reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

ja przyjmowałam zalecaną dawkę 800mg, z tego co pamiętam to chyba maran pisała że w diecie chłopczykowej jest większa dawka kwasu foliowego (nie pamiętam ile ale albo 1000mg albo 2000mg). wydaje mi się że kwas foliowy nie ma znaczenia przy diecie dziewczynkowej a jest w suplementach w takiej dawce bo poprostu starając się o dziecko musimy przyjmować kwas foliowy (bo niedobory mogą źle wpływać na rozwój cewy nerwowej), a nasza dieta uboga w warzywa i owoce (gdzie jest go najwięcej) dlatego 800mg, dodatkowo magnez zmniejsza przyswajanie kwasu foliowego. ja bym nie brała go w większych dawkach niż zalecane, w ciąży to co innego, ale przy staraniach może wspomóc poczęcie chłopca. takie jest moje zdanie.

reklama
Iweet :) tak, przy staraniach o chlopca bierze sie 2400-2800mg dziennie z uwagi na to, ze soda bardzo obniza przyswajanie kwasu foliowego :) na chlopca wspomaga sie plodnosc a na dziewczynke wrecz przeciwnie, dlatego na dziewczynke max 800mg kwasu foliowego. Iweet juz jakies rozowe fatalaszki zakupilas?

maran jeszcze zakupów nie zaczęłam. boje się że się może jeszcze zmienić ;) jak mi 7 maja powie po raz kolejny że dziewczynka to wtedy będę szaleć ;) a ty zdecydowałaś się na prywatne usg czy czekasz do połówkowego?

Iweet na razie jestem spokojna wiec czekam, w przyszly piątek mam wizyte w szpitalu i omowienie wynikow, byc moze lekarz zrobi male usg, ale jestem prawie na 100% pewna, ze mi plci nie pokaże bo powie, ze za wcześnie... z dziewczynkami tez mi do polowkowego nie powiedzieli... jak wroce w piatek i bede miala taka psychoze jak po pierwszym usg to chyba sie umowie prywatnie... choc nie wiem bo musze isc do dentysty bo mi plomba wypadla z zeba i tu kasy troche pojdzie... ehhh sama nie wiem jeszcze czy pojde do tego gina prywatnie czy nie... ;)

Iweet wierzę że ciężko jest uwierzyć bo ja do tej pory nie wierzę na sto procent. Też jeszcze nic nie kupiłam, ale dzisiaj byłam na usg i kolejny raz lekarz mi potwierdził że córka więc chyba za każdym razem cieszę się bardziej :-) U mnie wszystko ok malutka rośnie prawidłowo :-)
Kate będę zaciskać kciuki z całych sil w przyszłym tygodniu
Mój brzuszek rośnie w zastraszającym tempie, z małym taki miałam dopiero ok 6,7 miesiąca
Dziewczyny miłego weekendu wreszcie wiosna do nas zawitała aż chce się żyć:-)

W takim razie tez będę brać 800 :)

tak ja jadłam makaron z truskawkami :) na tej diecie tez czesto jem np z twarogiem :)

dzisiaj była zapiekanka makaronowa czyli makaron tuńczyk ser groszek hehe dobre było :)

maggie to ty już możesz spokojnie szaleć z zakupami :D gratuluję raz jeszcze :D u mnie brzuch też wywaliło, w pierwszej ciązy taki miałam też dopiero w 6 miesiącu. ale ja już mam 7kg na plusie :/ pocieszam się tylko że startowałam z wagą 52kg a z synem 55kg, tylko z synem zakończyłam ciąże z wagą niecałe 65kg a teraz na pewno się w takiej nie wyrobię :/

maran ale może dostaniesz jakieś foto z usg. nawet jak lekarz nie powie to możesz wrzucić na in-gender tam są dziewczyny które super znają się na ocenie płci. trzymam kciuki za wizytę w takim razie :)

kate za twoja wizytę również kciuki :)

Ostatnia edycja:
Iweet ostatnio jak bylam w ciazy to dal mi takie zdjecie z gorna polowa cialka i byla glowka i brzuszek a tych miejsce o ktore nam chodzi nie bylo na fotach... ja nie licze nawet na zdjecie teraz bo oni w gabinecie maja takie malutkie monitory zeby sprawdzić dziecku serduszko, lozysko i tyle, powiedza na bank, ze nie maja papieru albo dadza jakies foto na odczepnego ;)

male liski Pamietam że Ty miałas plamienia w cyklach... i tylko nie pamietam czy przed owulacja przy przed @... Ja wczoraj w 12dc dostałam plamienia rożowego wieczorem- podejrzewam że owulacja wystapi w 14 dc tak jak miesiac temu, dzis temperatura wzrosła mi rano- wiec świadczy to o nagłym spadku estrogenu- i byc moze to plamienie było z tym związane. Czy z tym się coś robi? Śluzu nie mam prawie, znikome ilości, ale Ph 5.0 przez to plamienie. Ale znów wczoraj kupiłam B-complex w aptece i łykam po 6 tabl dziennie, bo czekam na to b-100 complex az przyjdzie i teraz sie zastanawiam czy ta witamina B nie ma czasem z tym czegos wspólnego.....bo po samej B6 100mg mam krótsze cykle, krótka druga fazę, wczoraj wziełam b-complex 6tabl + b6 50mg i dostalam plamienia.

Marzycielko, cocinella Ja mam bransoletke od roku z hematytu, mam taka mega brzydką power balance - niby jonizujacą za 10zł, jeszcze różowa na dodatek bo nie było innej :p dla mnie ta bransoletka od poczatku to był pic na wode- ale włożyłam i nie wiem jak tłumaczyc sobie to ze lepiej się czuje. Jak nie noszę to znów jestem senna, zmęczona, a jak włożę to po 24 h całkiem inaczej się czuje- a w dalszym ciagu nie wierze w ten kawałek gumy. Kupilam jeszcze dzis dwie bransoletki z kwarcu GALART R1C52 BRANSOLETKA KWARC RÓŻOWY KULE 12 mm (5079243280) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. i taka GALART R1R09 BRANSOLETKA KWARC RÓŻOWY (5049532005) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Ostatnia edycja:
reklama
Airfix dziękuję -
Ta 2 bransoletka bardzo mi się podoba :tak:

Marzycielko udało Ci się z tymi sygnaturkami?

meggie, iweet
z chęcią pochodziłabym też sobie po dziale z ubrankami dla dziewczynek :tak: - pochwalicie się jak już coś upolujecie dla swoich córeczek:tak:

U nas dziś słoneczko - a u starszego synka wczoraj był spokój a dziś znowu gorączka:-(

Miłego dnia

Do góry