reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

hej dziewczyny. Ja niestety poroniłam. W piątek miałam robiony zabieg. Wszystko przez konflikt serologiczny. Po 2 ciąży nie dostałam immunoglobuliny... Mogałbym nawet już za nią zapłacić. Ale nikt nic nie wspomniał... Tyle przygotowań na nic. Trudno na razie odpuszczam bo nie wiem czy będę miała siłę znowu tak się zaangazować w przygotowania. A czułam, że miałbym upragnioną córeczkę.

reklama
Aljul, ja jestem prawdziwy antytalent kulinarny dlatego tym bardziej podziwiam Twój tort i Twoje zdolności :-)
Mam córkę i syna. Jak miałam pierwszą córeczkę to później chciałam synka :tak:oczywiście wtedy jeszcze bez specjalnej diety były przygotowania ale moja dieta zawsze była bardziej chłopczykowa niż dziewczynkowa. Teraz znowu wolałabym córeczkę ale w moim przypadku nie jest to już takie ważne.

Matik trzymam kciuki :)

Milla przykro mi :( Trzymaj się.

Dziewczyny jak wasze dzieci reagują bądź reagowały (jeśli pamiętacie) na swoje imię w wieku 1,5-2 latka. Bo mój syn od początku ma z tym problem tzn. zareaguje ale nie zawsze, czasami trzeba kilka razy do niego powiedzieć, czasami jak jest bardzo zajęty zabawą to nie zareaguję. Wczoraj widziałam się z koleżanką która ma synka rok młodszego od mojego i tamten pięknie i za każdym razem spoglądał na osobę która zawołała go po imieniu. Jakieś pół roku temu podejrzewałam u synka autyzm właśnie z powodu tej reakcji i dużo się bawił w układanie aut w kolejkę i chodził na paluszkach. Na paluszkach chodzi nadal, a autami bawi się już normalnie, czasami tylko ustawia jeden za drugim. Byliśmy z nim w fundacji Synapsis jak miał 16 miesięcy i tam stwierdzili że wszystko jest ok, rozwija się pięknie, tylko faktycznie ta reakcja na imię słaba, ale że oni nie widzą cech ze spektrum autyzm, ale żeby dalej obserwować i jak coś to zgłosić się ponownie. Kurcze znowu zaczynam schizować, poprzednim razem mało nie dostałam depresji z tego powodu :(

Ostatnia edycja:
Iwett a może trzeba słuch zbadać ?

Milla bardzo mi przykro
Tez mam konflikt ale raczej za każdym razem dawali mi zastrzyk nie pytałaś ich przy tej drugiej ciąży ?

Milla, strasznie mi przykro, trzymaj się kochana :-( Piszesz, że nie dostałaś po 2 ciąży immunoglobuliny, ale czy Adaś miał czynnik Rh+? ...bo jeśli Rh- to nie musiałaś dostawać immunoglobuliny anty-D. Czy wiadomo jaki czynnik (Rh+ czy -) odziedziczyło utracone dziecko? Pytam gdyż w przypadku poronienia gdy matka ma Rh- a dziecko Rh+ to też trzeba podać immunoglobulinę by nie zdążyły się wykształcić przeciwciała.

Matik, masz rację, lepiej poczekać 2-3 dni :tak:

aljul, dzięki kochana :-*. Krzyś już nie ogląda tego rodzaju bajek ale uwielbiał Tomka bardzo, widział chyba wszystkie odcinki :-) Ja mocno wierzę, że będziesz mieć córeczkę, możesz mnie za słowo trzymać :-) Wrzucam aktualne zdjęcia futrzaków:

Zobacz załącznik 635067Zobacz załącznik 635068Zobacz załącznik 635069Zobacz załącznik 635070Zobacz załącznik 635071Zobacz załącznik 635072

iweet, oj ile ja z Krzysiem przeszłam stresów związanych z objawami autystycznymi, na imię nie zawsze reagował i miał mnóstwo innych zachowań, które były niepokojące (dużo osób z mojego otoczenia wmawiało mi, że Krzyś ma autyzm), z większości wyrósł i wiem, że na 100% nie ma nic ze spektrum autyzmu ...choć nadal jest dość specyficzny ale taki jego urok ;-) Moim zdaniem niereagowanie w każdym przypadku na imię to nic złego, dzieci się czasem "wyłączają" gdy się czymś intensywnie zajmą. Ja na diagnozie byłam 2 razy, ostatni raz gdy Krzyś miał 3 lata, dostał prawie idealny wynik w punktacji CARS. Ja najbardziej obawiałam się Zespołu Aspergera a jego diagnozuje się dopiero w wieku 3-5 lat, Krzyś jednak dostał 16 punktów a przy ZA zazwyczaj wychodzi ponad 30 punktów. Tak jak pisze Matik warto wykluczyć wadę słuchu, u Krzysia jednak niereagowanie czasem na imię było czymś normalnym a autyzm wykluczono 2 razy, jeśli się niepokoisz to idź raz jeszcze do Synapsis, na pewno synuś jest zdrowy i zostaną rozwiane Twoje wątpliwości (oj ile ja się nastresowałam i też prawie w depresję wpadłam).

No wałsnie Adaś ma grupę po mnie czyli arh - więc dlatego nie podali. Dziś idę po wypis więc tam pewnie wszystko będzie napisane. Po zabiegu dostałam zastrzyk, więc teraz teoretycznie powinno być ok. Kotki fantastyczne.;-)

Piranhiu dziękuję,
kotki prześliczne i dość szybko chyba rosną, starszy synek obejrzał ze mną fotki i zaraz wystartował z pytaniami "mamo to nasze będą kotki? takie nam kupisz?" "no weź ...one są takie śliczne....maaaamooo":-) "takiego bym chciał (jak na 3 zdjęciu):tak:

reklama
Milla, jeśli po pierwszej ciąży dostałaś immunoglobulinę to powinno być w porządku i Twój organizm nie powinien mieć przeciwciał groźnych dla kolejnego dziecka (skoro Adaś ma Rh- to nie było potrzeby podania Ci leku). Daj kochana znać jak się czegoś dowiesz.

aljul, przybij ode mnie synkowi piątkę :-D Futrzaki strasznie szybko rosną, porównałam zdjęcia z tymi sprzed 3 tygodni i szok jak się zmieniły :-)

Ostatnia edycja:
Do góry