie jest niby zapotrzebowanie kobiety karmiącej. Więc niby ok. Ale jak byłam na diecie bezmlecznej z racji podejrzenia skazy bialkowej (naszczęście to tylko podejrzenie było, synek nie ma alergii) i jak badałam wtedy poziom wapniu to miałam 2,43 (norma 2,09-2,54). Wtedy brałam tylko 2x Calcium Gold Osteo czyli 600 mg. Wydaje mi sie, że już wtedy mialam wysoką tą wapń, a teraz pewnie mam jeszcze więcej skoro jem nabiał normalnie :) jak myślicie? Nie chcialam przedawkowac tego, aczkolwiek nie mam zadnych objawów przedawkowania ;-)

Ostatnia edycja:
Elenaa Ciezko powiedzieć, chyba to zależy od predyspozycji organizmu :) ja wazę mało i brałam dawki takie jak moj maz ktory wazy dwa razy tyle co ja....i on wapń miał powyżej normy, a ja można uznać ze wysoki, ale nie był kto wie jak pod górna normę ,ani jej nie przekraczał. Moze to mieć związek u nas z tym, ze maz ma wysoki testosteron i wit d3 wiec to sprzyja absorpcji wapnia i ten wynik bedzie wysoki, a ja znow mam niedobór wit d3 i po półrocznej suplementacji i diecie wynik dalej nie był "dziewczynkowy" bardzo.

Elisse A moze popytaj o tego mopa parowego znajomych? Ja pożyczyłam . Na bidę mógłby byc i taki zwykły, ręczny ...wiesz ...co para leci i sie jakieś tam zabrudzenia usuwa :) mi chodziło o to tylko zeby gorąca para zadziałać i zeby to zdechło heeh

Dziś poszłam zbadać wapń, magnez, potas i sód, bo badalam ostatni raz we wrześniu. Zatem będe wiedzieć. Witamine D3 mam również niedobór, ale niewiele mi brakuje do normy, a i tak lekarz zalecił mi suplementacje tą witaminą przed staraniami.

Elena to zobaczysz jakie będą wyniki.

Airfix z żelazkiem przy podłodze bym musiała chodzić. Dziś umyję wodą z domestosem. Wczoraj drugi raz zakropiłam a dziś spray kupimy na te pchły do mebli.

Niepotrzebnie się martwiłam ;-)
moje wyniki z września i z dziś:
wapń 2,43 ->2,41 gdzie norma (2,09 ; 2,54)
magnez 0,88 ->0,9 gdzie norma (0,66 ; 1,07)
sód 141 ->140 gdzie norma (136 ; 146)
potas 4,63 ->4,49 gdzie norma (3,6 ; 5,6)
Jednak ten wapń trzyma poziom.
Magnez minimanie wzrósł, sód i potas lekko spadł :) także może idealnie dziewynkowo nie jest, ale jest mały progress. Chyba zwiększe magnez na 2x tabletki.

Elenaa Super wyniki,na prawde:) jakie suplementy bierzesz? Bo zalecany jest cytrynian wapnia i magnezu bo inne niby ph podnoszą. Ale u Ciebie wyniki typowo dziewczynkowe.

Biore 1x Calcium Gold Osteo czyli 300 mg cytrynianu wapnia, 1x *spam* magnez 187,5 mg (tutaj związki magnezu: tlenek, cytrynian, mleczan). Powinnam zmienić może na Magne-B6 max, ale mam jeszcze opakowanie wiec wybiore to co mam. No i od czasu do czasu dodatkowo Calcium C tablelki musujace.
Mąż bierze Polomag B6 max (też cytrynian, ale takie kobyły duże że mi by w gardle staneły :-) ) i codziennie pije Calcium C. Z suplemetów tyle. Męża zachęcam do nabiału jeszcze, i pozwalam mu od czasu do czasu piwa się napić :-)
Ciesze się, że choć troche sód i potas spadło :-) A Ty jakie suplementy bierzesz?

Elenaa Ja chyba nie widziałam tego magnezu i wapnia ktory bierzesz :) rozejrze się za nim . Ja i mąż bierzemy Polomag B6 Max, ja je gryze :p i z wapnia -Swanson calcium citrate. Mój też wreszcie jogurtów zaczął jeść więcej, ja też. ..Ale mam napady jedzenia słodyczy :/

reklama
Elisse to nie ciekawie z tymi pchłami obyś się ich pozbyła jak najszybciej, u mnie w tym roku okna też będą brudne na święta tym bardziej że w domu mam ich 16 w tym 4 mega duże balkonowe także ja nie mam sił i energii aby to wszystko umyć i nie chce się rozchorować wystarczy że mały jest przeziębiony, mężowi może zlecę żeby umył chociaż te na parterze.

Airfix ja brałam Magleq B6 Max tam też jest bodajże 102 mg jonów magnezu odpowiadające 944 mg cytrynianu magnezu, 4 tabletki zaspokajają dzienne zapotrzebowanie:-) :).

Do góry