reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Piraniu dziekuje kochana za odpowiedź. zdecydowałam że spróbuję obu metod i może przy zakwaszaniu i pilnowaniu ph jakiś plemnik (żeński :-D) przeżyje.
Male liski masz jeszcze sporo czasu żeby podnieść wapń więc się nie martw bo nie tylko dieta ale też suplementy na pewno pomogą ;-) ja też dziś zrobiłam badania pierwiastków i popołudniu wrzucę wyniki...

reklama
Elle sprawdzę sam poziom wapnia za miesiąc - zobaczymy czy idzie trochę w górę. A ty masz widze dziewczynkowe hormony. Na pewno się uda i będzie wymarzona córcia :)

Vivienka sliczne jesteście dziewczynki :)
gorgusia super, ze wszystko dobrze I Malenstwo zdrowo rośnie :)
Ilaczek u mnie ze zdrowiem lepiej, gardło już nie boli, choc jeszcze zatoki mam zapchane... bez otrivinu nie daje rady ;) a jak tam dziewczynki Twoje zdrowe?

Ana87
niby to zakwaszanie nie uszkadza plemnikow, tylko że za bardzo sie zakwaszając dowcipnie można powybijac wszystkie plemniki dlatego trzeba uważac by hp nie spadło poniżej 4ph.
Maleliski ja na bank mialam wysoki wapn po serze żółtym bo jadłam go zawsze bardzo dużo, potrafiła sobie kroić kawałki I wcinać jako przekąska (wiem tłusty jest, ale ja uwielbiam) teraz nie jem za dużo, czasem 1-2 plasterki na kilka dni...

Maran-atha dzięki kochana, właśnie wcinam ser żółty od kilku dni, nigdy nie zjadałam tylu plasterków jednego dnia :) Też prawda jest taka, że przez jesień i zimę w ogóle nie jadłam ani grama nabiału, więc trochę się nie dziwię że poziom wapnia u mnie marny :)

Male liski w sumie hormony u mnie ok tylko progesteron troche niski :/ a Ty badalas testosteron i estriadol bo juz nie pamietam ;-)

Maran, Male liski ja juz dlugooo przed staraniami jadlam duzo nabialu- ser żółty, jogurtt naturalne Poprostu to lubie wiec z tym nie mialam problemu Jedyne co to ma tej diecie po takiej ilosci serkow grani mam wstret teraz,do nich ;-)

Dziewczyny kojarzycie moze jaka wielkosc fasolki musi byc przy badaniu prenatalnym? Ja wstępnie umowilam sie na 29 marca ( nojej siostry ginka,organizuje ci jakis czas u siebie badania i wtedy jej syn ginekolog ze Szczecina przyjezdza) tylko ona mowila zebum przed badaniem zrobila usg czy bedzie juz wystarczająco duza fasolcia

Elle Progesteron chyba w łatwy sposób można podwyższyć, tak więc będzie dobrze. Badałam progesteron ale niestety zbyt późno w II części cyklu - odliczałam od dnia owu, który wyliczył system na FF. Na wynik jeszcze mam pare dni poczekać. Testosteron i estradiol zrobię w następnym miesiącu. Spłukaliśmy się w kwietniu, dużo nadprogramowych wydatków, naprawa samochodu i mój mandat w dniu kobiet :)

Zakręcona ja wiem tylko tyle, że bąbel ma mieć na więcej niż 7-8 cm. Stąd podają tą górną granicę czasu do 13 tc z kawałkiem

maran-atha, jeśli chcesz to podaj na PW maila a wyślę Ci tą książkę :-)

ilaczek, tak, to zasługa estrogenu :tak::-D

Nuuuśka, mi się wydaje, że tamten Estrofem w FL mógł mieć wpływ skoro prowadzono badania stwierdzające, że suplementacja E2 w FL polepsza jakość kolejnego cyklu, zresztą na bocianie czytałam o dziewczynie, która pisała, że u niej suplementowanie estradiolu działa jeszcze w kolejnym cyklu :-) Co do grubości endo to niestety nie zawsze jest tak kolorowo i w kolejnych dc jest coraz grubsze :-(, czytałam opisy dziewczyn, które żaliły się, że endo w FF po kilku dniach nagle robiło się cieńsze albo zaraz po owulacji było cieńsze jak w FF. Niektóre nie umiały tego wytłumaczyć, u jednej dziewczyny endo się skurzyło po lekach na alergie obkurczających śluzówkę, kilka dziewczyn pisało, że endo przy Estrofemie puchnie ("pompuje się") a po odstawieniu i zaczęciu suplementacji progesteronu w FL endo się "kurczy" ...stąd zależy mi by była jedna niezmienna dawka aż do 12 dpo.

małe liski, proszę mi tu nie wyrzutusumieniować :-D Super, że planujesz monitoring, chętnie Ci pomogę w polowaniu na O+12 :-) Faktycznie nad wapniem trzeba popracować.

Ana, przy planowaniu córki po staraniach preparaty silnie zakwaszające (o pH zabójczym dla plemników, np. Replens) aplikuje się płytko by pH spadało drogą wyrównywania odczynu, plemniki nie mają bezpośredniego kontaktu z silnym zakwaszaczem. Niskie pH rzędu (4-4,5) albo unieruchamia ogonki plemnikom Y albo po dłuższym czasie je zabija, nie czytałam o tym jakoby pH o tym zakresie miało uszkadzać plemniki zwiększając ryzyko wad u dziecka, przecież to jest naturalny odczyn jaki mamy zazwyczaj w FF.

Elle, kciuki za pierwiastki! :-D

zakręcona, to badanie wykonuje się pomiędzy 11+0 a 13+6 :tak:

reklama
Do góry