reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

reklama
Dzień dobry Kochane!

Piraniu, powiedz mi proszę, dziś zawitała u mnie pierwsza pozabiegowa @ i teraz zastanawiam się czy te badania z początku cyklu zrobić teraz czy czekać jeszcze jeden cykl? (chyba wszystko już powinno być unormowane teraz, prawda?) i druga rzecz, że 3dc nie dam rady podjechać do laboratorium, to lepiej zrobić 2 czy 4dc?

pogoda u mnie marna, samopoczucie tyle o ile, wszystkie mięśnie mnie bolą jak to zawsze pierwszego dnia @, niech mnie któraś kopnie w tyłek, bo nic mi się nie chce

Cześć dziewczyny :)

Zakręcona z całego serca trzymam kciuki za mamę, żeby szybko wróciła do zdrowia, żeby miała siły pożegnać się z alkoholem raz na zawsze i żeby po tym, wasze relacje stały się jeszcze lepsze. Tak sobie myślę, że może narodziny wnuczki :) będą dla mamy dużą motywacją do walki.

Daria dzieciaki cudne :) Chciałabym mieć taką rodzinkę :) Maluchy do zacałowania :) A Nadia to już panienka że ho ho, Colin ją goni szybciutko i Natanek nim się obejrzysz będzie chodził :)

Piranhu Ca i Mg zbadam w czerwcu razem z TSH, prolaktyną , ten Sód i Potas miałam robiony nie dawno z racji tego że serce mi dukucza. Czyli Piranhu, skoro ten poziom Sodu i Potasu jest dobry, czy muszę dietę jeszcze bardziej zmieniać? Wydaję mi się że nie jem dużo rzeczy z potasem czy sodem, bo ani pomidorów, ani bananów, nie dosalam nic, raz do czasu zjadam czipsy- takie małe grzechy ;)ale to raz na miesiac albo dwa, a od kad urodziłam synka to głownie jem serki, bułki słodkie, makarony, ziemniaki tak 2-3 razy w tygodniu,jajka, pije sok malinowy( syrop ) głownie i pepsi ( bo usypiam ) , unikam herabaty bo sie zle czuje po niej,raczej nie jem wedliny chyba ze robie tosty z serem zołtym,wtedy plasterek cieniutki- nie podchodzi mi wedlina od kilku miesiecy,płatki kukurydziane ale same, mleko ale tylko z kakao. Warzyw i owoców zero-czasem tylko jabłko. Wydaje mi się że nie można odstawić tak całkowicie do zera potasu z uwagi wlasnie na serce i cisnienie - popraw jesli sie mylę. Tam w staraniach na dziewczynke tez pisało o suplementacji potasu tylko w małej ilosci ( na chłopca dużo wieksza ), więc taka mała ilość to pewnie powinna pochodzic z pozywienia może.
A jeszcze mam cały czas wątpliwosci co do kakao ;) znalazlam dwie strony gdzie własnie podają że kakao,mozna przy staraniach dziewczynkowych chyba chodzi o duza zawartosc magnezu.
Chłopak czy dziewczynka ...?
Dieta a płeć dziecka | abcZdrowie.pl

Kiraa bierz się w garść i dawaj nam tu szybko dwie kreseczki, a nie jakieś poddawanie :)

Dorcia Ty to jesteś super babeczka :D Ja tu kombinuje na swoj rozum- ze mozna jogurty, mozna truskawki- wiec i jogurt truskawkowy, a Ty tu racjonalnie kobitko myslisz - jogurt naturalny zmiksowac z truskawkami- na to nie wpadłam . Jezu włosy mi ściemniały, ale nie da sie ukryć że blondynką jestem hahaha

Ana87 Lato przed nami :D damy rade, ja juz strategie obmysliłam w nocy, bo przeciez moje dziecko chrapie jak niedzwiedz w nocy przez katar, ze sie spac nie da. Skoro owulację mam w 18dc, to po przerwie 7-8 dni zaczne starania w 14dc ( po takiej przerwie chyba słabe zołnierzyki będą ),15dc, 16dc, a jakby w 16dc jednak owulacja sie pojawiła - to juz testami wyłapie- to skoncze na staraniach w 14 dc i 15dc, Chyba że jeszcze 13dc dołożę... tu muszę przemyslec strategie jeszcze. U mnie Castagnus ładnie wyregulował cykl :) Tylko nie wiem jak to bedzie jak dołożę Femare albo Clo do niego-oby sie nie poprzestawiało.

dziewczyny pomóżcie... krzyczcie
ale Ja już zgłupiałam :(

przy diecie dziewczynkowej

powinnyśmy unikać produków
alkalizujących tj :

Podzial produktów spozywczych pod katem wplywu na pH organizmu:

Produkty silnie alkalizujace:
soda, sól morska, woda mineralna, pestki dyni, soczewica, algi morskie, cebula, korzen kolokazji (taro), korzen lotosu, bataty (slodkie ziemniaki), limonka, cytryna,
nektarynki, persymona (inaczej zwana kaki, sharon, jablkiem orientu lub hurma wschodnia), maliny, arbuzy, mandarynki, ananasy

Produkty srednio alkalizujace:
morele, przyprawy, kombucha (grzyb herbaciany), melasa, sos sojowy, orzechy nerkowca, kasztany, pieprz, kalarepa, pasternak, czosnek, szparagi, kapusta wloska,
pietruszka, cykoria, rukola (rokietta siewna), zielona musztarda, korzen imbiru, brokuly, grejpfruty, kantalupa, spadz, cytrusy, oliwki, marchewki, mango

Produkty slabo alkalizujace:
wiekszosc ziól, zielona herbata, herbata Mu Tea, syrop ryzowy, ocet jablkowy, sake, jaja przepiórki, olej z wiesiolka, ziarna sezamu, tran, migdaly, kielki, ziemniaki,
slodka papryka, grzyby, kalafior, kapusta, brukiew, zenszen, baklazan, dynia, zielona kapusta, gruszki, awokado, jablka (kwasne), jezyny, wisnie, brzoskwinie, papaja

Produkty bardzo slabo alkalizujace:
herbata imbirowa, ocet Ume-Su ( z moreli ume-boshi), ghe (maslo klarowane), jajka kaczki, owies, kawa zbozowa, ziarno komosy ryzowej (zwane quinoa lub ryz peruwianski),
ryz Japonica, ryz dziki, olej z awokado, wiekszosc nasion, olej kokosowy, olej z oliwek, olej lniany, brukselka, buraki, szczypiorek, kolendra, seler,
ketmia pizmowa (okra), ogórek, rzepa, soki z wyciskanych owoców, salata, pomarancze, banany, borówki, rodzynki, porzeczki, winogrona, truskawki

a można spożywać te najmniej zakwaszające tj :

Produkty bardzo slabo zakwaszajace:
curry, miód, syrop klonowy, ocet winny, smietana, maslo, ser kozi i owczy, kurczak, zelatyna, organy (watróbka, serca, nerki itp.), dziczyzna, ryby, kaczka,
proso (kasza jaglana), amarantus, brazowy ryz, olej z pestek dyni, olej z pestek winogron, olej slonecznikowy, orzeszki piniowe, olej kanola, szpinak, bób,
fasolnik chinski, fasolka szparagowa, cukinia, sos Chutney, rabarbar, orzech kokosowy, guawa (gruszla, guajawa), suszone owoce, figi, daktyle

Produkty slabo zakwaszajace:
wanilia, alkohol, czarna herbata, ocet balsamiczny, mleko krowie, ser plesniowy, ser sojowy, mleko kozie, mieso dzikich zwierzat, baranina, jagniecina, dziczyzna,
mieso losia, malze, mieczaki, ges, indyk, gryka, pszenica, orkisz, teff, kamut, maka farina, kasza manna, bialy ryz, olej z migdalów, olej sezamowy,
Olej z krokosza barwierskiego, tapioka, seitan, tofu, fasola pinto, fasola biala, fasola granatowa, fasola czerwona, fasola adzuki, fasola lima, bocwina,
sliwki surowe i suszone, pomidory

Produkty srednio zakwaszajace:
galka muszkatolowa, kazeina, proteiny mleka, bialy ser, mleko sojowe, wieprzowina, cielecina, mieso niedzwiedzia, omulki, kalmary, kurczak, kukurydza, kasza owsiana,
zyto, otreby owsiane, orzeszki pistacjowe, olej kasztanowy, smalec, pekan, olej palmowy, zielony groszek,
orzeszki ziemne, groszek sniezny, inne rosliny straczkowe, ciecierzyca, zurawina, granaty

Produkty silnie zakwaszajace:
slodziki, budyn, kisiel, galaretka, dzem, sól stolowa (NaCl), piwo, drozdze, piwo, chmiel, slód, cukier, kakao, ocet bialy, ser topiony, lody, wolowina, homar, bazant,
jeczmien, olej z nasion bawelny, orzechy laskowe, orzechy wloskie, orzechy brazylijskie, soja, napoje
bezalkoholowe, szczególnie typu Cola (zeby zneutralizowac szklanke Coli o pH 2,5 potrzeba az 32 szklanek zasadowej wody o pH 10).

znalazłam jeszcze takie artykuł z listą produktow odkwaszajacych organizm Co odkwasza organizm? Lista produkt
produkty zakwaszajace i alkalizujade
Produkty zakwaszające i alkalizujące organizm - acidosa, acidoza

Ja dziś pierwszy raz od tygodnia w pracy , bo bąbel mógł iść do przedszkola pytanie na jak długo
Ja dziś na śniadanie kubek kefiru na drugie śniadanie płatki kukurydziane z mlekiem
koleżanka poczęstowała mnie kawałkiem sernika na zimno :) w końcu to też nabiał to sobie zjem :p
suplementy mam już wszystkie
wczoraj jeszcze podjadłam moją ulubioną czekolde toffie i zaczynam :) tylko mam problem z tymi produktami az mi wstyd, że do was napisłąam w tej sprawie ....

Ostatnia edycja:
Hej,
zdrówka dla wszystkich.

Nuśka, Kiraa, Krystian, Anias i za wszystkie staraczki mega &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Piraniu dlatego mówilam ze Cie podziwiam. Szkoda ze Krzys nie zaklimatyzowal sie w przedszkolu, byloby Ci o wiele lzej. Choc pewnie teraz to juz luz, ale pamietam jak czytalam o tych poczatkach. Dobrze ze my baby jestesmy twarde :tak:

Daria
sliczna masz gromadke, cudne dzieciaki!

Ewelin co u mnie wiecej. Sytuacja w miare opanowana. Nie powiem zeby maly byl aniolkiem ale dajemy rade. Ma dziwny system jedzenie, jakby to powiedziec... dojada :) rzadko kiedy najada sie na raz tylko zje polezy a pozniej musi dojesc zeby zasnac. Dziwne to troche no ale coz. Nie raz przespi prawie caly dzien a czasem spi niewiele. Co do zakupow to udalo mi sie juz dwa razy namowic meza na galerie handlowa, Zuza byla w przedszkolu wiec ja poszalalam na zakupach a on sobie spokojnie spacerowal z malym. Wiec zaopatrzylam juz wstepnie garderobe na nadchodzaca wiosne. W srode maz zostaje z malym a ja przy okazji wizyty z Zuza u laryngologa znow zahacze o zakupy bo malej tez trzeba pokupic kilka rzeczy. Cieszy mnie fakt ze maz chetnie zostaje z Miśkiem, oczywiscie w miare wolnego czasu, no ale maly w tym czasie na butli, gdyby byl tylko na piersi byloby ciezko sie gdzies ruszyc. Zuza tez juz chyba powoli oswoila sie z nowa sytuacja co mnie bardzo cieszy, przez ostatnie dni nie jest juz taka marudna i placzliwa. Ale lepiej nie bede zapeszac. Cieszy sie z brata, nie powiem zeby specjalnie pomagala przy nim ale nie to jest wazne, smieszy mnie jak czasem placze to ona mu spiewa i tanczy przed nim dopoki maly nie zasnie :-) Tuli go i przytula bez przerwy, ale czasem gdy placze zamiast podac mu smoczek podglasza tv :-) Fajnie masz ze masz ogród, nie musisz wybywac w miasto zeby mala zaczerpnela swiezego powietrza. Mam nadzieje ze pogoda szybko sie poprawi. Pisz czesciej co u Ciebie i pokaz nam Gabi, za kilka dni konczy miesiac pewnie sie zmienila. Pozdrawiam

Milego dnia dziewczyny!

lilly, możesz zrobić te badania już teraz, warto wiedzieć jak się mają hormony. Lepiej w 2 jak w 4 dc :tak: No to masz ode mnie kopniaczka (takiego nie za mocnego by nie bolało :-D).

reklama
Justi mam tak samo problem z tą listą produktów, którą wkleiłaś :) Generalnie trzymam się zaleceń Tamary http://www.in-gender.com/cs/forums/storage/206/449382/girlCooking withTamara.pdf

czyli u mnie: maślanka, kefiry, mleko, pieczywo (więcej pełnoziarnistego, żytniego), ser żółty, ser biały, trochę makaronu, trochę ryżu, mało mięsa (tylko kurczak), trochę ryb (pstrąg), do picia: woda muszynianka lub bodajże muszyna? z Ca i Mg ale z niską zawartością sodu, mięta (jeszcze dokupię sok z żurawiny 100%), z owoców: tylko mrożone truskawki, z warzyw: głównie zielone, czyli por, groszek, zielona fasolka szparagowa, natka pietruszki, koperek, sałata, ogórek (zupy przygotowuję również na marchewce, selerze i innych warzywach ale staram się nie wlewać do swojego talerza np. marchewki :) albo po prostu nie jem zupy, jeśli zrobiłam ją pod dzieci i ma w sobie ziemniaki, albo jest to pomidorówka)

Nie jem słodyczy, ciast, trochę gorzkiej czekolady 70%; z mleka, maślanki, kefirów i mrożonych truskawek przygotowuję koktajle, dosładzam ksylitolem; podobnie z ksylitolem przygotowuję budynie czekoladowe, śmietankowe, waniliowe

Do góry