reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Cześć dziewczyny

Ja dziś po badaniu krwi :) częśc wyników dziś, część jutro :) nie mogę się doczekać jakie one będą i ile czynników będe musiała poprawić :szok:

kochane , a m. co powinien zbadać ??

Aniu dziewczyny pisały kiedyś, że testy owu powinno się robić po trzecim siku , a nie od razu z porannego moczu... chyba dlatego , że fałszuje on wynik no i nie powinno się pić 2-3 godziny przed ... podczas tych upałów o to jest dość trudno...
Matik jak tam synuś ?? powiem ci, ze Ja wzywałabym pogotowie jakby mnie tak lekarz odesłał właściwie z kwitkiem tymbardziej, że chcecie w weekend jechać do Polski
Airfix powiem ci, że nie wiem co to za ośrodek zdrowia, który zapisy ma takie odległe :( zwłaszcza jeśli chodzi o np. zapalenie oskrzeli :( nie ma u ciebie innej przychodni ? nie funkcjonują jakieś przychodnie w weekend gdzie każdy moze przyjść ? Ja z Wojtusiem właśnie ostatnio ratowałam się weekendowymi przychodniami
swoją droga uwielbiam służbę zdrowia :( i zawsze zastanawiam się na co idą nasze składki skoro i tak wszystkie badania i wizyty u lekarzy i tak musimy robić prywatnie
Zakręcona kochana moze czas zwolnić niechcesz iść na L4 ? chyba pisałąś, że jeszcze musisz chwile poczekac :( długa ta chwila ....?

u nas dziś znów piękna pogoda ;) po pracy chcę zabrac chłopaków nad jeziorko :) może nie żeby się wykąpać tylko po prostu troszkę się zrelaksować :)

eh pewnie słyszałyście o tej tragedii w Rybniku gdzie ojciec zapomniał odwieźć 3 latkę do przedszkola i poszedł do pracy zostawiając ją w aucie skazując tym samym na śmierć :( powiem wam ,że nie wiem co mam myśleć na ten temat :( nie wyobrażam sobie Ja kilkanaście razy w ciągu dnia myśle o swoim Bąbelku gdy jestem w pracy :( choćbym nie wiem ile miała pracy jak można zapomnieć o własnym dziecku :( straszna tragedia dla całej rodziny

mimo wszystko miłego dnia

Ostatnia edycja:
reklama
maran-atha dzięki za wytłumaczenie odnośnie wit b6, no widzisz, ja zrozumiałam że B comlex ale ten z apteki zwykły, w wytycznych nie jest wskazane, że chodzi i tą wit b o której piszesz. Teraz już wszystko rozumiem i zaczynam suplementację i dietę.

Aitfix, ja bym na twoim miejsu udała się do innego ośrodka zdrowia, masz przecież prawo wyboru lekarza, a tak całe planowanie dzidziusia przy zapaleniu płuc troszeczkę się przedłuży.

pozdrowienia dla wszystkich staraczek

justi mąż powinien zrobić hormony testosteron I estriadol ;)

odnosnie tego zdarzenia w Rybniku.... szok, ojciec w szpitalu psychiatrycznym wylądował... straszna tragedia dla calej rodziny... Kobiety troche inaczej sa z dzieckiem zwiazane wiec na pewno czesciej o dzieciach mysla a mężczyźni sa bardziej zadaniowi wiec... mogą zapomniec jak czyms głowe maja zajetą, nie potafią chyba miec takiej podzielności uwagi jak kobiety... nie mniej jednak ja nie wiem jak dziecko 3 letnie moglo przez całą droge z ojcem do pracy nic sie nie odzywac, ze on o niej zapomiał... Moja gada bez przerwy I o niej zapomniec by sie nie dało... Ale teraz dużo tych sytuacji nagłasniaja w mediach, gdzie rodzice świadomi zostawiaja dzieciaki I ida na bazar po zakupy czy do sklepu... jak tak można? :wściekła/y: ehhh brak słów na bezmyślność I głupote...

Airfix ja tez kaszle juz od 3 tygodni, ale mnie zawsze kaszel długo trzyma w obu ciazach miałam po 4 miesiaca kaszel do samego porodu... bez ciazy tez mam zwykle bardzo długo... niby osluchowa ok ale kaszel mam po 2-3 miesiace...
Lili81 super, że moglam pomóc :) to teraz jak już wiesz co I jak to zaczynaj z supelementami ;) ja na chłopca to tych suplementów biore mase... cała garsc tabletek 12szt róznych ;)

milego dnia Babeczki :*

no tak tylko, że firma now foods nie ma witaminy B a puritan pride np taka Vitamin B-100 Complex 100 Capsules | B-Complex Vitamins Supplements | Puritan's Pride nie wiem jak zamówić, bo to jakaś dziwna stronka, może któraś z was zamawia, to zamówiła by tez dla mnie? myślałam, że znajdę na allegro tak jak większość suplementów które kupuję ale niestety wit B complex nie znalazłam. Chyba, że jest jeszcze jakiś B complex który polecacie, przy diecie dziewczynkowej?

Witam sie po krotkiej nieobecnosci:zawstydzona/y:
u mnie byl dlugi weekend,urodzinki siostrzenicy i zwijalam sie jak nigdy z bolu @ czulam sie jak by stado koni przezemnie przegalopowalo...
Wkoncu troszke sie ochlodzilo,ale z drugiej strony szkoda bo kupilam wczoraj corci basenik i maialam nadzieje ze dzis wyprobujemy a tu nici...

Widze ze jak zawsze troszke naskorobalyscie.Corcia wlasnie spi a ja z mala czarna was troszke podczytam :tak:

Nusia trzymam kciuki za szybkie znalezienie nowej pracy! Napewno niedlugo sie uda. Masz juz termin ginka na badania/kontrole??

Piranho kiedy Nono zagosci u was w domku?W lipcu chyba co nie czy wczesniej? Slodziak z niego! Ach cos mi sie wydaje ze Kaja z Krzysiem beda mieli zywa przytulanke;-):tak:

Marchew ale ty szybka jestes, widze ze synus koniecznie chce wyjsc przed terminem;-) a tak z ciekawosci dlaczego piszesz ze w piatek jest pelnia i synus moze wyjdzie? Trafiliscie w starankach dokladnie w pelnie?
Koniecznie daj nam tu znac jak bedzies sie rozkrecalo. Zazdroszcze kobieta takich sponatniczynch porodow... u mnie bylo wszytsko planowane bo bylo wywolywane :dry: a marzylo mi sie zeby obudzic sie w srodku nocy i powiedziec do meza: KOCHANIE ZACZELO SIE :-D:-D ciekawa jestem jak by zareagowal :-D

Male liski haha w tym samamym czasie zaczelismy cykl :-D kiedy przewaznie wypada ci owulka? Mi cos okolo 20 dc takze troche poznawo ale mam nadzieje ze zdaze przed nowiem:cool2:

Czarna perla daj nam znac jak bedzie szykowala sie na wizyte do ginka :cool2: mam nadzieje ze ta ciaza bedziesz mogla sie delektowac i nawet nie poczujesz ze jestes w ciazy tak bezproblemowo przebiegnie;-)

Matik Co za lekarze!!!:wściekła/y: powybijalaby wszytskich.Zeby nie udzielic dziecku pomocy:szok: mam nadzieje ze jednak z synkiem bedzie coeraz lepiej. WEzcie moze na szybkiego ubezpieczenie zagraniczne na polske wrazie W nie kosztuje napewno wiele a czlowiek bedzie sie lepiej czul! W DE ubezpieczenie turystyczne na rok na Europekosztuje zaledwie 8E.
Daj koniecznie znac jak tam synek sie miewa.

Airfix wiedze ze jezeli chodzi o problemy tarczycowe to moge sie zwrocic z moimi pytankami do ciebie:sorry2: jak to jest jak by sie tarczyca unormowala a ja bym brala dalej tabletk? Do lekarza bede szla dopiero cos okolo sierpnia a niew iem jka na mnie dzialaja tabletki te co biore.Nie biore duzej dawki bo tylko 25 ale nie chce zeby sie w odwrotna strone moj problem potoczyl...
Zeby nie przeszlo z niedoczynnosci w nadczynnosc,jest wogole cos takiego mozliwe?
Jak tam twoje gardelko,wyczytalam ze termin masz dopiero na 18:baffled: bidulko mam nadzieje ze jednak troche kaszel ustanie zeby snie musiala sie meczyc.

Elmo sliczne fotki :cool2: avh ten twoj synus slodziaczek.

Maran z twoich przygotowan moze wyjsc tylko synek zobaczysz!!! Czasem zmiana zywienia wychodzi nam na dobre ;) ja tez zauwazylam ze jem wiecej owocow. Chodz w lato to owiele latwiej niz w zime.Dlatego zobacz ze niektore czynniki sie wykluczaja... niby zima i jesien jest na chlopca a gedzie w tym okresie dostac tyle roznych owocow?
Ach bede ci napewno kibicowac!!!! Ach wlansie dopiero zauwazylam ze corcie maja prawie w tym samym czasie urodzinki,jak blizniaczki :cool2:

Ania_g ja jak widzialam ze jest juz kreska pikowa na tescie owu robilam testy co 3 godzinki

Justi straszne!!Jka mozna zapomniec o dziecki w samochodzie:confused::confused::wściekła/y:
Trzymam kciukasy za wyniki aby byly wzorowe na dziewczynke i nie trzeba bylo nic juz zmeniac :cool2: Daj koniecznie znac jak bedziesz miala wyniki.

Od kiedy sadzaliscie dzieci na nocniczki??Nie wiem sama czy juz corci nie sadzac zeby przyzwyczaic do nocniczka.

milego dzionka zycze:tak:

Ostatnia edycja:
Vivienka Oj ja tez nie lubie takich cykli że w czasie @ to mam ochotę skulić się w kulke i leżeć i sie nie ruszać z bólu. U nas upał nadal, więc może i u Was po południu już będzie cieplej i będzie można rozłożyć basenik :)

Matik Jak synek?

Ja dzis z moim tez byłam u lekarza bo wieczorem kaszel, bol brzucha,a w koncu usnął, a nad ranem temperatura 39 i bolał go brzuch, mięśnie, mówił że z bólu się ruszyc nie może....lekarka mówi że zdrowy, że moze jakas wirusówka,zeby obserwować, zapisała leki które podać w razie "w" jakby się jakies objawy pojawiły dodatkowe.
Ale za to zwrot w mojej chorobie....powiedzialam lekarce ze jestem zarejestrowana dopiero na za tydzien do niej na wizyte a ja sobie nie moge poradzic z kaszlem..a Ona mowi- ja musze Panią zbadać, bo Pani ma paskudny suchy kaszel...dostałam antybiotyk w ciemno ten ktory sie podaje przy krztuścu i mam w piatek badania za 130zł! zrobic na krztusiec. Ja sie wykoncze z tymi badaniami, w piatek progesteron, wit d3 i juz jest 150zł to jeszcze doszło 130zł za krztusiec.
Bardzo dobrze mi sie udało że mnie zalatwiła przy jednej wizycie z synkiem, tyle ze ludzie czekali i czekali, bo zamiast 15min to bylismy 35min.
Teraz nie wiem co z suplementami... czy to cos da jak je bede łykac razem z tym antybiotykiem ( clarithromycinum) i osłone biore jakas 4lacti ? a znow jak przerwe to co ze staraniami w sierpniu...

Ostatnia edycja:
vivienka :) I ja Tobie kibicuje :) no miedzy moimi córeczkami jest prawie dokladnie 2 lata różnicy, obie poczete w maju I gdyby Ala urodziła sie w lutym tak jak termin był wyliczony to bylo by dokładnie 2 lata ale ona wywyoływana 2 tygodnie po terminie wiec załapała sie już na marzec a Maja grzecznie wyszła 2 dni po terminie wiec w lutym ;) ale jak sie ma dzieci tej samej płci zaplanowane tak by urodzily sie w tej samej porze roku to nic nie trzeba kupować na poczatku z ciuszków bo wszystko pasuje do pory roku :) ja tak wlasnie mialam :) ja tez prawie w tym samym momencie cyklu co TY ;) ale czuje, że owu bedzie w sam nów lub zaraz po bo u mnie owu miedzy 17 a 23 dniem cyklu wypada ;)

Airfix
ja bym suplementy brała dalej bo antybiotyk działa głównie na ph a o to zadbasz sobie innymi specyfikami zakwaszającymi a do sierpnia jeszcze troche czasu wiec mysle, że spokojnie da rade ph opanować :)

Vivienka Jesli bierzesz lek przeciw niedczynności tarczycy, to niby badanie kontrolne powinno się zrobić za 2-3 miesiace, zdarza się też jednak że już po miesiacu lek zadziała za bardzo...tak było u mnie :) Euthyrox na mnie nie działał, TSH szło w góre, a dostałam Letrox i po miesiacu miałam nadczynnosc polekową. Skutkiem brania leków na niedoczynność tarczycy w za dużej dawce jest właśnie nadczynność polekowa , pytałam - nie jest Ona groźna dla płodu, gdyż to niedobór TSH jest groźny, a mając nadczynność polekową jest za dużo hormonu. Tarczyca potem sobie ładnie wyrówna poziom po odstawieniu lub zmniejszeniu dawki :) Jesli Twoje TSH nadal wynosi 4.29 tak jak masz w stopce i nie masz Hashimoto które by niszczyło tarczyce to dawka 25 jest jak najbardziej odpowiednia :) Aczkolwiek, dobrze byłoby zbadać tak po 2 miesiącach, bo u mnie ze względu na Hashimoto w pakiecie, 25mg okazała się dawką za małą, a znów 50mg za dużą :) Biore obecnie przez dwa dni w tygodniu po 0,5 tabl a w inne całą i jest dobrze :)

Ostatnia edycja:
reklama
Cześć dziewczyny,

Matik zdrówka dla syna! opieka medyczna okropna z tego co piszesz - dlaczego przy takich objawach nie zajeli się nim porządnie?! Oby to nie było nic poważnego i żebyście mogli spokojnie w niedzielę wyjeżdżać do Polski

Justi przerażająca historia! Ja wczoraj dowiedziałam się o tym, że zginął 2,5 letni chłopiec, który na rowerku przejeżdżał przez ulicę - pierwszy jeden samochód zatrzymał się przed przejściem dla pieszych, drugi obok przejechał, chłopiec zginął na miejscu :(...

Jaką strategie obrałaś na starania? Dobrze pamiętam, że ciężko ci wyznaczyć owu? jeśli tak, to chyba najlepiej kochać się codziennie :) i w ten sposób przy okazji osłabiać żołnierzyki

Airfix widzisz, ph ładnie spada. Kiedy dokładnie zaczynacie starania, ile jeszcze tygodni zostało?

Katriinka co u ciebie? jak bieganie :)? ja zrezygnowałam z biegania, przechorowałam wszystkie te ostatnie miesiące, nie mogłam zacząć regularnie biegać, do tego przeszłam na ostrzejszą dietę, sił mało :) chodzę za to na długie spacery z młodszym synkiem, popołudniu też w ruchu jestem - może tak pospalam trochę kalorii :)

Piranhiu kiedy kotek do was dołącza? powiedz mi - na co wpływa wit b6 w naszych staraniach dziewczynkowych? I drugie pytanie jeszcze - dieta na dziewczynkę powinna być niskoproteinowa, ale możemy niedużą ilość zjadać w postaci jogurtów, mleka w ciagu dnia? ja pilnuje żeby nie było więcej niż 40-50 g białka dziennie (takie chyba wytyczne są przy diecie LE). Jak dzieci, zdrowi jesteście? Wydawało mi się, że jak zacznie się czerwiec to choróbska od nas odczepią się - ale jednak nie, u mnie dzieci zakatarzone chodzą i mnie też chyba przeziębienie bierze, oby się nie rozkręciło

Vivienka szkoda kochana że w tym cyklu tak wyszło..:( ale jest kolejny przed tobą :* mi owu wypada między 15-16 dc więc ciut wcześniej.

obydwie Lilly :) kiedy zaczynacie staranka?

Elle przyszła @?

Nusia
kciuki żebyś za chwilę znalazła dobrą fajną pracę i kciuki nieustannie żebyś już niedługo zobaczyła na teście dwie pięne krechy :*

Do góry