reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Matik, bardzo mi przykro. Nie mogłam wczoraj wieczorem przestać o Tobie myśleć. A jak zasnęłam, śniły mi się testy, wykresy. Tulę Cię mocno. Też mi się wydaje, że powinnaś odpocząć i dać sobie czas. Może miesiąc, może dwa, ale z nowymi siłami potem przystąpić do nowych działań. Od suplementów i diety chyba też trzeba sobie robić przerwy. Nie znikaj całkiem. Trzymam kciuki, żeby wszystko się poukładało.
Piranha, mam pytanie odnośnie progesteronu. Czy biorąc sztuczny, nie ryzykujemy podtrzymywania ciąży z wadami rozwojowymi? Teoretycznie zdrowy organizm powinien produkować wystarczająco, żeby zdrowe zarodki mogły się rozwijać, a jak wyczuje, że jest coś nie w porządku z zarodkiem, odrzuca go i progesteron spada. Nie mówię o dużych wadach rozwojowych, ale jakichkolwiek w takiej sytuacji. Wiem, że jesteś zwolenniczką pomagania, ale ja pytam o teorię chemiczną. ;-)

reklama
piranha wrzucam kochana zdjecia : obydwa dzisiejsze :blink:

20140212311.jpg20140212312.jpg ta krecha na 30-tce nie jest jakims mega bladziochem zreszta sama widzisz, ale tez na pewno nie jest to pik. Nic nie rozumiem, zeby test o wiekszej czulosci byl negatywny kiedy o mniejszej pokazuje 2-dzien z rzedu pik ? i to tak jak zawsze bylo u mnie..:zawstydzona/y: myslisz zeby powtarzac tescior dzis jeszcze ? dobrze ze serducha byly wczoraj w razie czegos gdyby pik byl jutro, pojutrze to bedzie ladny odstep. No co ja gadam...przecie pik juz byl :sorry2:

Załączniki

• 20140212311.jpg
    20140212311.jpg
    18 KB · Wyświetleń: 47
  • 20140212312.jpg
    20140212312.jpg
    16,2 KB · Wyświetleń: 56
Nuuuśka, nie ma za co kochana, naniosłam tempki i suplementy dla 1 dc, poczytaj tutaj: mamo.tato - Artykul - Pokaż :-) Co do testów - jestem w szoku i nie potrafię racjonalnie wytłumaczyć tej sytuacji, któreś testy zakłamują ale które. Zadziałajcie dziś wieczór na wszelki wypadek i weź 1/4 dupka, ja myślałam że Archiwum X wrzuciło na luz a ono coraz bardziej skomplikowane scenariusze nam podrzuca. Stosowałam One Step Ovulation test przez wiele miesięcy, zużyłam ich ponad 100 i nigdy mnie nie zawiodły. Wiesz co, przed chwilką zauważyłam, że te 40-tki ze sklepu to testy które używała moja siostra i którego raz ja użyłam (w ramach testu na prośbę siostry) w 8 dpo - miałam wtedy bardzo mocną krechę na teście (taką jak w przeddzień owulki na 30-tkach), poczytałam wtedy o tych testach i niektóre dziewczyny żaliły się, że one za bardzo "podkręcają" wynik, dziewczyny przy tych testach miały pik przez kilka dni (co jest absurdalne bo to testy niby o najmniejszej czułości), szkoda, że nie zauważyłam tego wcześniej. W każdym razie na wszelki wypadek zadziałajcie wieczorkiem ale przed serduszkiem zrób jeszcze raz test ...ale numer.

ilaczek, może tak być, że organizm szykował podejście do owulacji ale coś przeszkodziło, rób na wszelki wypadek nadal testy, zapewne owulka będzie nieco później :tak:

zakręcona, a jakie dawki są w tym aptecznym B-Complexie? Wzięłabym w czwartek i piątek a od weekendu już witaminy ciążowe.

macy, kiedyś dużo o tym czytałam, sztuczny progesteron w takich dawkach jak dziewczyny łykają nie spowoduje, że utrzymamy ciążę (o ile przyczyną poronienia jest coś innego jak niewydolność ciałka żółtego), jeśli miało dojść do poronienia to i tak dojdzie, możemy po prostu odsunąć to nieco w czasie (jeśli zatem przyrost bety jest wyraźnie nieprawidłowy to nie popieram przedłużania ciąży progesteronem) ...progesteron nawet @ nie zablokuje w takich dawkach, może tylko nieco odsunąć jej nadejście. To prawda, że organizm dokonuje naturalnej selekcji ale jednak nie zawsze tak jest - zdarza się, że dziecko jest zdrowe ale np. ciałko żółte jest niewydolne i produkuje za mało progesteronu (warto sprawdzić więc poziom progesteronu w ciąży, progesteron m.in. zapobiega skurczom) do podtrzymania ciąży, wówczas konieczne jest suplementowanie sztucznego progesteronu. Zdarza się też niestety tak, że nasz organizm odrzuca (np. z przyczyn autoimmunologicznych) zdrowe dzieci, moja koleżanka jest w takiej sytuacji, zachodzi w ciążę bez problemu ale niestety ją traci, badania za każdym razem pokazują, że dzieci były zdrowe i nie było żadnych problemów. Nie jestem zwolenniczką łykania progesteronu w ciemno, stąd każdej dziewczynie na forum polecam sprawdzenie progesteronu w FL, gdy wyniki są poniżej 15 ng/ml to ja w takiej sytuacji bałabym się, że ciałko żółte sobie jednak nie poradzi.

piranha ja kupilam dokladnie te testy : TEST OWULACYJNY - LH Test | PinkTest.pl kurde, myslisz ze one moga zaklamywac ??? szlak. Mowisz, zeby przed serduszkiem zrobic test, zrobie o 20 jak ostatnio, i przyjmujemy ze to Rossmanowe testy nawalily tak ? Wiec owulacja jeszcze przed Nami myslisz ? :-D hahaha nie no ja Cie przepraszam, ale normalnie zastanawiam sie co spotka Nas w kolejnym cyklu ( mam nadzieje oczywiscie ze go nie bedzie ale az strach pomyslec !!! :-D ). A moze poczekac z serduchem ? Bo popatrz, jesli zalozymy ze testy z Rossmana Nam zaklamaly wynik, to serducho bylo wczoraj. Dzis na 30-tkach krecha jest taka jak hmm...normalnie u mnie dzien przed pikiem. Wiec mozemy zalozyc, ze piku jeszcze nie bylo, ze to wczoraj to bylo jeszcze zafalszowane, a prawdziwy pik przed Nami jutro. Wiec moze serducho jutro ?? czy dzis ? w ogole Na czym bazowac ewentualne dzisiejsze serducho ? na tym ze jesli krecha na 30-tce bedzie taka sama to dzialac czy na odwrot ?? Bo boje sie zeby odstep nie byl zbyt krotki, bo dzis doba dopiero, matko sytuacja sprzed dwoch miesiecy mi sie przypomina kiedy to test Nas wlasnie tak oczukal !! :angry:przepraszam, znowu namieszalam, ale to nie bylo zamierzone :-D Ty sie na mnie nowych rzeczy chyba bedziesz uczyc :wściekła/y:

Ostatnia edycja:
Piranha, dziękuję za odpowiedź. Ja nie pisałam o łykaniu w ciemno, ale jakimkolwiek wspomaganiu, nawet przy niskim zbadanym. Po prostu zastanawiałam sie, czy czasami nasz organizm nie jest mądrzejszy i nie chce nam sam czegoś powiedzieć. A jeszcze zapytam - czy Twoja koleżanka ma jakies możliwości rozwiązania takiej sytuacji czy to jest nie do rozwiązania?

Nuuuśka, najbezpieczniej mieć jeden model testów stosowanych przez kilka cykli, no ale oczywiście zbiór pechów spowodował, że jest jak jest i testujemy kilka modeli :-D Nie pamiętam jakiej firmy były tamte testy ale wiem, że to były 40-tki ze sklepu i wyglądały identycznie (te same wzorki i ich układ na pasku) jak Twoje. Ja bym zrobiła dziś wieczorem 30-tkę i sprawdziła czy kreska intensywnieje. U mnie w 8 dpo kreska testowa na tych 40-tkach była bardzo mocna więc może być, że na tych testach poziom LH utrzymuje się długo po owulacji i jest już po owulce ;-) Zrób tą 30-tkę i zobaczymy co i jak, mężczyzna codziennie produkuje 100 mln plemników więc jakiś zapas znów jest :-D A jutro w jakich godzinach możecie zadziałać?

macy, jeśli ciałko żółte jest niewydolne to niestety bez sztucznego wspomagania progesteronem można nie utrzymać zdrowej ciąży, jeśli zaś ma dojść do poronienia to Duphaston 2x1 temu nie zapobiegnie. Moja koleżanka trafiła na świetną lekarkę, będzie niebawem sprawdzać poziom przeciwciał, które mogą eliminować zarodek, są różne leki, które mogą tu pomóc, np. Encorton, który wycisza układ immunologiczny. U koleżanki sytuacja jest bardzo specyficzna, w ciąży pojawia się ostra reakcja alergiczna tak jak gdyby zarodek traktowany był jako alergen.

Ostatnia edycja:
Piranhu spytaj tej znajomej jak dokładnie nazywa się to badanie tych przeciwciał, bo jak szukałam tego kiedys to wychodza przeciwciała przeciwplemnikowe, przeciwjajnikowe i jakies jeszcze, a nie wiem czy u mnie nie będzie tego problemu w zwiazku z Hashimoto.

Cześć dziewczyny, ja dalej czekam. Tak mi lekarz mówił że szybko urodzę a tu dooopa.
Matik kurde o co chodzi z tą betą. Ale tak myślę ze jak druga lekka kreska jest widoczna to musi to być ciąża. Ja tez na początku miałam taką ledwo widoczną. Dalej zaciskam kciuki.

reklama
Do góry