reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Airfix,zerkne sobie na projekt jak bede w domu.ile metrow w sumie chcecie? My mamy 183 uzytkowej,plus niskie poddasze i piwnica pod caloscia.
Sprawdze Maksiowi buźk€ w środku.biedny,nie mogl spac w nocy,wiec i ja padnieta.

Dzieki zakrecia :-) juz doczytalam,ze w przyszlym tyg sie wybierasz.a ktorego dnia konkretnie?

Hej milla,dawno sie nie widzialysmy :-)

Maggie,stevie widzialam chyba w kerfurze,ale nie wiedzialam czy moze byc.to wyciag z jakiejs rosliny,prawda? Nie mam pojecia czy podnosi poziom cukru czy tez nie.

Marchew,tez mysle,ze to macica sie przygotowuje.wzielabym na wszelki wypadek nospe.

Vivienka,dzialaj! Mozesz zrobic przeciez poprawke jutro.ksiezyc jest po twojej stronie.duzo zrobilas,na diecie jestes juz 2 miesiace,wszystko jest na tak :-)

Kate,najgorsze poczatki.tez uwielbiam slodycze,a tak sie juz od nich odzwyczailam,ze mleko jest dla mnie mega slodkie :-)

Macy,justi mysle tak samo jak wy,ze to przesada dawac dziecku czwarty antybiotyk w ciagu 2 miesiecy.chyba musimy zmienic lekarza.corka kolezanki miala ostatnio lekkie zapalenie oskrzeli,to dostala jakis syropek,zadnych antybiotykow,i tak samo wyszla z tego.pewnie dluzej to trwalo,a jednak. Ta sama kolezanka dostala nakaz dawania dziecku ibuprofenu lub paracetamolu codziennie przez kilka dni,tak na wszelki wypadek,zeby stan zapalny sie nie rozwijal.a ja dostalam opierdziel,ze dalam nurofen przy goraczce.powiedziala ze dopiero powyzej 38 sie daje.gdzie tu logika?

Katriina,dzieki.

Wpadne pozniej i odpisze na reszte bo praca wzywa

reklama
Roszpunka, zdecydowanie radzę zmienić lekarza. Ja z naszą doszłam do porozumienia, chociaż poczatki miałyśmy trudne. ;-) Organizm, który dostaje antybiotyki tak często, niestety nie ma się jak potem bronić. Problem największy jest taki, że jak będzie rzeczywiście potrzebny, może nie zadziałać.
Vivienka, ilość antybiotyków podawana w Polsce jest niezwykle wysoka. Wiem, że jeszcze jakiś inny kraj ma podobne statystyki. W UK na wszystko polecają... paracetamol.
Marchew, dobrze, że pojechałaś. Lepiej to sprawdzić. :tak: Daj znać potem.

Dziewczyny macie rację z tymi antybiotykami - znam przypadek dziecka u którego przedobrzyli z antybiotykami i niemalże stracił przez nie słuch - w tej chili jest nastolatkiem i niestety ale musi nosić aparat

kate... Ja mam czas jeszcze 1,5r zeby sie rozliczyc fakturami z Urzedem Skarbowym-ze wydalam pieniadze na cele budowlane- jesli nie kupie tego styropianiu i nie oplace polozenia tego za te pieniadze co mam ze sprzedazy darowizny to po 1,5 r bede musiala tak jakby juz za swoje zarobione pieniadze to zrobic, a jesli nie udokumentuje 100% kwoty ze wydalam na cele budowlane to bede musiala zaplacic bardzo duzo podatku i tak sie kolko zamyka. Nawet elektryke mam zaplacic z tych pieniedzy z darowizny , a elektryke do słupa podlacza dopiero po odbiorze budynku. A druga sprawa to jest taka ze jeszcze z 2-3 miesiace mam gdzie mieszkac tylko, potem przeprowadzka do cioci na czas budowy, a ja tam nie chce mieszkac dlugo, a znow zima moj maz nie pracuje, wiec wynajecie mieszkania ( u nas na to trzeba miec 700-900zł ) odpada i bede musiala mieszkac u cioci czy chce czy nie. Kolejna sprawa bez odbioru budynku nie moge sie tam zameldowac, a stad sie bede musiala wymeldowac za pare miesiecy

Roszpunka Powiem Ci ze nie mialam sprecyzowane ile chce metrow, powiedzialam ma byc mało ale funkcjonalnie- wiec ten projekt mial jakos 125m+ te garaze ( mamy mieszkanie ), a teraz pocudowane jest w tym projekcie, sciany jakies dluzsze wyszły ;) zobaczy sie w przyszłym tygodniu co mi namodzi ;)

Napisze Wam cos na Grupie :/ Bo nie bede tu wyciagac swoich problemów

Ostatnia edycja:
Nuuuusiu jesteś? Chcę pochwalić ten przepis na pizzę który podałaś - jest REWELACYJNY!!!! Robiłam dziś też ciasto drożdżowe z przepisu małe liski - też SUPER!! a że zostały drożdże z ciasta zrobiłam i pizzę - dawno tak dobra mi nie wyszła;-)

Ostatnia edycja:
Hejka! U mnie znów ciężko z czasem, zaczęłam czytać ale potem stwierdziłam że nie dam rady, za mało czasu by przeczytać Wasze posty, ogromnie żałuję, że nie mogę być z Wami na bieżąco :-(

Nuuuśka, akwa wciąż zapakowane ...czeka na lepsze czasy finansowe :-), zawsze to widok szkła bardziej mobilizuje do odkładania jak wirtualne akwa w wyobraźni :-D To ta kobieta miała córkę w tej szkole? Jak dzisiejsza tempka? Podpytam jeszcze - jak to jest z kotami np. na czas weekendowego wyjazdu? ...albo dłuższego urlopu?

macy
, faktycznie musiałam przeoczyć tamten post. Koleżanka trafiła na rewelacyjną lekarkę, która potwierdziła, że to na 100% kwestia odrzucania ciąż na tle autoimmunologicznym, koleżanka jest jednak dość rzadkim chyba przypadkiem, od dziecka cierpi na koszmarne alergie (przez które robią jej się wręcz sączące rany, uczula ją prawie wszystko, w tym większość produktów spożywczych, czasem się zastanawiam czy wpływ miało na to sterylne życie w sterylnym porządku jaki wprowadzała jej mama), w ciąży koleżanka dostawała jeszcze silniejszych alergii, normalnie jakby jej organizm był uczulony na dziecko. Lekarka zleciła badanie tylko na jakieś 2 podstawowe przeciwciała, które miała w normie, koleżanka prosiła mnie (w dniu w którym myślała, że poroniła) bym dała jej listę innych przeciwciał. Wiem, że od kilku miesięcy próbowała walczyć z alergiami jakimiś ziołami, kupiła jakąś książkę o ziołolecznictwie ...bardzo trzymam kciuki by w końcu jej się udało, jest to już 5 ciąża, pierwsza podwójna (koleżanka modliła się o bliźnięta) :-)

małe liski
, super, że umówiłaś się na monitoring. Tamten wynik był z połowy fazy lutealnej, po owulacji estradiol jest niższy jak np. 2 dni przed (zerknij na rysunek), za to wyższy jest progesteron - same plusy :-) Co do hormonów M to estradiol i testosteron, warto dorzucić na wszelki wypadek do badań poziom LH (ot gdyby coś wyszło nie tak).

Zobacz załącznik 624428

ilaczek, dużo zdrówka dla Ciebie kochana, dobrze, że przełożyłaś staranka na kolejny cykl.

Vivienka, dzięki kochana za tak miłe słowa :-* Słodycze u mnie jakoś wapnia nie blokowały, zjadałam ich sporo a wapń był w górnej granicy :-) Pamiętaj, że słodycze zakwaszają. Jakie są jednostki przy wynikach hormonów? ..estradiol wydaje się być dość wysoki, nie podawaj M DHEA bo on podnosi też estradiol. Ta krecha z wczoraj jest bardzo wyraźna, ale raczej biorąc pod uwagę tamten Twój wynik estradiolu to trzeba jeszcze trochę poczekać :-( U kobiet estradiol powstaje z androgenów, u mężczyzn również, zazwyczaj obniżenie estradiolu podnosi poziom testosteronu, są leki i suplementy, które blokują konwersję testosteronu do E2 (zamiast DHEA kup M coś w tym stylu T-100 Hardcore Olimp 120kaps. • Sklep BCAA.pl :-)). Co do pH M, najważniejsze jest Twoje, w razie co podbijesz sodą i będzie dobrze.

Lili, przedobrzyć można ale prawdopodobnie nie przy dawce 1200 mg. Przy staraniach o córkę z podstawowych suplementów M bierze Calcium Citarte, Mg i żurawinę w takich samych dawkach jak Ty. Można też podawać Licorice Root 450 mg 3 x dziennie od Twojej @ do Twojej owulki, obniża testosteron i podwyższa estrogen.

Roszpunka, dużo zdrówka dla synka!

Airfix, dobrze, że choroba tak szybko odpuściła.

gdusia, dotarły te testy bo się martwię?

Marchew, to zapewne skurcze Braxtona-Hicksa, gdyby były rytmiczne i coraz dłuższe to lepiej iść do lekarza. Właśnie doczytałam, że jesteś w szpitalu, i słusznie, niech sprawdzą czy wszystko jest w porządku, po co ryzykować, daj kochana znać.

Milla, zapewne sprawdzono jaką synek ma krew, immunoglobulinę anty-D podaje się w ciągu 72 godzin po porodzie wszystkim matkom Rh ujemnym, które urodziły dziecko Rh dodatnie, skoro synek miał Rh - to Twój organizm nie zaczął tworzyć groźnych dla dziecka (i kolejnej ciąży) przeciwciał.

czarna perła, wyniki takie uśrednione, dość niski magnez.

Oczy niebieskie, ale się biedna nacierpisz, oby już było z górki i by macierzyństwo przynosiło Ci już tylko same radosne chwile.

kate, dasz radę, niech zmobilizuje Ciebie świadomość, że już wiesz dlaczego masz 3 cudownych synów :-D

A teraz uwaga: staraczki córeczkowe - nie podawajcie swoim M witaminy C!!! Kiedyś była ujęta w suplementach na in-gender a nie zauważyłam, że została jakiś czas temu przez Tamarę usunięta, podobno poprawia jakość spermy!

Ostatnia edycja:
Piranha, a czy Twoja koleżanka stosuje jakąś konkretną dietę? Mój mąż też ma silną alergię i tak jak u Twojej koleżanki wydawało się, że jest uczulony na wszystko. Teraz jest na raw paleo i jest prawie idealnie. Może i u niej ta dieta by się sprawdziła? I na pewno warto uważać na skrobię pod każdą postacią.

Justi - dzięki za informację odnośnie talerzyków i kubków w Biedronce - kupiłam synkowi te ze spidermanem - jestem pewna, że będzie zachwycony :-D co do mojego kolana - to właściwie nie mam zakazu jazdy na nartach, ale próbowałam w tym roku i niestety po jednym zjeździe dałam sobie spokój - ból wrócił, więc nie ma co przeginać (w końcu to ma być przyjemność a nie katorga)

Kate - z tym wiekiem, to nie przesadzaj ;-) mamy tyle lat na ile się czujemy :rofl2:

Airfix - no to faktycznie architekt jak ten mój - porażka ;-) żeby Ci nie podał wymiarów pomieszczeń ?? mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu da Ci projekt już bez żadnych uchybień :tak: skora musisz ocieplać, to może zastosuj porotherm 25 cm, a nie 30 cm - zawsze trochę zaoszczędzisz :happy2:

Oczy niebieskie - ale pech z tym ropniem :no: zdrówka życzę :happy2:

małe liski - spróbuję jutro dodać kawałek gorzkiej czekolady do inki - myślę, że będzie smaczne :tak: budynie też polewam sobie sokiem z truskawek - mniam :-D gdzie kupowałaś licorice root dla męża?

Vivienka - dzięki za wskazanie ćwiczeń :tak: teraz skupię się na bieganiu i rowerze, bo to sprzyja dziewczynkom, ale w przyszłości będę o tym pamiętać :-D trzymam mocno &&&& za Twoje staranka - może uda się za pierwszym podejściem :tak:

Marchew - dobrze, że pojechałaś jednak do szpitala - przynajmniej będziesz spokojna :happy: ładne imię wybraliście dla synka :-)

Roszpunka - co oznacza, że masz niskie poddasze? masz dom - parter + pełne piętro, czy też pater + użytkowe poddasze? masz jeszcze piwnicę - wow :szok: no to masz naprawdę duży dom :-D

Piranha
- pisałaś, że jadłaś słodycze - czyli nie są one zupełnie zakazane w diecie dziewczynkowej? ja w sumie bardzo lubię słodycze i raz za czas kusi mnie, żeby zjeść jakąś czekoladkę :-D

Piranha To teraz odrzuce M wit C i znow bedzie mial chłop pretensje ze - mało mu daje heheh a sama łykam garsciami . Bardzo byl oburzony jak mu kwas foliowy odrzucilam i wit b6 :D

Katriina Tak chyba zrobimy....25 Porotherm Wieneberger i 15 ocieplenia- nawet tak mi architekt zrobil na projekcie....choc prosilam zeby sciany mialy 30...ehss ;)

reklama
Airfix to twoj m fajny jest,wiekszosc chyba sie buntuje ze tyle lykac musi a twoj chyba nawet dla ciebie na reke ze domaga sie wiecej ;)

Aljul to moze z dwojga zlego lepiej lewa raczka niz prawa.Szybkiego poerotu do zdroweczka dla synusia.

Marchew sliczne imie.Patrzeliscie jakie ma znaczenie?

Roszpunka slonce ja nadal czekam na owu… przedobrzylam z jednymi tabletkami i zablokowalam sobie owulke…. Mam nadzieje ze owulka jeszcze zdazy przyjsc do nowiu… fajnie by bylo miec chociaz ksiezyc po swojej stronie jak juz pora roku jest niezbyt na chlopczyka…
Dziekuje za wiare :* :* :*

Piranho to ja dziekuje za ogromna pomoc w starankach :* :*
Jak myslisz ile czasu moze spadac mi ten testosteron??? Kilka dni,czy raczej tydzien,dwa bede musiala czekac na owu?
U meza hormonki byly:
Estradiol 32,09 ( 7,63-42,60)
Testosteron 7,61 ( 2,8-8,0)
Moje hormonki:
Estradiol 32,41 ( 12,5-166)
Testosteron 1,440 (0,06-0,82)
W stopce poprawilam juz wyniki i sa juz aktualne.
Nie pozostaje mi narazie nic innego tylko czekac…. Znasz moze sposob jak moglabym skutecznie odnizyc moj poziom wapnia???
Kochana myslisz ze jak ta soda mezowi nic nie pomaga to ja odstawic ja? Wkoncu juz dwa tygdonie ja pije i chyba nie bede mu przedluzac zeby nie narobic szkod zolnierza...
I mam kolejny problem ASG pije juz od 4 dc a dzis mam juz 20dc czyli lekko ponad dwa tygdonie pije juz go... pic dalej do owulki czy co bys proponowala?

To sa testy z wczoraj i z dzis.. od gory pierwsze 3 sa dzisiejsze z godziny 9,13 i 16:30 i kreska niestety znowu jasnieje ;(

Cos mi sie wydahe ze chyba okres wczesniej dostane... brzuch mnie zaczyna na okres pobolewac....

Katrina dziekuje cie bardzo,tez mam nadzieje ze sie szybko uda ;-)

My walsnie z corcia jak co tydzien juz po baseniku, z tygodnia na tydzien jestem z corci coraz bardziej dumna.Dzisiaj nurkowalaysmy...
az mnie duma rozpierala tak super sobie radzila!!! Nastepnym razem zabieram meza zeby nam troche fotek popstrykal pod woda.
Lece szykowac moja rybke do lozeczka.

Mielego wieczoru zycze wam laseczki

Ostatnia edycja:
Do góry