reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Matik zdrowia dla syna
Andziak fajnie Cie przeczytac :)
Kevinka super wiesci, trzymam kciuki za dziewczynke
Czarna perla u Ciebie tez zycze coreczki :)
Airfix a moze to spadek implantacyjny bo wspomjnalas cos, ze mialas z mezem chwile szalenstwa ;)
Milego dnia wszystkim :)

reklama
Kevinka, serdecznie gratuluję.
Airfix, ja pamiętam, jak w dzieciństwie moja siostra pakowała mi cytrynowe groszki do nosa. :-D
Matik, niska temperatura może świadczyć o osłabieniu organizmu. Niech dużo pije, podawaj mu elektrolity.

Piranhiu dzięki serdeczne. zła jestem trochę na siebie bo wydawało mi się, że wszystko przypilnowałam a tu taki byk z wit b6. No nic już nie zrobię :) Nie wiadomo kiedy uda się zaciążyć, więc zamówię ten produkt, może akurat jeszcze troszkę obniży estradiol u mnie

Już zamówiłam - z allegro witamina b complex super skład 100 tabl (4301486572) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Piranhiu czy myślisz że te pare dni przyjmowania tego zestawu może mi przesunąć owu - byłaby pewnie szybciej tak?

Matik
to dobry znak że ból już minął. Może to rzeczywiście było po prostu mocniejsze zatrucie. Zdrówka dla was

Staraczki dziewczynkowe
przez przypadek ostatnio wpadła mi w ręce ulotka tego probiotyku - ma w sobie nie tylko pałeczki kwasu mlekowego ale i wit c więc może będzie troche lepiej zakwaszał niż lactovaginal. Na ulotce jest napisane że utrzymuje ph w okolicach (3,5-4,5) FLORAGYN x 6 globulek - Apteka internetowa i-Apteka.pl

Ostatnia edycja:
Małe liski to niedługo startujesz ze staraniami :-) Ty nie musisz się martwić bo jesteś super przygotowana i będę mocno Ci kibicować :tak:
A mnie dziś zalało i cieszę się że zaczął się nowy cykl byle tylko był owocny ;-) Piraniu powiedz mi czy warto łykać w moim przypadku Agnus Castus? zostało mi jeszcze z 30 tabletek bo łykałam go rok temu podczas staranek i tak myślę czy pomoże coś u mnie bo chyba mam niski progesteron :-( biorę już bardzo długo z 8 miesięcy B 100 complex ale chyba mało pomaga i tak myślę o tym Agnus Castus... zaczęłam nowy cykl i proszę doradź czy warto brać i czy tylko do owulki czy cały czas?

Ja na sekundkę z wynikami
3 dc to faza pęcherzykowa ? :) :tak:
TSH 3 generacja 3,60 uIU/ml [0,27-4,20]
Magnez 0,94 mmol/l [0,70-1,05]
Wapń całkowity 2,41 mmol/l [2,15-2,50]
Sód 139 mmol/l [135-145]
Potas 4,8 mmol/l [3,50-5,50]
LH 7,21 mIU f. pęcherzykowa [2,40-12,60]
Prolaktyna 16,52 ng/ml N[4,79-23,3]
FSH 7,71 mIU/ml f. pęcherzykowa 350-12,50
Testosteron 17,12 ng/dl N[8,01-49,86]
Estriadol 34,88 pg/ml F.pęcherzykowa 12,50-166

no i teraz pytanie kochane co one oznaczają dla mnie i ile do poprawy ?

Ostatnia edycja:
Ja na sekundkę z wynikami
3 dc to faza pęcherzykowa ? :) :tak:
TSH 3 generacja 3,60 uIU/ml [0,27-4,20]
Magnez 0,94 mmol/l [0,70-1,05]
Wapń całkowity 2,41 mmol/l [2,15-2,50]
Sód 139 mmol/l [135-145]
Potas 4,8 mmol/l [3,50-5,50]
LH 7,21 mIU f. pęcherzykowa [2,40-12,60]
Prolaktyna 16,52 ng/ml N[4,79-23,3]
FSH 7,71 mIU/ml f. pęcherzykowa 350-12,50
Testosteron 17,12 ng/dl N[8,01-49,86]
Estriadol 34,88 pg/ml F.pęcherzykowa 12,50-166

no i teraz pytanie kochane co one oznaczają dla mnie i ile do poprawy ?

TSH (hormony tarczycy) masz wysokie najlepsze do zajscia w ciaze to 1.5 ale dziewczyny z problememi tarczycowymi pewnie powiedzą Ci wiecej, jednak mysle, że ten wynik trzeba by skonsultowac z lekarzem bo może utrudniac zajscie w ciaze lub jej utrzymanie
jesli chodzi o minerały to wapn I magnez masz całkiem niezły na dziewczynke,ale sód I potas przydało by sie troche ograniczyć bo sa wysokie, zwłaszcza potas... Testosteron I estriadol masz dosc dobry raczej dziewczynkowy niz chlopczykowy. LH I FSH są ok :)

Matik jak tam u Was? jak syn?

Justi testosteron i estradiol bardzo dziewczynkowy :) Ca i Mg tak samo. Od jakiego czasu jesteś na diecie? ciut można by obniżyć potas - mniej kurczaka i będzie ok :) ciekawa jestem jak u mnie teraz wygląda potas i sód

Elle dzięki kochana :* :) i ja tobie również mocno kibicuje i dziewczynom. Nie wiem jak mogłam przegapić tą sprawę z b-complex, pamiętam jedynie jak Pirahnia przypominała żeby nie łykać dodatkowo kwasu foliowego bo jest właśnie w preparacie b-complex i pamiętam jak zerknęłam na ulotkę mojego zestawu, nie było kwasu foliowego, więc stwierdziłam jedynie że ja musze dodatkowo w takim razie łykać :D no nic

Airfix, masakra z tą gumą, dzieci to jednak mają pomysły :-D Bardzo jestem ciekawa jak będzie jutrzejsza tempka.

małe liski, witamina B6 potrafi niestety wydłużyć FF, u mnie jednak ją skróciła, dopiero w szczęśliwym cyklu FF była wyraźnie dłuższa. Ja polecam łykanie 1 tabletki Folica dodatkowo by razem z B-100 było 800 mcg folianów, Folica nie powinno się łykać przy przyjmowaniu 2 x B-50 (to lepsza ale bardziej kosztowna opcja, B6 lepiej się wchłonie przy przyjmowaniu B-50 rano i wieczorem).

Elle, ta wydłużona FL była przez ciążę biochemiczną, ciałko żółte nie zdegenerowało się jak w bezciążowym cyklu bo podwyższony nieco hCG zapobiegał jego degeneracji, ciałko żółte zatem dłużej produkowało wyższe ilości progesteronu i estradiolu co zapobiegło zmianom martwiczym w endometrium. Jaki miałaś poziom prolaktyny? Castagnus pomoże nieco o ile progesteron jest zaniżony przez nadmiar prolaktyny. Castagnus z tego co pamiętam bierze się przez cały cykl i tylko przez 3 miesiące, potem przerwa, odstawianie po owulacji może spowodować wyrzut prolaktyny i zaburzyć nieco FL.

Justi, maran-atha wszystko już świetnie opisała, TSH dość duże (ja bym spróbowała obniżyć), Mg i Ca super, potas warto trochę obniżyć. Hormony są w porządku choć najlepiej gdy poziom prolaktyny mieści się w granicach 5-15 ng/ml, jest to wówczas wynik idealny, wartość z przedziału 15-20 ng/ml to wynik dobry i leczenie przeprowadza się tylko w wąsko wybranych przypadkach. Koniecznie sprawdź poziom progesteronu w FL.

reklama
:tak:Maran-atha, Małe liski, Martin,. Piranhiu DZIĘKUJE za interpetacje wyników

dziś jednak zdecydowanie to nie jest mój dzień :(
M. odebrał wyniki Wojtusia i okazało się, że z posiewu z nosa wyszedł pneumokok ropny ... antybiotyk przez 10 dni później znow badanie... przynajmniej po zmianie pediatry wiemy stad u niego od kilku tygodniu katar :wściekła/y:

moje wyniki hmm czyli co TSH powinnam skonsultować jak najszybciej z ginkiem ? powinien włączyć leczenie ? Czyli ten cykl na wszelki wypadek lepiej sobie odpuścić ? podobnie z prolaktyną ??
Progesteron oczywiście zrobię :)

Małe liski diete zaczęliśmy w połowie marca,ale taką restrykcyjną od początku kwietnia ...
teraz widzę, ze poziom potasu tak masz rację to pewnie kurczak, zielony groszek, papryka suszona i różne zioła dodawane do nieszczęsnej piersi z kurczaka/indyka...
dziś na obiad rybka,makaron i zielony groszek :( Ja już będę żywiła się tylko jogurtami naturalnymi z suszoną żurawiną :(
mam grupę krwi 0 która jest bardzo mięsożerna więc w związku z tym im dalej tym trudniej obszeć się i nie zjeść mięsa...

jeszcze zapodziałam gdzieś klucze z domu nie dość, że moje to i moich rodziców :( mam nadzieje, ze jednak gdzieś się znajdą....
Wojtuś już zasnoł dlatego mogę na spokojnie coś napisać... ogólnie jakiegoś dola mam.....

Ostatnia edycja:
Do góry