reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Dziewczyny odpisywac bede wieczorem :-):-):-)ale musiałam napias do Ana tak jak pisze wildbery niestety to syn sie wywiązał a ty niestety nie ja kiedyś miałam podobna sytuacjie nerwy mnie poniosły i nie zrobiłam tego co obiecałam dzieciom i mnie równiez gryzło sumienie:-(
i na drugi dzień przeprosiłam wytłumaczyłam swoje zachowanie i zrobilismy to co obiecałam
moje zdanie jest takie np.jak mozemy mówic dziecku ze kłamanie jest brzydkie itp jak sami klamiemy i dsziecko to wyłapie
pozdrawiam idzimy na spacer hura:-D:-D:-D

reklama
vivienka super przyrost :)

ja nie wiem w sumie jakie kto ma dzieci I metody wychowawcze, wiem za to, że dzieci w wieku 5 lat swietnie wszystko rozumieją I czasem histeryzują bez powodu - np. moja Ala tak ma I gdybym miała sie wszystkim przejmowac to bym zwariowala, tylko, że ja rozmawiam z dziecmi zupełnie jak z ludzmi dorosłymi I mówie tak jak jest, wiec w przypadku Ali gdy bylismy u dentysty powiedzialam jej, że jak bedzie trzeba to dentysta musi zęby poborować żeby sie dziury wielkie nie zrobiły bo to dopiero boli a po drugie zeby wypadaja a człowiek jest szczerbaty I nie może gryźć np chleba czy owoców I Ala poszła grzecznie bez przekupstwa I nagród I nie było problem a czasem zrobi wielka awanture bo Maja wzieła jej kota I zaczyna histeryzować jakby niewiadomo co jej sie stało... ogólnie ja przedstawiam dzieciom świat oczami dorosłych, nagradzam za cos dobrego co zrobia same z siebie a za normalne zachowania chwale ale bez nagród rzeczowych czy słodyczy... Ala we wrzesniu ubiegłego roku zaczeła szkołe bo tu dzieci zaczynaja w wieku 4,5 roku I czy chciała czy nie musiała sie troche ogarnac I ja uwazam, ze to dobrze... nie mozna ciagle dziecka traktowac jak jajko bo później ma problem by sobie radzić w grupie, w szkole, w ogóle w zyciu... No ale ja jestem może bardziej surowa... nie wiem.. A odnosnie jeszcze tej wizyty u dentysty uwazam, ze czasem nie trzeba dziecku zbyt wiele mówić, co sie mu robi bo to przeciez borowanie nie było, wiec mozna bylo powiedzieć, ze pani policzy ząbki albo cos innego tam wymyslić I poprostu bezstresowo dziecku zeby zalakować bez jego wiedzy, przeciez nie musi na wszystko wyrażać zgody - to w koncu dziecko jest jeszcze I nie wie co to znaczy zeby zalakować I może sobie wyobraża Bóg wie co a to w sumie nie jest nic groźnego ani bolesnego ;)

milego dnia :)

Maran-atha spoko, wiadomo, ze kazdy ma prawo miec inne podejscie, w koncu ile ludzi tyle opinii :) Ja np. wychodze z zalozenia, ze to kwestia dotrzymywania slowa. Czyli jesli ustalamy wczesniej z dzieckiem bardzo konkretny uklad (i to na tle wspomnianych uprzedzen), to sami tez powinnismy byc konsekwentni i uszanowac jesli maluch nie zgodzi sie na nagle zmiany. Nie widze tez nic niestosownego w przeproszeniu dziecka, jesli uznamy, ze popelnilismy jakis blad. W tym momencie dziecko tez sie czegos uczy o doroslym podejsciu.

Wildberry pewnie, ze kazdy ma swoje zdanie i podejscie do dzieci, ja tez potrafie przeprosic swoje dzieci i tez staram sie dotrzymywac slowa, ale np moja Mlodsza jest bardzo zawzieta i ona potrafi sie uprzec od tak, ze czegos nie zrobi i koniec i gdybym miala sie z nia o wszystko targowac to bym nigdy nic nie zrobila, nigdzie na czas nie dotarla itp. Np musze odwiezc Ale do szkoly a Maja nie che ubrac butow choc ustalalismy, ze buty ubierze no i co mam zrobic? Przekonywac ja 20 minut... nie mam czasu wiec sama ubieram jej te buty i wynosze ja do samochodu pomimo, ze ona nie chce jechac bo chce zostac sama w domu... samej przeciez nie zostawie 3 latki w domu a racjonalne argumenty do niej wowczas nie trafiaja... pozniej jak zlosc jej minie znowu mozemy sie spokojnie dogadac, ale czasem sie zawezmie i nic do niej nie trafia... dzieci sa rozne wiec ja wszystkich staram sie nie mierzyc jedna miara... no a po swoich corkach wiem, ze dzieci potrafia tez badac na ile sobie moga u kogo pozwolic i na ile moga postawione granice przesunac, dlatego nieraz trzeba zdecydiwac samemu nawet wbrew dziecku, ale tak jak mowilam kazdy ma swoje spojrzenie na wychowywanie wlasnych dzieci... ;)

Moim zdaniem trzeba dzieci tez przepraszać jeśli my jako rodzice zrobiliśmy coś nie tak, one uczą sie manier od nas

Dobra mam wizytę na 06.08 w środę na 10.00 uf :)

Jak na razie czuje sie ok trochę brzuch zaczyna pobolewC ale to samo co od owu od ok 17.00 dzień w dzień ;)

Musze sie przejść bo czuje jakbym z 20kg więcej ważyła , brzuch mi na wieczór pęcznieje od kilku dni strasznie

Vivienka Piekna betaaa!!!! Dzidzia się pieknie rozwija , a to najważniejsze :))

Matik Kciuki za wizytke ;))) Musi być dobrze :))

maran-atha Kciuki za Twoje staranka :) Ja również synowi tłumacze wszystko tak jak by był dorosły, zawsze mówię prawdę jak idziemy do lekarza i np. wiem ze cos bedzie go bolało, czasem dodaje że inne dzieci nie są takie dzielne i pewnie by sobie nie dały ( a on lubi pokazać że jest odważny :) ) ... tym też sposobem-" polubił" pobieranie krwi i mówi ze to pestka hahah Dzielniejszy niż mama :tak: Ale jak zaczyna histeryzować bo On tez z tych dzieci upartych , to absolutnie sie z nim nie targuje, tak jak Ty z córcią :) Bo sprawdza na ile moze sobie pozwolić.

Dziewczyny przepraszam że nie odniosę się dziś do każdej z Was...ale kiepsko się czuje po Femarze....niby da się żyć, nie cierpie jakoś strasznie, ale bardzo obniża mi ciśnienie, ciężko mi oddychać, a jeszcze kłucia serca dochodzą co jakiś czas, zawroty głowy i ogólnie się płaczliwa zrobiłam...dziś mało się nie rozpłakałam nad smażeniem kurczaka w cieście bo ledwo stałam z zawrotami głowy, a nikt tego nie rozumie, w południe płakać mi się chciało bo oczywiście pomyslałam że nikogo nie obchodzi że ja się tak źle czuje..tylko latam po urzedach, po schodach , obdzwaniam za sprawami budowy wszystkich, zakupy, dziecko, obiad...i nikt się nie spyta czy załatwiłam, czy dobrze się czuje, albo czy nie padne za chwile nad smażeniem tego kurczaka...

Hej Laseczki

Vivienka super beta Ciesze sie bardzo Kciuki zacisniete i moc niebieskich fluidow przesyłam

Gdusia teraz walczymu z przedpokojem a nastepnie pokoj Igorka będziemy robic Zmienila nam sie koncepcja zamiast safari bedzie styl marynarski :-)

Matik te objawy musza oznaczać ze wszysko ok Kciuki calt czas trzymam

Ania moze ta placzliwosc to właśnie oznaka ze,ktos zamieszkal u Ciebie :-)

Airfix slonce glowa di gory Oby te dolegliwości minely Dużo zdrowka i trzymaj sie Kazda z nas ma chyba gorsze dni czasami sle po nich muszaprzyjsc te lepsze i tego Tobie zżyczę :-*

zakrecona my synka niebawem przeprowadzamy do większego pokoju i też będzie styl marynarski. Już miałam w planach zrobić mu taki pokój w zeszłym roku i nakupiłam sporo gadżetów w tym stylu w kauflandzie w fajnych cenach :) będą granatowo-białe pasy, błękit i czerwone dodatki :) mniejszy pokój będzie przeznaczony dla nowego dzidziusia i też mam już na niego nowy pomysł, będzie mięta i szarości a jeśli sie uda wyczarować córcię to dodamy akcenty różu ;)

Matik
nie jedna Ci zazdrości dolegliwości ciążowych

Vivienki trzymam kciuki za synka :)

Ostatnia edycja:
Vivienka suuperr beta.
Dziekuje za rady i kazda z was ma racje. Porozmawialam dzis z nim i wytlumaczylam, i bylismy na przedstawieniu na starowce. Na wizyte sierpniowa bede go przygotowywala wczesniej.
A co do kropki to raczej nic tam nie ma. Ok 17 zaczal brzuch pobolewac i na wkladce juz krew wiec @ sie zaczyna. Z jednej strony dobrze bo ta praca, noi przegielam w tym miesiacu z energetycznymi napojami i balam sie zeby maluszkowi nic nie bylo :zawstydzona/y:

reklama
Iweet No to piękne pokoje bedą , proszę koniecznie o zdjęcia jak już bedą gotowe :)

Iweet gdym zerknela na kompie na forum to znowu nie widać ostudzić do mnie , nie rozumiem tej aplikacji

Dziś drugi raz mi sie to zdazyło czuje jakbym mdlala , totalnie opadają mi siły , ciało robi sie bezwładne czy to na pewno dobry objaw ?
I zasypiam

Ostatnia edycja:
Do góry