reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

zakrecona no to niezła z niej jajcara

dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie. dziś doszły do mnie suplementy i witaminę c500 zamówiłam biorąc pod uwagę że będę ją brała 2 razy dziennie a mąż 1 raz dziennie, ale zauważyłam że w żurawinie którą zamówiła jest 100mg wit c a też zamierzam brać 2 razy dziennie i teraz nie wiem czy brać po 2 razy dziennie wit c i żurawinę czyli 1200mg witaminy c łącznie, czy brać żurawinę 2 razy dziennie a wit c jeden raz czyli 700mg wit c?

Ostatnia edycja:
reklama
zakręcona - nie chcę Ciebie dobijać - ale ja się dowiedziałam w 26 tc :-p i tak sobie myślę, że jak na chłopaka to bardzo późno..
ja się zastanawiam skąd u Was takie problemy ze storczykami - ja uwielbiam te rośliny bo właśnie są takie mało wymagające :tak: podlewam je dosłownie raz w miesiącu... kiedyś mieszkałam w domu gdzie była duża wilgotność w powietrzu... nie podlewałam storczyka przez 4 miesiące :-p korzenie poszły do góry i sobie same wode pobierały :-p

Zakręcona - ale uparciuszka z tej Twojej malutkiej dziecinki ;-)

Piranha - niezłą masz kolekcję tych storczyków :szok: ja mam zaledwie trzy, a i tak nie bardzo chcą mi kwitnąć :rofl2:

dziewczyny, byłam dziś na badaniach w InviMed, prawie 250 zł... LH, FSH, estradiol, progesteron, testosteron i prolaktyna, zgodnie z poradami (; jutro wieczorem odbieram wyniki.

manowce ja nie wiem w którym TY jestes dniu cyklu ale LH FSH I Estriadol robi sie miedzy 2 a 5 dniem cyklu najlepiej w 3 dniu cyklu, mozna wówczas tez zrobić prolaktyne, ale prolaktyna musi byc naczczo, no I testosteron równiez można zrobić razem z tymi badaniami wyzej ale PROGESTERON robi sie 7 dni po owulacji czyli jesli masz owulacje w 14dniu cyklu to progesteron musisz zbadac 21 dnia cyklu.

manowce, jejku, z tego co pamiętam to jesteś teraz w FL? Zatem dużo z tych badań (być może tylko dwa o ile jesteś w połowie fazy lutealnej) zrobiłaś niepotrzebnie :-(, zacytuję moją ostatnią wypowiedź do Ciebie:

Warto też sprawdzić poziom podstawowych hormonów (a może już sprawdzałaś?) czyli LH, FSH, estradiol, testosteron i TSH w 3 dc oraz progesteron i estradiol w połowie fazy lutealnej, koniecznie też sprawdź poziom prolaktyny (może być wraz z pierwszymi lub z drugimi badaniami).

Czyli w 3 dniu (w fazie folikularnej) cyklu sprawdzasz LH, FSH, estradiol i testosteron a w połowie fazy lutealnej (np. w 7 dniu po owulacji jeśli FL trwa 14 dni) sprawdzasz progesteron i estradiol by ocenić pracę ciałka żółtego. Prolaktynę i TSH sprawdzasz w dowolnym dniu cyklu, testosteron jest względnie stały przez cały cykl, wzrasta jedynie w okresie okołoowulacyjnym cyklu. Prolaktynę musisz sprawdzić koniecznie na czczo i nie po wysiłku fizycznym. Estradiol można też sprawdzić około 2 dni przed owulacją. W skrócie proponuję tak: w 2-3 dc LH, FSH, testosteron, estradiol, TSH, w połowie FL progesteron, estradiol, prolaktyna.

zakręcona
, ależ Uparciuszek-Zawziętuszek-Wstydzioszek :-D

macy, Krzyś nawet kółka nie pokoloruje (tzn. może pokoloruje ale z kolorem też kilka centymetrów za kółkiem ;-)) więc kolorowanie Peppy brzmi dla mnie jak abstrakcja :-D Ogólnie nigdy do malowania czy kolorowania się nie garnął ;-)

iweet
, przyjęłabym 2 wariant :-), a jaki jest ekwiwalent owoców żurawiny w tym Twoim preparacie?

Ostatnia edycja:
Zakrecia... Ale psikus robi ta Twoja dzidzia , noo ;) Na drugi raz nie gadaj glosno kiedy idziesz na wizyte, moze nie usłyszy i ją Pan doktor z usg zaskoczy :)

reklama

Macy
dokładnie to stomatologiem, ale w chwili obecnej w stanie spoczynku:-) bo wzięłam rok macierzyńskiego;-)

Piranha moej wyniki z drugiej ciąży
Sód 139 (136-145)
potas 4,1 (3,5-5,1)
magnez 2,10 (1,60-2,60)
wapń 10 (8,4-10,20)
estradiol 22 pg/ml ( nie mam podanej normy)
testo 22 (8,4-48,0)
prog 2,5(0,86-2,9)
mężowych nie znalazłam
powiedz mi proszę jak to jest czy wprowadzenie konkretnych lekarstw obniżających estrogen i np progesteronu przed owu w takiej ilosci zeby nie zatrzymały owu zwiększą szanse na dziewczynkę?
gdzis też na jakims formu wyczytała, że dziewczyny łykają apap i ibuprom:eek: włąsnie na dziewczynkę czy to ma sens?? w sumie środki te zakwaszają organizm ale z drugie strony łatwo tez grzybicy dostać...bo o tym to pierwszy raz słyszę.

Kattrina ja pije nałęczowianke bo ma ph ,5,5 jedno z niższych - (przynajmniej tak znalazłam )(wapno 114 magnez 23 sód 12 potas 5,4);-)

A ja w tym roku wszystkie doniczki obsadzam truskawkami balkonowymi:-) tak a pro po starań o dziewczynkę:-)

Do góry