Hej! Brakuje mi niestety czasu na BB :-(, tak strasznie za Wami tęsknię ale w ciągu dnia nie mam za bardzo dłuższej chwilki by usiąść i was na spokojnie poczytać oraz odpisać a późnym wieczorem gdy ta chwilka się pojawia to nie mam już sił na nic. Nawet tego posta piszę z Kają na kolanach oglądającą w okienku obok rozpraszające mnie piosenki i bajki i wyrywającą mi co chwilę myszkę, ciężko mi się skoncentrować ;-) Niestety nie doczytałam Was
Airfix, z tym ładunkiem ujemnym i dodatnim to okazuje się jest bardziej skomplikowana sprawa. Natrafiłam na badania stwierdzające, że plemniki X są naładowane ujemnie gdyż w czasie elektroforezy poruszają się w kierunku dodatniej anody a Y w kierunku ujemnej katody. Natrafiłam też na artykuły o separacji plemników, w których podawano dokładnie odwrotną zależność ;-) Natrafiłam również na szczegółowe badania, w których wykazano, że w pH 7 (nie wiem więc jak w innych pH, nie doczytałam jeszcze z braku czasu) jedne i drugie plemniki naładowane są ujemnie ale u plemników Y ładunek ujemny przeważa na główce a u X - na witce, stąd niby plemniki Y szybciej zmierzają do anody. Zgłupieć można!
Gdy będę mieć chwilkę to wczytam się w to zagadnienie bardziej bo mnie to okrutnie męczy :-)
Magic, witaj! A jakiego rodzaju złogi Ci się tworzą - z czego są zbudowane? Inhibitorami krystalizacji w moczu są cytryniany i magnez, może więc dieta by wcale tak nie szkodziła? :-) Poczytaj tutaj:
Porównanie wpływu wapnia zawartego w diecie oraz w postaci preparatów doustnych na ryzyko powstania kamicy nerkowej u kobiet - Artykuły - Przegląd badań - Medycyna Praktyczna.
zakręcona, jaki śliczny blondasek, buziaki od cioci Piranii! :-)
małe liski, masz ślicznych i przystojnych synów, ależ ślicznotka będzie z Twojej córki :-)
Matik, śliczny zgrabny brzuszek i piękny psiak :-)
Oczy niebieskie, masz cudownego i ślicznego synka, dosłownie ciężko oczy oderwać! :-)
maran-atha, dasz znać na PW jeśli znajdziesz chwilkę i ochotę co powiedział lekarz?
macy, Kaja do tej pory śpi w nocy kiepskawo, moja noc to serie krótkich drzemek i pobudek, nie wiem jak to jest zasnąć wieczorem i obudzić się rano, to musi być nieziemskie uczucie
Ale fajnych macie tych mężów, ja na głowie stawałam by przekonać do drugiego dziecka ;-)
gdusia, zaraz kochana zerknę.