Ja znów niestety na chwilkę :-( bo muszę dzieciaczki zagonić do łóżek, być może za kilka dni będę mieć komputer w innym pokoju a wtedy będę mogła Was na spokojnie poczytać i coś napisać wieczorami gdy dzieci zasną :-)
Airfix, forma NOW sprzedaje też cytrynian wapnia i cytrynian magnezu w proszku w osobnych preparatach, można to sobie fajnie porozkładać by pić te preparaty 3 x dziennie (lepsza wchłanialność) i by Ca:Mg wynosiło 2:1,
kate będzie się właśnie tymi preparatami suplementować.
aljul, trzymam jutro mocno kciuki za synka!
małe liski, może to być spowodowane np. niskim poziomem progesteronu i estradiolu (gwałtowne spadki czy niskie poziomy tych hormonów mogą powodować plamienia), może to tez być spowodowane np. pęknięciem torbieli, która powstała z pierwszego niepękniętego pęcherzyka Graafa, plamienia mogą też wynikać z obecności nadżerki, może idź na USG na wszelki wypadek? Może tak być, że pęcherzyk nie pękł i nie doszło do owulacji (na USG powinno być już widać czy jest już po owulacji) co spowodowało gwałtowny spadek estradiolu i plamienia. Według mnie na zagnieżdżenie jest jeszcze za wcześnie.
iweet, ten artykuł jest niejednoznaczny, skoro cynk u mężczyzn zwiększa poziom testosteronu a zmniejsza poziom estrogenów (a tak właśnie jest) to wskazuje to na to, że faktycznie hamuje on aktywność aromatazy a tym samym konwersję androgenów w estrogeny, nie powinien zatem zwiększać poziomu estrogenów u kobiet gdyż u nich estrogeny też powstają z androgenów - z testosteronu i androstendionu (ta synteza zachodzi w jajnikach). W każdym razie na in-gender Tamara pisze, że cynk łykany przez kobietę nie ma wpływu na płeć a wpływa na jakość komórki jajowej i ułatwia zarodkowi implantację, ja tam bym łykała
kate, tak mnie jeszcze naszło, dieta o niskim indeksie glikemicznym i niskotłuszczowa powinna pomóc gdyż pierwotnym materiałem do syntezy androgenów jest cholesterol, który to z kolei jest syntetyzowany z glukozy i kwasów tłuszczowych, jestem pewna, że dieta (a Twoja była wybitnie chłopczykowa) i suplementy zrobią swoje