reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Piranha ja nie mam Guajazyl ale mam za to BENYLIN, który ma w skladzie 100mg/5ml guaifenesin + inne skladniki, ale one mnie nie specjalnie raczej interesują ;) wiec bede pić 10ml x 3 dawki dziennie, owulacja raczej pod koniec tyg w sensie niedziela lub później ;) Dziekuje Ci :*

reklama
Milla współczuję
Iwett moja ma teraz ok 21?miesięcy i reaguje jak dorosly na imię chyba ze coś broi albo nie chce zrobić to udaje ze nie slyszy.
Cechy autyzmu niestety sa mi znane ale badania powinny być po 3 roku życia i trwaly rok.

Vivienka Super że plamienie ustało :)))) Bardzo się cieszę :) Spokojnej ciąży teraz życzę:)
:)
Matik Kciuki za testowanko &&

iweet84 Mój synek też jest "specyficzny", niby nie ma autyzmu,a też podejrzewali. Rozwija się raczej dobrze, ale również od małego cięzko było z reagowaniem, nie tylko na swoje imię, ale ogólnie jak się cokolwiek do niego mówiło- i jest to do tej pory. Jesli chodzimy na zajecia do logopedy, wtedy jest duzo lepiej..teraz wakacje i przeprowadzka i miesiac nie był i mam "efekty":/ kompletnie jest w swoim świecie, nie rozumie złozonych poleceń, próbuje mu wydawać po jednym poleceniu- ale i tak najczesciej zrobi po swojemu:) Jak miał 3,5 r to miałam wrazenie ze On jest po prostu głuchy...robilismy badanie i wyszło dobrze, ale Pani doktor zasugerowala ze moze to byc zespol aspergera. Teraz ma 5,5 i wychodzi na to że dziecko ma problemy z koncentracja, zapamietywaniem poleceń i że ma dużą dysleksję i ze to jest winne jego zachowaniu. Po drodze jeszcze mieliśmy diagnoze- afazji dziecięcej - takze przerobilismy wszystko :) Teraz chce jeszcze raz eeg głowy zrobić i zobaczyc czy tam nic nie ma. Iweet będzie dobrze, tylko nie daj się zbywać lekarzom, bo ja np.nie wyobrazam sobie co bedzie jak idzie teraz do szkoły ( na szczescie nie do 1 klasy ), udało mi sie załatwić mu w poradni że Pani wychowawczyni bedzie go pilnować na lekcjach i czesto zwracac uwage na to jak sobie radzi- a to na prawde dużo :)
Iweet a z tym " mama ma ciastko" hihi to u mnie jest to samo .... nie reaguje na imie, na polecenie, nie odwraca się...ale jak chce wymóc na nim zeby sie odwrocił to mówie wcale nie głośno- " A kupic Ci klocki Lego??" hehe Reakacja jest czasem natychmiastowa, a czasem spyta się- " co mówiłaś o Lego? " :))

Piranhu Ależ cudne te kociaki :))) Obiecałam synkowi że kupimy takiego jak będziemy miec nowy domek :)
Piranhu a powiedz mi czy zamiast wit c moge łykac zwykly ritinoscorbin? tam jest w 1 tabl 100mg wit c i plus rutyna ( łykam 5 szt na dzień ) ? Myslę że może byc...bo pije na zmianę rutinoscorbin z wit c, bo straszne mam wylewy pod skóra na nogach i ten rutinoscorbin mi ładnie zapobiega temu :)
Od jutra pierwsza tabl Femary ;)

Milla21 Bardzo mi przykro :((

male liski Przygotowania pełną parą, nie wiem tylko jak przemycić aerozole, olejki cytrynowe żeby psikac w mieszkaniu, bo oczywiscie nie jestem u siebie , a ciotka jest raczej taka ze jej to wszystko śmierdzi- póki co siedze przy lampce solnej:) Już głodna się robię pomału, kilka dni zgrzeszyłam z jedzeniem ( drozdzowek z serem nie moglam sobie odmowić :/ ) przez ta przeprowadzkę, bo padam z wycieńczenia, a jeszcze nie koniec.Codzien chodze sprzatać od rana do południa do starego domku, oczywiscie bez sniadania i normalnie ledwo chodzę. Dobrze ze wafle ryzowe mozna jesc bo bym padla, a tak chociaz jeden zawsze mam pod reką :)
Minerały chce zbadać moze w tym tygodniu jak sie lepiej poczuje, bo mam @ taką obfitą,że pewnie anemie mam jak złoto ;) Wit d3 chyba juz nie bede badac, bo drogo jak dla mnie, wole za te pieniadze jeszcze raz zbadac poziom hormonow :)
Wszystko mi sie tak poprzesuwało że wreszcie w cyklu sierpniowym jonas mi bedzie sprzyjał :D owulacja kolo 4 wrzesnia powinna być ;) Zobaczymy co wyjdzie z tego wszystkiego, bo warunki do starań mam koszmarne. Zero prywatności, w nocy też..mało tego łóżko skrzypi ( od nowosci tak ma ) hahah nosz cholewcia

Nalunia Co konkretnie masz do sprzedania i jakiej firmy?? :) Wapnia z firmy Swanson poszukuję :)

Znalazłam moje stare testy ciążowe:) Pokaże Wam 3 testy : z 8 tyg, z 10tyg , z ok 12-14 tyg..przed 8 tyg wychodziły takie bledziochy że powyrzucałam :)

Załączniki

• Zdjęcie1118.jpg
    Zdjęcie1118.jpg
    11,5 KB · Wyświetleń: 41
  • Zdjęcie1119.jpg
    Zdjęcie1119.jpg
    14,3 KB · Wyświetleń: 42
Piraniu, mam nadzieje, że u was wszystko dobrze się ułoży. Tak już jest, że raz trochę lepiej, potem nadchodzą te gorsze chwile, ale myślę, że trzeba być dobrej myśli, bo nastawienie dużo daje.

Kevinka, najważniejsze, że dzidziuś zdrowy. Wiem, że łatwo tak powiedzieć, bo każda z nas jest tutaj bo ma jakieś marzenia. Ale jednak życie pokazuje, że nie da się bawić w Pana Boga i wszystkiego przewidzieć i zaplanować.

Małe liski, to faktycznie super wyłapałaś moment owu. Ile ja bym dała, żeby wiedzieć kiedy ta owu będzie. Powiedz mi, stosowałaś Abiofem - na długo cię zakwaszał? U mnie 3 godziny po pH b. ładne ok 4, ale po 12 godzinach miałam ok 5.0. Nie wiem co działo się w między czasie, bo jak pierwszy raz sobie zaaplikowałam to po 6 godz miałam pH w okolicach 7. Chciałam zrobić drugie podejście i nie wiem sama co tu robić. W ogóle jaką taktyke obieracie? U mnie 24dc, a cisza w eterze... :( w sobotę idę prywatnie do gin (140zł ta przyjemność kosztuje), ale mam nadzieje, że chociaż powie mi co mam robić... Bo nie wiem zupełnie jak rozplanować staranka w przyszłym cyklu (kurcze, przecież to tuż tuż, nawet przy cyklach 40dniowych ;)
Piraniu, może Ty mi doradzisz - kiedy się starać w takiej sytuacji? Myślałam, żeby wytypować moment tuż przed pikiem, czyli jak krecha jest taka różowata, ale nie pikowa... tylko był taki moment, jakiś tydzień temu ( w zeszłym cyklu podobnie), że myślałam, że to już tuż tuż, a się rozeszło po kościach i owu była jakieś 10-12 dni potem...

Mam jeszcze pytanie do suplementów dziewczynkowych - czy M też może brać magnez? Lepiej Mg i Ca chyba nie łączyć w jednym łyknięciu, prawda?
Nadal nie mam bransoletki jonizującej ;( Złoto ma jony dodanie? Czyli przy starankach mamy rozstać się z obrączkami? Ja chyba już bizkuje

Milla, bardzo bardzo mocno się przytulam!

Piraniu, twoje kicie są po prostu przecudne, tylko schrupać. Czy mogłabym prosić Cię o zamówienie testów owu na ebayu? (zrobiłybyśmytak jak poprzednio ;))

Piranha tak sobie analizuje to co mi napisalas odnosnie tabletek itd.
I chcialam ci powiedziec ze ja przestalam te tabletki brac we wrześniu 2012.
Potem sie staralam pod okiem ginekologa cyst niebylo. Byly dwue ciąże biochemiczne.
Potem bylo czysto na jajnikach tylko niebylo jajeczka dominujacego dlatego clo bralam.
Gdy ostatnio bylam u gina dzien po owulacji bylo wszystko idealnie i wyniki testosteronu w normie ale nie bardzo niskie.

Okres tez byl dosc regolarny chociaż cykle dosc długie tak 32 dni.

Moj maz napisal do tego lekarza co ostatnio bylismy u niego.
Odpisal ze w czwartek moze nam napisac czyli jak bedzie pełny 14 tydzień. Może jednak mozna usuwać do tego tyg wiec nie może nam powiedziec.
A to przed chwila moj teo odpoczywajacy w cieniu ;)

Załączniki

• 1405951916736.jpg
    1405951916736.jpg
    41,5 KB · Wyświetleń: 32
Airfix mój synek ogólnie bardzo dobrze sie rozwijał. Przed skończeniem 7 miesiąca siadał, jak skończył 7 miesięcy zaczął raczkować, jak miał 7,5 miesiąca podnosił sie przy meblach a jak miał ponad 8 miesięcy to już chodził przy meblach. Potem do roku był zastój w rozwoju ruchowym, a zaczął skupiać się na innych rzeczach, robił kosi-łapki, papa, umiał wkładać kółka na piramidkę. Chodzić zaczął jak skończył 13 miesięcy. Dla porównania synek mojej koleżanki (ten który tak ładnie reaguje na imię) jeszcze nie raczkuje a ma już 8,5 miesiąca, niedawno dopiero nauczył sie siadać, nie robi papa, kosi łapci (mojemu w wieku 9 miesięcy już czasami się coś udało ale nie zawsze), generalnie mój synek rozwój miał książkowy. Tylko ta reakcja na imię budzi zastrzeżenia i chodzenie na paluszkach (ale ortopeda powiedział że dzieci lubią chodzić na palcach). Kilka miesięcy temu miał też manie układania wszystkiego w rządku (zwłaszcza samochodzików) teraz mu to przeszło. Generalnie jestem czujna i myślę że jesienią przejedziemy się ponownie do Synapsis.

Ana Kevinka
domyślam się co przeżywacie i że ta niepewność powoduje że cały czas o tym myślicie. Normalne że najważniejsze jest żeby dzidziuś był zdrowy, ale jednak każda z nas z tego samego powodu jest na tym forum i nie ukrywajmy każda z nas ma jakieś marzenie co do płci. Jednak teraz i tak nic nie zmienicie, a stresowanie się może jedynie zaszkodzić dzidziusiom. Ja na waszym miejscu nastawiłabym się psychicznie na synków, a jak się jednak okaże że będą córy to będzie wielkie szczęście i radość :) Trzymam kciuki za taki finał.

Ostatnia edycja:
Airfix, rutyna jest antyoksydantem a wiem, że antyoxydanty "sway boy", próbowałam coś znaleźć o "rutin" na in-gender i genderdreaming ale na razie mi się nie udało. No to kciuki za córcię, nowy domek a w nim ragdolla :-D Ależ jestem ciekawa jak zadziała na Ciebie Femara, kiedy pierwsze USG? Szok, że takie blade kreski jak na taki stan zaawansowania ciąży wychodziły, czasem podobno jest słaba przenikalność hCG z krwi do moczu więc w krwi stężenie mogło być wyższe.

gdusia, dzięki kochana. Daj znać na PW ile i jakich testów potrzebujesz (fertilityplan | eBay) a Ci kupię, nie ma żadnego problemu :-), musisz mi jednak najpierw przelew puścić bo na koncie czystki :-( Mam nadzieję, że trafisz na porządnego lekarza, według mnie przy takim poziomie FSH i wydłużonej FF niezbędna jest stymulacja, najlepiej gonadotropiną. Ja bym się odstępem mocno nie sugerowała (o czym było powyżej ;-)), zrobiłabym za to długa abstynencję, codziennie bym testowała i jeśli test negatywny to post w staraniach, zadziałałabym 36h po piku LH (trafiając tym być może w O+12). Jeśli jednak nie chcesz za długo odkładać zajścia w ciążę to ten odstęp można skrócić i zadziałać 24h po piku albo nawet w dniu piku LH (najpłodniejszy dzień cyklu). M też powinien łykać Ca i Mg, może je łykać tylko od Twojej @ do Twojej owulki.

Kevinka, a sprawdzałaś kiedyś poziom progesteronu? Znasz swój poziom LH i FSH z 3 dc? Jaki miałaś poziom testosteronu? Czyli już w ten czwartek lekarz da Wam znać jaką płeć przewiduje? Wygłaszcz raz jeszcze Teo ode mnie, tak słodko śpi :-)

iweet, Kaja też czasem chodzi na palcach jak baletnica, ale to raczej forma zabawy, córka rozwija się książkowo i nie ma ani jednego niepokojącego mnie objawu (ot nagroda po tych stresach, które miałam z Krzysiem). Z tym układaniem w rządku to chyba niepokojące jest wtedy kiedy poprzestawiasz dziecku kolejność autek a dziecko to zdenerwuje, Krzyś też tak układał (co mnie wtedy stresowało) ale można mu było autka poprzestawiać a gdy już nauczył się mówić (a późno zaczął) to mówił, że to zabawa w parking.

Piranha mój synek tez nie protestował jak mu się coś przestawiło, albo zaproponowało inną zabawę (no może czasami się wkurzał, ale z reguły nie). Też myślę że on mógł podpatrzeć że samochody tak stoją jeden za drugim, bo mieszkamy przy ruchliwej trasie i często są korki, a jak był młodszy to uwielbiał siedzieć na parapecie i oglądać samochody przez okno :)

reklama
Piranhko niewiem gdzie wsadzilam te wyniki.
Wiem tylko tyle ze testosteron byl w normie ale blizej wysokiej niz niskiej normy.
Ale czy hormony maja najwiekszy lub az takie wielkie znaczenie?
Zreszta jesli to chlopczyk to juz i tak sie tego niezmieni.
Bede musiala sie z tym pogodzić. Do porodu kupa czasu wiec bede mogła oswajac sie z ta mysla:/
Ale ciężko będzie robiac np zakupy przy dzialach z rozem wyborze koloru ....
Ciesze sie bardzo,ze zdrowa dzidzia,ale czuje nie spełnienie :(

Do góry