reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

reklama
Anufifi Z tego co widzę , a raczej z tego co udało mi się dopatrzeć na fotce to masz 26dc ? U mnie tez czasem tez sie tak dzieje , tylko najczęściej wygląda to tak że dziś jest skok, a za 1-2 dni @ przychodzi.... No chyba że coś Ci sie udało zmajstrować ? ;)

Magic87 Witaj :) I zostań z nami :)

Ana87 Halo , Halo !!

Airfix ...tak ...26 ...nie doszłam jak profesjonalnie wrzucac ten wykres :)
mnie sie tez czasem podnoscił pod koniec juz z upadku ale nie az tak ...dlatego sie dziwie z czego to moze wynikac i oby to nie był zły objaw

Dzięki anufifi :) Wcześniej pisałyście coś na temat vitex agnus inaczej niepokalanek mnisi i powiem szczerze że mnie to zainteresowało bo gromadzę wszystko co się da hehe dlatego zaczęłam szperać w necie i znalazłam pewien artykuł dr różańskiego krótki fragment poniżej:
Małe dawki niepokalanka pobudzają uwalnianie prolaktyny! Tylko duże dawki niepokalanka hamują uwalnianie prolaktyny!
Stąd wynikają sprzeczne informacje literaturowe i różne efekty u pacjentów. Składniki niepokalanka wpływają przeciwnowotworowo: rak jelita grubego, jajnika, szyjki macicy, płuc, żołądka.
Nie łączyć z lekami przeciwdopaminowymi. Niepokalanek zmienia działanie leków antykoncepcyjnych, stąd nie podawać ich jednocześnie.
Preparaty i dawki niskie:
Nalewka 1:5 na alkoholu 60-65% Tinctura Agni-casti 2-3 ml 2 razy dziennie.
Castagnus – tabletki (Herbapol Wrocław) 1 tab. zawiera 45 mg wyciągu suchego z niepokalanka, kosztuje około 30 zł; dawki oficjalne: w zależności od masy ciała – do 60 kg 1 tabl., powyżej 60 kg 2 tabl. dziennie.
Cyclodynon – tabl. powl. (Bionorica), 1 tabl. zawiera 40 mg wyciągu suchego z owoców niepokalanka, 30 tabl. w opakowaniu, cena ok. 41-42 zł; dawka oficjalna: 1 tabl. dziennie.
Wg monografii Komisji E nr 226 z 2 XII 1992 r. dobowa dawka wyciągów alkoholowo-wodnych powinna odpowiadać 30-40 mg surowca. Komisja E pozytywnie oceniła niepokalanek. Zakres stosowania: zaburzenia cyklu miesiączkowego, dolegliwości przedmenstruacyjne, bolesność sutków.
W dawkach powyższych niepokalanek nie nadaje się do leczenia hiperprolaktynemii.
Czas kuracji: przynajmniej 3 miesiące.
Preparaty i dawki wysokie:
Tinctura Agni-casti 1:5 na alkoholu 60-65% 10-15 ml 2 razy dziennie.
Napar – Infusum Agni-casti: 1 łyżkę liści lub 1 łyżkę płaską owoców świeżych lub suchych i rozdrobnionych zalać 200 ml wrzącej wody lub lepiej mleka; odstawić pod przykryciem na 20 minut, przecedzić. Pić po 1/2 szklanki 4 razy dziennie.
Wyciąg na winie: 100 g suchych i rozdrobnionych liści lub 100 g świeżych, albo suchych owoców, rozdrobnionych, zalać 700 ml wina czerwonego; odstawić na 1 miesiąc. Stosować 1 raz dziennie po kieliszku 100 ml. Stosować 2 tygodnie. Wznawiać co kwartał. Używać przy klimakterium, demencji, osłabieniu, miażdżycy.
Dawki ekstraktu suchego wysokie: 120-240 mg dziennie.
Działanie niepokalanka na układ hormonalny jest powolne, trwa miesiącami, stąd ważne regularne stosowanie preparatów. Niepokalanek nadaje się też do leczenia krótkotrwałego wielu chorób, np. zakażeń przewodu pokarmowego i układu oddechowego, nieżytu oskrzeli i gardła na tle infekcji i alergii; kaszlu, nerwicy żołądka, przeziębienia, anginy, gorączki, grypy, zaburzeń trawiennych, a nawet skąpomoczu i zaburzeń krążenia limfy. W postaci nalewki, naparu i syropu działa wykrztuśnie, osuszająco na drogi oddechowe, uspokajająco, moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo i antyseptycznie. Nalewka i wyciąg na winie działają rozgrzewająco i wzmacniająco na serce, poprawiają krążenie mózgowe i w kończynach.
Niepokalanek w połączeniu z Sarsaparilla, Cyanotis arachnoides i Catalpą daje dobre efekty w leczeniu choroby Hashimoto. Najlepiej stosować wymienione zioła w postaci nalewki na alkoholu 60%. Można je połączyć w równych proporcjach, zalać alkoholem i zażywać po 10 ml 2 razy dziennie przez 1 miesiąc.
Dziewczyny co o tym sądzicie???

Anufifi dawki wysokie co do ekstraktu suchego to 120-240 mg dziennie ponadto z tego artykułu wynika że castagnus zawierający 45 mg w 1 tabletce to są dawki niskie które nie spowodują obniżenia poziomu prolaktyny a wręcz taka dawka może zadziałać odwrotnie. Czyli uzasadnione jest to że dziewczyny łykały mega dawki tabletek vitex czy jakoś tak :) po 300 czy 450mg w jednej tabletce. Chyba sobie zakupie albo u zielarza 50-100g i będę parzyć albo zainwestuję w te tabletki hmmm bo juz sama nie wiem

Anufifi , Magic pisze o tym artykule który Ci wysłałam wczoraj :) Czyli własnie to - mała dawka ( castagnus ma mała ) moze nawet spowodować pobudzenie wydzielania prolaktyny, a jedynie duże dawki powyżej 120mg działają- obnizaja prolaktynę ;) Czyli jak najbardziej Vitex sie lepiej sprawdzi u Ciebie...u mnie pewnie tez :) Ja bym spokojnie łykała Vitex i czekała na rezultaty, na in-gender dziewczyny łykają po 400mg 3 razy dziennie ;) Dlatego jak raz dziennie weźmiemy tego Vitexa to raczej nic sie złego nie stanie

Dziewczyny powiedzcie mi jeszcze jedno ponieważ od dzieciństwa choruję na kamicę nerkową, nawet w pierwszej ciąży miała dość duży zastój w nerce ok 3-4 cm dlatego od 6 miesiąca miałam silne bóle ponadto mam zdiagnozowane że kamienie te są wapniowo-szczawianowe z domieszką fosforanu wapnia i cystyny dlatego nasuwa się moje pytanie może któraś z was będzie mi wstanie odpowiedzieć czy stosując tak restrykcyjna dietę przez dłuższy okres czasu nie spowoduje pogorszenia (bo zdiagnozowano u mnie 2 kamienie na lewej i prawej nerce :/) wiem że przyjmując cytrynian wapnia i czystą witaminę c lewoskrętną nie przyczynię się do tego ale nie wiem jak będzie miała na to moja dieta. Sorki że tak was zalewam pytaniami ale naprawdę mi zależy i chciałabym już prócz suplementów i ph jeszcze wprowadzić tą dietę ale troszeczkę się boję :(

czesc laseczki

Piranhu
boskie masz te koty :)

Elleprzykro mi kochana Odpoczniesz kilka miesiecy i pozniej napewno sie uda

macyrzeczywiscie Twoj suwaczek leci jak szalony :)

Lilydziekuje ze pytasz Pomalu leci do przodu :)

Dorcia ale ten czas zasuwa juz niedlugo bedzisz na porodowce Imie wybrane?

mrowka witaj :)

Anufifi
nie zalamuj sie kochana bedzie dobrze

Justi mega kciuki slonce :)

Male liski Hania bardzo ladne Ja planowalam Zuze lub Gabi :)

Ania gpowodzenia w nowej pracy :)

Magic witaj:)

Kate cudowne te rzeczy Boski normalni

przepraszam ze nie kazdej odpisuje ale i tak pisze tego posta od rana :) hehe teraz wiem juz co to znaczy Piranhu ;) u nas ok Choc mlody czasami pokazuje swoje drugie oblicze ;) bylismy u lekarza na kontroli i wazy 4500 :) pozniej wrzuce zdjecia Trzymajcie sie kochane

reklama
Do góry