reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Cześć dziewczyny,

Zakręcia łowisz skarby, śliczne są te wszystkie malutkie rzeczy
Aljul torty przepiękne! zdolniacha z ciebie
Elle Roszpunka, Czarna Perła - kiedy testujecie? Kciuki są, Elle wszystko się jeszcze może wydarzyć, teraz tempka nie tak bardzo wysoka, ale za chwile może skoczyć
Kevinka witaj :) gratulacje! ...kiciuś i akwarium śliczne
Piranhiu pomyliłam się - nie wiem skąd zapamiętałam poprzednie dane, biorę Ca w dawce 630 mg i Mg 250 mg. Mam ph w okolicach 5, ładnie schodzi w dół przy stosowaniu sylk, replens, irygacje...czy z takim wyjściowym ph mam nadal szanse na córcie :)? oczywiście będę pilnowała ph po staraniach tak żeby było na poziomie min 4,5. Co mogę jeszcze zrobić żeby zmniejszyć moje ph? Może podwoić dawkę suplementów? Dieta jest praktycznie 100% dziewczynkowa, daję z siebie tutaj bardzo dużo i więcej już nie dałabym rady :) mogę jedynie zmienić to że częściej będę sięgała codziennie po kawę inkę z mlekiem, zamiast jednego kubka - dwa, trzy...zastanawiam się, czy to jest możliwe że suplementy podwyższają mi ph - wydaje mi się, że w marcu po 2 tygodniach diety dziewczynkowej, przed łykaniem jeszcze suplementów miałam niższe ph około 4,7,4,5. Ale może to był zbieg okoliczności. Co do synka - na 90% jestem pewna że ma problemy z nadwrażliwością czuciową, będziemy działać w tym kierunku w czerwcu, jestem ciekawa czy psycholog potwierdzi te podejrzenia. W razie czego jestem bardzo za terapią SI - dużo fajnych rzeczy słyszałam na temat tej terapii.
Katriina jak bieganie :)? ja niestety przechorowałam cały maj i jestem miesiąc do tyłu - biegam dopiero kilka dni.

reklama
Aljul a spróbuj tak jak ja ukladam Moze beda Ci dłużej trzymac Mi 3-4 dni daja rade No cchyba ze pada;-) jak wroce wieczorem do domu to wysle Ci jaka pianke i spray używam i moze ten dyfuzor z suszarka pomagają

Dziewczynymega kciuki zeby Wasze fasoleczki zagniezdzily sie :-)

Nuuska Ty dzisiaj wolne?

KKirusia ​mysle o Tobie sloncze :-*

Załączniki

• DSC_1282.jpg
    DSC_1282.jpg
    24,6 KB · Wyświetleń: 74
  • DSC_1278.jpg
    DSC_1278.jpg
    21,9 KB · Wyświetleń: 60
  • DSC_1266.jpg
    DSC_1266.jpg
    24 KB · Wyświetleń: 54
  • DSC_1267.jpg
    DSC_1267.jpg
    23,3 KB · Wyświetleń: 57
  • DSC_1265.jpg
    DSC_1265.jpg
    27,7 KB · Wyświetleń: 59
Czarna perla ja nic nierobilam w tym szczesliwym cyklu dla mnie to mega niespodzianka bo juz myslalam ze dzieci niemoge miec.
Ze u mnie brak owulacji torbiele i pomieszane w hormonach,rozlegulowane miesiaczli itd.dawno przestalam sie starac i myslec o oklejnym dziecku.zajelam sie soba a tu taka niespodzianka :)
Poprostu poszlam skontrolowac wkoncu co sie zemna dzieje a lekarz powiedzial ze byla owulacja i 12 dni po tym test pozytywny i kolejne dwa tez :)

Załączniki

• 1401358918863.jpg
    1401358918863.jpg
    16,8 KB · Wyświetleń: 46
witajcie w ten deszczowy dzionek!

nie wiem, jak u Was, ale u mnie pada, jest tylko 11 stopni i ogólnie pogoda "barowa". Nic mi się nie chce, a praca czeka :-p

Zakręcona - ale fajnie, że już niedługo zaczniesz mieszkać w nowym mieszkaniu :-) fajne ciuszki wynajdujesz w tych lumpeksach - ja w ogóle nie umiem tam nic szukać - marny ze mnie "szperacz" ;-)

Ana, mamakaja - my także z mężem obchodzimy w tym roku 6 rocznicę ślubu - 21 czerwca :-D

Ana - nasi synkowie są w bardzo podobnym wieku - mój 10 czerwca będzie miał 5 urodziny :tak: też mam problem z tortem dla niego?? ale raczej kupię gotowy, bo nigdy tortów nie piekłam ;-)

Airfix - zdrówka Kochana i mniej "przeżyć" z mamą, bo się wykończysz! :no: fajny pomysł z tym tortem - ciężarówką :happy:

Aljul - fajne te torty :happy: masz dziewczyno talent! co do klocków, to ja pojedyncze dokupywałam na allegro, ale musisz się nieźle naszukać, żeby dopasować te elementy.

Kevinka - piękne akwarium :-)

Elle, czarna perła, Roszpunka - &&&&& mocno zaciskam za owocne zagnieżdżenie :-)

małe liski - ja nadal biegam. Tak jak wcześniej - co drugi dzień (niekiedy co trzeci, bo czasu brak) po 30 min. Nie wyrzucaj sobie, że nie biegałaś, bo w czasie choroby mogłabyś tylko się nadmiernie wyeksploatować, a po co? Ty masz teraz dbać o zdrowie, bo za miesiąc zaczynasz staranka :-)

Piranha - ale ten koteczek śliczny :laugh2: a Kaja ..... marzę o takiej słodyczy :-)

Piranha- tak .owulacja w cyklu w którym się udało była bardzo późno bo 20dc. już myślałam że nie będzie w tym cyklu,ale dzięki testów od Zakręci wyłapałam ją:)
Katrina- mój syn 12 czerwca skończy 5 lat:) ja zawsze staram się coś sama stworzyć z tortem albo trochę mamusia mi pomaga:)
Zakręcona- piękne ciuszki dla Małego Królewicza
Aljul- to może masz jakieś ekstra sprawdzone przepisy na ciasta ? zawsze się zastanawiam jak przystroić tort żeby był taki specjalnie dla chłopczyka:)
Czarna perła- ja w szczęśliwym cyklu miałam wszystko rozpulchnione ,a co do szyjki to nie sugeruj się że jest nisko . u mnie przez cały czas była nisko , nawet w czasie owu zdaje mi się że była nisko.

czarna_perła Trzymam kciuki żeby się udało za pierwszym razem :) Powiem Ci że u znajomej mąż pierwszy stwierdził że się udało, za nim Ona w ogóle w to uwierzyła :)

Ehss i oczywiscie zanim zaszła w ciaze to też tyle obelg leciało w strone małych chłopców, że przenigdy, absolutnie...a jak jej dziewczyny wróżbe z obrączki zrobiły że dwóch chłopców bedzie mieć, to się tydzien nie odzywała. I okazuje się że jednak córke będzie mieć.. w ogole nie " dziewczynkowo" wygląda. Wyładniła, brzuch wysoko, nic jej w tyłek czy biodra nie poszło. Identyczny jak mój i innych znajomych w ciąży z chłopcem :) A przed ciążą jadła mase, mase, mase słodyczy-zapasy robiła reklamówkami w sklepach, obiad fure jedzenia- bo nie moze sie zmarnować :)I oczywiscie mięcho, frytki, fast foody w pracy. Czyli dieta całkiem inna niż na dziewczynke

maggie Fajnie wyglądają różowe pasemka na blond włoskach ;) Ja w szkole średniej miałam całe różowe, potem kombinowałam z czerwonymi pasemkami na blond włosach- różowe włosy przyjęli ale chyba sie te czerwone nie spodobały nauczycielom;) 2 jedynki zarobiłam jednego dnia ;) A ja to raczej pilna uczennica byłam ;)

Zakrecona Ale śliczne te rzeczy! Ja jak synek miał się urodzić, to też świetne rzeczy udawało się znajść, a teraz juz praktycznie nie umiem nic poszukać, bo im dziecko starsze tym bardziej tez rzeczy znoszone, zniszczone, wiec oplaca mi sie bardziej upolowac cos w zwyklym sklepie np.spodnie i chodzi w nich caly rok do przedszkola :)

Katriina Dzis przyjechała do mnie Pani architektka z moim projektem-telefon do mnie im zginął....no szok....i mam dac znac czy jest Ok, jak tak to jedziemy z branżówką: woda, kanalizacja, prad...Wiec jeden plus chociaz przez te wszystki dni:) Tyle ze znów mam inny pomysl na góre-tzn powiekszyłabym balkon i calą jaskólkę, zeby wyjscie z drugiego pokoju bylo na niego- chyba mnie ten architekt zamorduje .

aljul Powiem Ci , że dziś już lepiej...U mnie te bóle nijako się nie mają do cyklu bo u mnie dzis dopiero 11dc, wiec to nie bedzie to. Doszły bóle ręki prawej takie dziwne, infekcja jakaś też dziwaczna i ogolnie samopoczucie nie bardzo- ale ten bol reki i serca u mnie wystepowal przy rzucie choroby Hashimoto-wiec to mnie zastanowiło wczoraj.Te dziwny ból w obojczyku u mnie nie wystepuje nigdy, jedynie jak stan zapalny tarczycy się pogłębia. I tak myśle że po prostu Hashimoto mi się rozkręca..rok był spokój, więc i tak byłam świadoma tego że kiedyś to wróci. Zrezygnuje z wizyty u endo 10 czerwca, a zrobie badania na tą wit d3 i z kompletem badan pujde 24 czerwca, zrobi mi usg i bedzie wszystko wiadomo.
Twoje torty to mistrzostwo normalnie :)) Ja nie umiem tak pieknie zdrobić, tzn.może by mi coś wyszło gdyby nie to że moje dziecie się nie tyka tych ozdóbek, zresztą goscie tez wybierają- a sama wiesz ze to takie tanie nie jest, zeby potem do kosza wywalić, wiec zostaje mi inwencja tworcza i czekolada, orzechy do dekoracji ;)
Ogolnie ja uwielbiam piec. Dziś nawet mam robic biszkopta z ptasim mleczkiem truskawkowym i chyba dam do srodka jeszcze galaretke w kostke pokrajana-bo to dla dzieci do przedszkola o ile jutro pujdziemy na impreze tam.

Kevinka Jej, ale cudne akwarium.. A kicia przesłodka, zaglaskałabym ;) Koty wytwarzają jony ujemne, to mam nadzieje że przed staraniami dobrze wygłaskałaś go -żeby byla córcia ;)

Piranhu Twój Nono też do zagłaskania :) Uwielbiam koty :)) Ciekawe jak dzieciaki go przyjmą :)

Roszpunka,Elle, czarna_perła Kciuki za Was &&&

Kevinka witaj,nie zmany sie ale ja rowniez gratuluje malego cudu rosnacego pod twoim serduszkiem.
Twoj przyklad pokazuje ze glowa robi sowje i potrafi platac figle podczas staran o dzidzie.
Akwarium naprawde swietne,w scianie super sie prezentuje ,zywy obraz.
Moja corcia tez dzis tatusiowi prezencik dala,mam pomogla wybrac w sklepie i zaplacila ale corcia dala.Gdzie mieszkacie gora,dol DE

Maggie milej zabawy w przedszkolu i zrob fotkr wlosom ciekawa jestem jak sie prezentuja takie pasemka.

Piranho ale masz piekny ogrodek,Ach a takie czerwone klony kocham bo naprawde dodaja farby i zycia w ogrodzie.Ja osobiscie mam tylko balkonik ale jak kiedy by bylo nam pisane marzy mi sie domek i napewno chcialabym miec kilka magnoli,sa piekne. Szkoda tylko ze tak krotko kwitnie.
Zdiecia Kai boskie,ach i ten rozowy szlafroczek.
Pisalas ze lepiej by bylo prac Duphaston… a czym sie rozni luteina od Duphastonu?Pisalam ze ovu mi zle wyznaczyl owulke bo juz trzeci raz mi przesowa raz pokazywal na piatek,raz na sobote a teraz przestawil na niedziele. I badz tu teraz madrym,na moje oko byla z soboty na niedziele w nocy.

Airfix kiedy planujesz isc do neurolog z synusiem i jego oczkami?
Niewiem czy ja bym miala tyle cierpliwosci do swojej mamy jak ty.Moim zdaniem ona cie wykorzystuje gdzie tylko moze.Jak jest w Pl to niech sobie sama zalatwia recepty.leki zeby jej wystarczylo do kolejnego przyjzdu a nie zostawia wszytsko tobie na glowie,i jeszcze dlugi…O nie co to to nie!!!Tym bardziej ze mama przeciez wiem ze sie budujecie i kazdy grosz jest zaplanowany.

Aljul balkon sliczny lubie zywe kolorki. A torty rewelacja,pieknie sie prezentuja. Zdolniacha z ciebie!
Bedziesz potrzebowala cos z ebaya to pisz, ja tez mam konto.

Oczy niebieskie DZIEKUJE ci za kciukasy.Trzymaj i nie puszczaj. Chwytaj naturalna witaminke D ile sie da,
Mamakaja dziejue za fluidki niebieskie mama nadzieje ze doplyna,a co tam troche pewnosci siebie,Napewno dopylnely

Roszpunka kiedy testujesz? Wydaje mi sie ze dieta po owulacji juz nie ma az takiego duzego znaczenia wkoncu plemnik juz zostal wybrany i jakis tam siedzi w komorce i sie dziela teraz a u ciebie musi to byc XXXX. Piekny skok moja droga,oj bylo zagniezszenie jak nic!

Czarna perla to w sumie chyb dobrze ze cos czujesz to znaczy ze cos sie dzieje,kiedy masz w planach testowac?

Kate jak tam sie czujesz po denstyscie juz lepiej?Jak jak mi 8 wyrywali tydzien czasu dochodzilam do siebie.. i nie moglam brac za duzo tabl przeciwbolowych bo karmilam piersia

Zakrecona juz prawie na polmetku jestes!!!Jak tam daje synus mocno o sobie znac? Ty szczuplutka jestes to pewnie ruchy sa bardziej wyczuwalne.Super ci sie udalo ciuszki wylowic dla synusia.

Ana87 nie zamartwiaj sie na zas,napewno jak dzidzia sie urodzi wszytsko sie ladnie zgra…
Nie wiem ilu dziewczynom sie sprawdzilo ale od 10 tyg mozesz zrobic test z soda na plec :)A wahania nastroju na tym etapie sa chyba norma.Czujesz sie inaczej niz w pierwszej ciazy?

Gorgusia super ze energia ci dopisuje,jeszcze tylko 10 tyg i bedziesz mogla tulic synusia.

U mnie narazie z energia nie zaciekawie od tygodnia corcia daje nam popalic... strasznie marudna,nic nie pasuje, a winowajcow znalezlismy w dzien mamy.. dwie dolne jednyki:-D oczy na zapalki i jakos przez dzien udaje mi sie przejsc:-D
Do tego macica mnie kluje i co mnie dziwi 2-3 dni po wou jeszcze jajniki mnie bolaly i nie wiem czy to normalne ze mialam strasznie duzo kremowego sluzu,morze doslownie:szok::szok: tez tak macie?`???
Ach walsnie wiecie czy na enpr.pl wykres sam wyznacza owulke?Bo czekam i nic
Karta obserwacji cyklu owulacyjnego online - eNPR.pl

Pozdrowionka i milego dzionka zycze

Dziewczyny dziękuję za miłe słowa
Zakręciu czekam na nazwy kosmetyków w takim razie:tak:
Ubranka cudne...pewnie już nie możesz się doczekać jak wystroisz w nie swojego księcia.
W prawdzie nie zauważyłam w Twoich ubrankach i nie wiem jak Ty się zapatrujesz na welurowe ciuszki dla dzieci, ale jeśli mogę to podpowiem Ci że moi chłopcy strasznie się w nich zagrzewali - one są fajne i milusie w dotyku a ja jakoś tak mam ze sama preferuje bawełnę i chłopcy chyba siłą rzeczy też;-)

Ana ja stawiałam na postacie z bajek - w tym wieku chyba starszemu zafundowałam opłatek z McQueenem albo zrobiłam rysunek z pociągiem Tomek na wierzchu tortu (gdzieś miałam fotkę ale nie mogę znaleźć w komputerze), w zeszłym roku robiłam tort piłka nożna bo uwielbia ją choć miałam pomysł na boisko na wierzchu z piłkarzami (są takie na Allegro)
A jakie upodobania ma Twój synek? I jakie lubisz ciasta?
To ciasto dużo osób zachwalało:
Ale Babka!!! i robi to co lubi:): Śmietanowiec - ciasto I panieńskie:)
albo takie:
Z miłości do słodkości...: Cytrynka - kremowe ciasto
napisz co lubisz to podpowiem
a tort zawsze robię tak jak wcześniej pisałam - biszkopt zawsze wychodzi i masa też - śmietanę ubijasz mikserem na sztywno a później dodajesz mase w proszku DrOetker (są różne smaki) i jest naprawdę bardzo dobra
Albo też często na szybko robię takie ciasto a'la sernik na zimno:
blachę do ciasta wykładam folia spożywczą
na to układam biszkopty nasączone wodą z cytryną
później
ubijam 2 Śnieżki wg przepisu na opakowaniu + 2 galaretka rozrobione w 0,5l gorącej wody (mieszam ze soba jak galaretki juz tężeją) i wylewam na biszkopty, jak masa zgęstnieje wykładam na to owoce,np. truskawki i zalewam galaretką (truskawkową) rozrobiona wg przepisu na opakowaniu - zawsze używam produktów DrOetkera bo najbardziej mi smakują i ładnie pachną (i nie farbują naczyń w których je rozrabiamy - galaretki)

Vivienka dziękuję

Ostatnia edycja:
Vivienka Z synkiem prawdopodobnie pojedziemy 3 czerwca do neurologa, jak bedziemy wracac z Prokocimia, bo tak musielibysmy dwa razy pod Krakow jezdzić i mąż musialby dwa razy wolne brac, a tak w jednym dniu miejmy nadzieje uda się załatwić dwóch lekarzy :)
Vinieka Twój wykres wygląda obiecująco ;) A może jednak sie udało ? Bo widze serduszka na wykresie, przed owulacją;)

reklama
Airfix pewnie trzeba wykorzystac to ze bedziecie w okolicach i odrazu dwoch lekarzy obskoczyc.
A ja mialam tyle serduszek zeby wzmocnic chlopakow ale wszystkie serduszka przed owu byly z zabezpieczeniem tylko raz bylo bez i to 10-
12h przed owu.Takze mielismy tylko jeden strzal... mam nadzieje ze byl złoty:-D
A temperaturka jest troche tuningowana luteinka :-)

Ostatnia edycja:
Do góry