reklama
iweet84
Fanka BB :)
kate ciężko mi jest określić ile trwało badanie, ale na pewno dłużej niz 10 minut. myślę że ze 20min. dzidzia nie chciała się ułożyć i lekarz miał problem ze sprawdzeniem przepływów (dv) i długo próbował i w sumie nie wiem czy mu sie udało to zrobic bo nie powiedział, ale na koniec powiedział że wszystko ok. 3 razy mierzył nt. sprawdzał kość nosową, serduszko, nóżki, rączki i pozostałe narządy. no troche to trwało. ale samo sprawdzanie płci było raczej przy okazji. tzn jak dzidzia się układała z profilu to widac było nuba. na koniec powiedział tylko że płeć widoczna i zapytał czy mówić. ja powiedziałam mówić a on na to "córka". więc sie pytam czy to pewne bo syn na prenatalnych też był córką a on się tylko usmiechnął i powiedział "no teraz jest córka". myślę że był pewny, ale 100% dać mi nie może bo wiadomo że to dość wcześnie. przyznam szczerze że po tym badaniu troszkę byłam zaniepokojona nt i problemem ze zmierzeniem tych przepływów i we wtorek byłam znowu na prenatalnych żeby potwierdzić że z dzidzia ok, z tego badania mam płytkę i trwało 20minut. miałam robione i dopochwowo i przez brzuch, lekarz szturchał malucha bo nie chciał sie ułożyć i co chwila zmieniał pozycję i lekarz znowu nie mógł sprawdzić tych przepływów. ale mu się udało. nt wyszło niższe. tym razem lekarz nie sprawdzał nuba. przynajmniej nic nie mówił o płci kiedy było go widać. natomiast jak było ujęcie od dołu to stwierdził że szykuje się dziewczynka (nie dopytywałam bo byłam zestresowana a to był sam początek więc nic jeszcze nie pomierzone, a dzidzia sama sie tak pokazała,on tego specjalnie tez nie sprawdzał). ale ja wiem że to za wcześnie było na potty shots (niby wg usg to był 14t+0d, crl 80,5mm). czekam na następną wizytę 2 kwietnia i jak teraz sie potwierdzi to zacznę sie oficjalnie cieszyć
Ostatnia edycja:
małe liski
Kate dopiero dziś na spokojnie mogłam usiąść do komputera - super że z dzidziusiem jest wszystko w porządku!!! i oczywiście że na tym etapie ciąży nie ocenia się płci dzieciątka po ujęciach pott shot,zdecydowanie za wcześnie, tak jak dziewczyny napisały. Czy masz zdjęcia z piątkowego usg? A może chciałabyć podejść za tydzień na usg, może do innego lekarza, i poprosić o zdjęcia dzieciątka z profilu? Jeśli nie, to poczekamy do następnego usg - trzymam nadal kciuki za spełnienie różowego marzenia
Maran z tego co pamiętam z in-gender, ocena nuba poniżej 12 tc ciąży daje nam 50% szans na poprawną ocenę płci. Sporo nubów na tym etapie ciąży wygląda dziewczynkowo, część nubów chłopczykowych podniesie się po 12-12,4 tc. &&&&&&
Macy masz racje, napar z liści malin poleca się pić po 36 tc, chociaż to też zależy od lekarza/położnej, ja polecam wejść na forum dobry poród na gazeta.pl, tam jest sporo informacji nt wiesiołka,liści malin-na wszystkie pytania odp położna, chyba Katarzyna Oleś...ja delikatnie już zaczynam popijać napar z liści malin i z tego co pamiętam, tak też wypowiadała się ta położna - że deliktanie, w małych ilościach możemy zacząć około 34 tc, ale pod warunkiem, że jest zielone światło na to. Jest już mama u ciebie? Jak samopoczucie?
Akuku &&&&&&&
...jeszcze inaczej post położnej z forum dobry poród.Może komuś się przyda. Ja wierzę w działanie ziółek
"Napar z liści malin można pić przez całą ciążę - działa odżywczo na macicę i wspomaga jej działanie a nie jest naskurczowy. Cięcie cesarskie nie ma nic do tego. Oczywiście zdarza się, że ktoś reaguje na jakiś środek nietypowo, więc kiedy zacznie Pani stosować napar to warto się poobserwować i tyle. Olej z wiesiołka ma pomóc w dojrzewaniu szyjki macicy, stosuje się go zwykle od 36tc, można doustnie lub dopochwowo (albo jednocześnie tak i tak)."
Maran z tego co pamiętam z in-gender, ocena nuba poniżej 12 tc ciąży daje nam 50% szans na poprawną ocenę płci. Sporo nubów na tym etapie ciąży wygląda dziewczynkowo, część nubów chłopczykowych podniesie się po 12-12,4 tc. &&&&&&
Macy masz racje, napar z liści malin poleca się pić po 36 tc, chociaż to też zależy od lekarza/położnej, ja polecam wejść na forum dobry poród na gazeta.pl, tam jest sporo informacji nt wiesiołka,liści malin-na wszystkie pytania odp położna, chyba Katarzyna Oleś...ja delikatnie już zaczynam popijać napar z liści malin i z tego co pamiętam, tak też wypowiadała się ta położna - że deliktanie, w małych ilościach możemy zacząć około 34 tc, ale pod warunkiem, że jest zielone światło na to. Jest już mama u ciebie? Jak samopoczucie?
Akuku &&&&&&&
...jeszcze inaczej post położnej z forum dobry poród.Może komuś się przyda. Ja wierzę w działanie ziółek
"Napar z liści malin można pić przez całą ciążę - działa odżywczo na macicę i wspomaga jej działanie a nie jest naskurczowy. Cięcie cesarskie nie ma nic do tego. Oczywiście zdarza się, że ktoś reaguje na jakiś środek nietypowo, więc kiedy zacznie Pani stosować napar to warto się poobserwować i tyle. Olej z wiesiołka ma pomóc w dojrzewaniu szyjki macicy, stosuje się go zwykle od 36tc, można doustnie lub dopochwowo (albo jednocześnie tak i tak)."
Ostatnia edycja:
Marzycielka86
Kate naprawde zrobiłaś bardzo dużo.zebym ja choc w połowie zrobila to co Ty to będzie dobrze.Mocno tez wierze ze będziesz miec córeczkę i Twoje starania będą wynagrodzone
maran-atha
Kate ja tez teraz mysle o plci... wiedzialam, ze tak bedzie, dopoki nie widzislam dzidziusia bylo to wszystko jakos odlegle a teraz jak zobaczylam ludzika to co rusz mysle, czy to kolejna babeczka czy jednak się udało...? Jeszcze ten nub... wiem, ze to wczesnie, ale jednak w glowie zostaje... a do 29 maja jeszcze cala wiecznosc... masakra... dziewczyny dopiero teraz Was rozumiem...
iweet84
maran szkoda że nie ma u ciebie możliwości żebyś poszła na jakieś dodatkowe usg. a o tym nubie nie myśl. u ciebie to zdecydowanie za wcześnie na ocenę. ja też sie zastanawiam czy czasem u mnie cos się nie zmieniło i chyba przed kazdym usg będę czuła taka niepewność, bo ja nie dałam z siebie wszystkiego, mogłam zrobić więcej i jakoś nie mogę uwierzyć że mogłoby mi się udać. ty zrobiłaś bardzo dużo, dlatego wierze że u Ciebie mieszka synek.
kate jeśli masz możliwość to idź na dodatkowe usg ale do takiego lekarza który umie oceniać nuba lub ewentualnie zrobi ci dobre ujęcie do oceny żebyś mogła wrzucić na ingender. ten u którego byłaś nie miał zielonego pojęcia o ocenie płci na tym etapie ciąży. a zrobiłaś tak dużo że byłabym w szoku gdyby ci się nie udało. ja też się nie zakwaszałam ani po ani przed.
kate jeśli masz możliwość to idź na dodatkowe usg ale do takiego lekarza który umie oceniać nuba lub ewentualnie zrobi ci dobre ujęcie do oceny żebyś mogła wrzucić na ingender. ten u którego byłaś nie miał zielonego pojęcia o ocenie płci na tym etapie ciąży. a zrobiłaś tak dużo że byłabym w szoku gdyby ci się nie udało. ja też się nie zakwaszałam ani po ani przed.
reklama
Akuku
Ja tak jak wy ciagle mysle o plci ! No jakas obsesja juz
Najgorsze ze kazdy inny objaw noliz z chlopcami dla mnie jest jak dodtkowy plus zwiastujacy dziewczynke
Np to ze slodyczy mi sie chce..a z chlopcami wcale nie jadlam.. to ze wysypuja mnie pryszcze.. a z chlopcami idealna cera.. i okropne plamy czerwone na twarzy. .. ja juz mam dosc tego myslenia.. i boje sie ze jak jednak okaze sie ze chlopiec to nie bede potrafila sie cieszyc.. ahh
Najgorsze ze kazdy inny objaw noliz z chlopcami dla mnie jest jak dodtkowy plus zwiastujacy dziewczynke
Np to ze slodyczy mi sie chce..a z chlopcami wcale nie jadlam.. to ze wysypuja mnie pryszcze.. a z chlopcami idealna cera.. i okropne plamy czerwone na twarzy. .. ja juz mam dosc tego myslenia.. i boje sie ze jak jednak okaze sie ze chlopiec to nie bede potrafila sie cieszyc.. ahh
Podziel się: