reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Witajcie,
kompletnie na nic nie mam czasu...
weekend w pracy. Wczoraj z pracy wyjazd do teatru i powrót późnym wieczorem. W sumie padam...dziś w pracy do 21.
Miałyśmy mieć staż do końca roku przyznany i nie wyszło :( Mamy na 3msc...lipa,bo chyba będę musiała pracować po 12h do końca ciąży.
Poza tym ok. W piątek usg.

Matik- trzymam kciuki aby wszystko było w porządku. Dbaj o siebie!

Dorcia, Piranha, Zakręcona, Nuśka,Kiraa i wszystkie inne dziewczynki- buźki dla Was!

reklama
Cześć wszystkim ! :tak:

odpalam kompa w ciężki poniedziałek (po zmianie czasu jeszcze cięższy niż zwykle), a tu taka miła wiadomość:

Matik - mega &&&&& za dwie mocne krechy (a po cichu GRATULACJE!!!) :-D:-D:-D

mamakaja - &&& za jutrzejszą wizytę :-) a tak swoją drogą ta żona kuzyna to bezczelna jest! :no:

Airfix - zdrówka życzę :happy2:

Dorcia - fajnie, że tak szybko udało Ci się znaleźć pracę :tak: Pamiętaj jednak, że zdrowie jest najważniejsze!

Kiraa - cały czas trzymam &&&

Syla1205 - witaj :-)

Nuuuśka - mocne &&& za Twoją Olusię - oby ze słuchem było wszystko ok!

Aljul - mam pytanie dotyczące tych tui szmaragdowych ;-) chciałabym obsadzić działkę (na której jeszcze nie mieszkam ;-) - żeby jak najszybciej odgrodzić się od drogi i sąsiada - kiedy należy sadzić takie tuje i w jakiej odległości, żeby powstał gęsty żywopłot?

mamakaja, no to mega kciuki za jutrzejszą wizytę, normalnie doczekać się nie mogę. Doczytałam o żonie kuzyna, szok jak to niektórzy ludzie mają tupet.

gorgusia, jejku, musisz dbać o siebie :-(

Matik, prawdopodobnie nie będzie jeszcze nic widać, zdarza się jednak, że widać już 2 mm pęcherzyk w okolicy 3t5d (czyli przed terminem @). Jednak obecność pęcherzyka za wiele nic nie powie, jesteś w ciąży na 100% (tylko kciuki by się utrzymała i żadne przeciwciała jej nie niszczyły), najwięcej byłoby "widać" z przyrostu bety więc szkoda, że u Ciebie to badanie nie jest takie łatwe i szybkie jak w PL. Trzymam kochana mocno kciuki i czekam na zdjęcie pięknej krechy testowej.

Nuuuśka, odświeżam wykres i ciągle nic, daj znać jak się sprawy testowo-temperaturowe mają :-) Nie ustrzeliliście wczoraj serducha? ;-)

Katriina ja też jeszcze nie mieszkam na swojej działce a pierwsze tuje kupowaliśmy jakieś 6-7l temu jako maleńkie (40cm) krzaczki i stopniowo dokupowaliśmy co roku po trochu i w tej chwili cała działka jest obsadzona. Sadziliśmy je na wiosnę lub na jesieni bo wtedy najlepiej się przyjmują w odległości 50-60 cm (choć nie wiem czy nie są za gęsto posadzone). Tak jak pisały dziewczyny ten gatunek jest cały czas zielony i nie jest wymagający.

Kate a jak duża jest Twoja działka? U mnie 11 arów więc z ciekawości muszę i ja kiedyś podliczyć ile my wsadziliśmy tych krzaczków
A masz może jakieś swoje ulubione i godne polecenia krzaczki? u mnie troszkę ich rośnie i też mogę kilka nazw Tobie podesłać. Kilka lat temu zasadziliśmy drzewko TULIPANOWIEC i czekamy aż pojawia się kwiaty. Podobno tak mają wyglądać i zacząć kwitnąć po 7 latach

Hej kochane !

Na wstepie pragne Wam na prawde z calego serducha podziekowac za kciuki, mysli i dobre slowa odnosne Olusi - nie wiem jak to zrobilyscie ale pomoglo !! :tak: Wyniki lewego uszka lepsze od poprzednich ( gdzie juz tamte byly dobre ), zabieg na razie odroczony na pazdziernik, miesiac wczesniej mamy sie zapisac na wizytke kontrolna, zrobic powtorne badanie tympanogramem i wtedy zobaczymy co dalej, ale doktorka powiedziala, ze jestesmy na coraz lepszej drodze do pelnego wyleczenia, zabieg juz odroczony drugi raz wiec kurcze wierze ze i ten pazdziernikowy nie dojdzie do skutku.
Najbardziej ciesze sie, ze nie bedzie miala przeszkod na zielonej szkole zeby bawic sie z innymi dziecmi w wodzie, bo maja dwie wycieczki do Aquapark-u, i szkoda by bylo gdyby Ola jako jedna siedziala na krzeselkach i czekala na inne dzieci :zawstydzona/y:

aljul tak myslalam ze chodzi Ci o tuje szmaragdowe kochana, powiedz mi, je mozna bez problemu trzymac caly rok na balkonie ? Wiem, ze rosna duze, ale mnie wlasnie zalezy na roslinie, ktora ze tak powiem, zarosnie Nam jedna czesc balkonu, w ktora uwielbiaja gapic sie sasiedzi..:dry:a swoja droga sa przesliczne, o wiele bardziej podobaja mi sie od cyprysow, zreszta te jak mowilas, trzeba za zime chowac do domu, a to mimo wszystko problem, jak masz ich wiecej niz 3 :-p

piranha kochana testu jeszcze nie robilam dzis, bede robic o 16.00, tempka dzis nisko, ale spalismy przy otwartym oknie, bo w nocy cieplo, wiec moglo miec to wplyw na wartosc, ale od rana boli mnie prawy jajnik, kluje lekko, mam nadzieje, ze cos zaczyna sie dziac, kurcze okropne sa takie cykle, w przyszlym cyklu chcialabym sprobowac cykl z samymi ziolkami, bez estrofemu, taki jeden cykl zebymy zobaczyly jaka bedzie roznica, i moze udalo by sie z usg zeby podejrzec endo, bo mnie sie wydaje powiem Ci, ze u mnie chyba estrofem mam wplyw na kolejny cykl bo to endo z 9dc - 6,3mm nie wierze ze tak ladnie uroslo po zaledwie 2 tabletkach ;-)a Ty jak uwazasz ? serducho bylo wczoraj, mialo byc przedwczoraj ale Ł. padl wczesnie i nie chcialam go meczyc.Jak weekend sie udal ?

U mnie dzis ciezki dzien, dziewczyna ktora byla ze mna na zmianie odeszla, wiec teraz bede miec pewnie mniej czasu w ciagu dnia zeby do Was zagladac, dopiero po pracy. Dwa tygodnie temu odeszla dziewczyna z drugiej zmiany, i w sumie to jestesmy teraz tylko dwie do obstawienia dwoch zmian...:no: jakos mnie to zdolowalo, bo kurde znowu taka sytuacja, gdzie wydawalo sie, ze bedzie juz dobrze, ze kobieta zostanie na stale, a tu prawda niestety okazala sie inna. Jutro bedzie armagedon, to wiem :nerd:

Ostatnia edycja:
Piranhapisalam dzisiaj rano ale pewnie nie mialas kiedy przeczytać.Moglabys proszę zobaczyc na moje wyniki tarczycowe czy sa w miare ok?? i na wyniki mojego M ? sa widoczne w stopce. Bede bardzo wdzieczna

Nuuusiu fajnie że nasze kciuki pomogły. Bardzo się ciesze z dobrych wieści dotyczących zdrówka Olci:-):-):-)
Tego gatunku z pewnością nie trzeba chować na zimę do domu - ja bynajmniej nic o tym nie wiem, a jak zależy Ci na szybkim przyroście to można je podsypać na wiosnę lub na jesieni nawozem.

Ostatnia edycja:
Vivienko a robiłaś estradiol? mąż może przystępować do robienia chłopaka jak na moje oko, a u Ciebie testosteron raczej dziewczynkowy, wapń też wysoki:-)z estradiolem to chyba nie trafiłaś w ten 2-3dc? tak pamiętam?

Vivienko a robiłaś estradiol? mąż może przystępować do robienia chłopaka jak na moje oko, a u Ciebie testosteron raczej dziewczynkowy, wapń też wysoki:-)z estradiolem to chyba nie trafiłaś w ten 2-3dc? tak pamiętam?

Dziekuje :* Tak ilaczku robilam estradiol i inne badania w 3 dc ale musze czekac tydzien na wyniki,maja mi przyslac je do domku bo w Pl bylismy tylko do soboty.Mezu robil gdzie indziej badanka dlatego mial wyniki od reki :baffled:
wiem wlasnie ze testosteron mam za niski:wściekła/y: bierzesz jakies inne suplementy jeszcze na testosteron? Czy tylko to co jest na lsicie? TT juz nie bierzesz prawda?
L arginina albo l carnityna jest chyba odpowiedzialna u kobiet za wzrost testosteronu prawda?Czy cos pogmatwalam? Czy byl to jakis inny suplement?
Wapn i magnez powinny same sie zbic skoro teraz nie jem za duzo tych mineralow albo?

reklama
Nuuuśka, juuuupiiii, strasznie się cieszę i też wierzę, że uda się bez zabiegów a Olusia będzie mogła już niebawem pluskać się w wodzie z innymi dziećmi. Pięknie tempka poleciała, ja czuję, że owulka tuż tuż. Gdzieś kiedyś dziewczyna na bocianie pisała, że u niej Estrofem działa przez 2 cykle więc warto dać temu szansę (w razie co bo wciąż trzymamy kciuki za ten cykl :-)), zresztą były prowadzone badania, które potwierdziły, że łykanie estradiolu w FL poprawia kolejny cykl. Daj znać jak tam test. A Ty sprawdzałaś poziom FT4? Czytałam, że nadmiar hormonów tarczycy może blokować receptory estrogenowe sprawiając, że estrogeny działają w organizmie mniej efektywnie (np. na endometrium).

Vivienka, nie doczytałam niestety :-( Według mnie z tarczycą jest w porządku, byłoby źle gdyby FT4 było wysokie (tak jest przy nadczynności tarczycy). Jednak jeśli to nie tarczyca ale przysadka (lub podwzgórze) funkcjonuje nieprawidłowo to niskiemu poziomowi hormonów tarczycy towarzyszy (odwrotnie niż w niedoczynności tarczycy) niskie TSH, Twoje FT4 jest niby w normie ale dość niskie. W przypadku naczynności przysadka zmniejsza TSH by spowodować spadek hormonów tarczycy a tarczyca i tak za dużo ich produkuje. Przy nieprawidłowej pracy przysadki lub podwzgórza organizm powinien zwiększyć poziom TSH z uwagi na niski poziom hormonów tarczycy a tego nie robi, jest więc niskie i TSH i FT4. Warto więc np. w kolejnym cyklu powtórzyć badania i w razie co zgłośić się z tym do endokrynologa. M ma bardzo dobre pod kątem planowania syneczka wyniki :-D

Do góry