reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

itweet 84- właśnie ze on stwierdził że przez usg dopochwowe będzie lepiej widać płeć bo przez brzuch to dopiero ok 21 tygodnia. no nie wiem , ale jak ten sam lekarz mówi że syn to podcina kolana na całego :( ale cały czas mnie to nurtuje czy rzeczywiście... on na siłę chciał wypatrzeć płeć próbował zrobić dziwne podejście do narządów ale słabo mu to wyszło. już do niego nie pójde. wole dołożyć kasy i iść do kogoś by to zweryfikował. ale powiem Wam że jakoś tak mi smutno...
Kevinka- za Ciebie również &&&& wiem co to znaczy takie niespełnienie jak pomyśle że synuś.......ahhhhh

reklama
Ana mi tez zależało na płeci ale usg robila mi przez brzuch (chcialam tez dopochwowo ale ona powiefziala ze dziecko zaduze i będzie widac albo pupe albo glowe)i jak patrzala od przodu bo tak dzidzia leżała powiedziala ze cos odstaje,na przedostatniej wizycie leksrz robil mi przez brzuch i dopochwowe i tez mowil ze cos odstaje ale ja im na to powiedzialam,ze wiem bo w tym okresie wszystkim odstaje ;p
A z boku sie niepokazalo!
Jedynie na tym wczorajszym,jak wiesz lekarz cos podejrzewal ale powiedziec niemogl.

Za to ja mam brzuch jak w 6 miesiącu :)
I ruchy takie delikatne czuje na co lekarka byla zdziwiona, ale po usg przyznała ze mozliwe bo dziecko leży na lozysku.
W drugiej ciazy pierw bylo lozysko od strony brzucha i tez puzno ruchy poczułam i nigdy az tak mocne ;)

Ana miała takie uczucie jak byłam na USG połówkowym z Maja, cały czas myslałam, ze to chłopiec a jak lekarz powiedział, że dziewczynka to tak mi sie jakos dziwnie zrobiło... nie zbym rozpaczała, czy poczuła sie zawiedziona ale cos mnie tak w sercu zakulo... ale teraz jak wiedze jak dziewczynki sa za soba jak sie potrafią bawić to sie ciesze, że sa 2 tej samej płci, dla dzieci to fajnie jak sa 2 tej samej płci I mała różnica wieku miedzy nimi ale my rodzice, chcieli byśmy I córke I syna... Ana ja ruchy z 2 dzieckiem poczulam ok. 17 tygodnia a z pierwszym ok 20 tc.
Verita grupa jest prywatna I trzeba miec do niej zaproszenie bo tam są informacje I temety, których nie chcemy poruszac na ogólnym, wiec jesli nie masz dostepu to na taka grupe I tak nie wejdziesz...

Ana, a podaj jeszcze proszę datę owulacji (podliczam spełnione czynniki) :-) 1 września brzmi strasznie odlegle (to będzie zapewne USG połówkowe), nie ma szans byś potajemnie poszła jeszcze raz na prywatne USG za tydzień? Wtedy powinno być już dobrze widać. Na której ścianie masz łożysko? Ja miałam w obu ciążach na tylnej więc perfekcyjne warunki do podejrzenia dzidzi niemal ze wszystkich stron :-)

Marchew, u Twojego synusia pamiętam nub był dość dziewczynkowy, który to był dokładnie tydzień? :-)

Podaję dotychczasową skuteczność na naszym forum (przy okazji robię też statystyki dla skuteczności metody Shettlesa, na razie skuteczność jest żadna ;-)): 3 czynniki 57% (4/7), 4 czynniki 80% (4/5), 5 czynników 100% (2/2), 6 czynników 100% (2/2).

Verita, najważniejsza jest podobno dieta i poziom minerałów, ważne jest też pH i hormony, Tamara pisała, że odstęp od owulacji to jeden z mniej istotnych czynników.

Wiem moja corka pierwsza jest dokładnie z owulacji na chłopaka robiona ale nieswiadomie to bylo na lekach ;-)
A jeszcze mam pytanie czy te tabletki które mam podane musimy brac oboje czy wystarczy ze mąż tabsy i dieta a ja tylko dieta? Ew kwas foliowy i czemu tranu nie mogę

hej kochane ;-) dziekuje za kciukasy mam niedobor bialka s i gin juz zapoiedzial ze jak tylko test wyjdzie pozytywny klucie clexanem sie zacznie hormony ide badac we wtorek jakie zbadac i jakie poinny byc wyniki mniej iecej na chlopczyka tak myslalam jeszcze mezoi zbadac ejakulat :zawstydzona/y::errr:

Verita, niestety oboje musicie brać suplementy i stosować dietę. Nie zalecany jest tran gdyż w wątrobie ryb może kumulować się rtęć i inne toksyny, nadmiar witaminy A też jest szkodliwy.

magda, w 3 dc sprawdź LH, FSH, estradiol, testosteron, TSH i prolaktynę a w połowie fazy lutealnej (w 7 dniu po owulacji gdy FL trwa 14 dni) progesteron (warto też estradiol), dodatkowo można sprawdzić poziom estradiolu na 2 dni przed owulacją. Przy planowaniu synka kobieta powinna mieć wysoki poziom estradiolu i testosteronu (ale oczywiście wciąż w normie) a niski (byle nie poniżej 15 ng/ml gdyż może to utrudniać zajście w ciążę i jej utrzymanie) poziom progesteronu, mężczyzna powinien mieć niski estradiol i wysoki testosteron.

Matik, te testy określają tylko ilość aktywnych plemników (nie wiem na ile wiarygodnie) a duże znaczenie mają też inne parametry, lepiej wydać pieniążki na normalne badanie nasienia i mieć dokładne oraz wiarygodne wyniki.

reklama
Do góry