reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

lilly Slonce u mnie takie usg w 22dc sie przyda, bo pokaze czy owulacja juz byla, czy jest widoczne juz cialko zolte, i jak endometrium przytylo po owulacji. Ona przyjmuje u Nas tylko raz w tygodniu w srody stad tylko w srody moge miec usg niestety a ze za tydzien ma urlop to tak wypadlo na 22dc :zawstydzona/y:

reklama
krystianmartin trzymam kciuki nie Ci się uda w końcu:tak: na razie super wykres

no moja tempka idzie w dół strach się bać, jak ja wytrzymam

przejrzałam moje wszystkie wykresy , no sporo ich i zawsze mam spadki od 13 - 16
do 36,65 raz 36,70 i @ jak na razie cisza wiec może , może jednak . Tak bym chciała

Oki dziś trochę mnij mnie będzie bo mój Ukochany ma dziś urodzinki :)

niuśka no to życzę udanej wizyty u DR.

zakręcona a ty kiedy kurka testujesz, zwodzisz nas tu a wykres mówi sam za siebie szok zielono !! :-):-):-)

Miłego dnia kochane

Ostatnia edycja:
piranha kochana przeciwciala juz zbadane, wyniki beda jutro :tak:Co do Estrofemu gadalysmy przecie ze w zeszlym tygodniu lekarz rodzinny wypisal mi dwa opakowania wiec mam w sumie 2 cale i jedno w polowie zjedzone :-D a co masz na mysli piszac ze jak sie lyka estradiol w fazie lutealnej przed wlasciwa stymulacja ? Bo ja chyba nie pamietam w takim razie czym ja sie stymulowalam w grudniu ?? :-D acha chodzi Ci o to, ze jak sie bierze Estrofem w II fazie cyklu to to pomaga w kolejnym tak ? dobrze rozumiem ?
Bylam juz u tej drugiej ginki, pobrala cytologie ( bo przecie nie wie ze tamta pobierala ) zbadala mnie, powiedziala ze szyjka piekna, gladka bez nadzerki, w poniedzialek na 9.30 mam przyjsc na usg :tak: wiec bedzie usg w 13dc :tak: co prawda ona niewiele mowi, ale mnie najbardziej zalezy na tym jak endometrium sie miewa, i wypytam sie ja o pecherzyki czy juz jakies widac. Byla zaskoczona ze nie wzielam juz wiecej clo ( bo to ta dzieki ktorej bralam wtedy jeden cykl ) powiedziala ze absolutnie powinnam je brac przez 6 miesiecy po 1 tabletce :szok:a jak po pol roku nie ma rezultatow to sie dawke zwieksza...no ale jak ona moze zapisywac clo bez monitu ?? w glowie mi sie to nie miesci :no: masakra. Przepisala mi recepte na CLO i Luteine, ale raczej nie bede wykupywac bo po co nie ? acha i powiedziala mi ze w poniedzialek przyniesie mi jakis preparat ktory wspomaga jajeczkowanie...jakis FALVIT jesli dobrze uslyszalam ?? powiedziala ze to sie bierze 2 saszetki dziennie przez caly cykl, ze teraz da mi taka probke darmowa a potem mam sobie wykupywac...co o tym myslisz ?
Mowisz o poziomie DHEA we krwi, a po co sie to bada ? Biosteron DHEA ? mam to kupic ?

matik ja bym juz przestala na Twoim miejscu mierzyc temperature. Jestes kochana w ciazy a tym tylko dodatkowo sie stresujesz.

Ostatnia edycja:
Zakręciu taki ból we wczesnej ciąży to norma, też tak miałam :-)
Piranhu moja koleżanka straciła już 4 ciąże pomimo że ma pierwszą zdrową córcię. Teraz mimo acardu, końskiej dawki progesteronu z czech oraz zastrzyków też się nie udało, dodatkowo miała zaśniad. Lekarz powiedział jej że następna ciąża tylko z encortonem bo inaczej nie ma szans
Nuuuśka ten lekarz chyba nie przyjmuje na nfz no chyba że w tym szpitalu w jakiejś poradni na medyków, bo tam pracuje , może by tam zadzwonić i zapytać

maggie no wlasnie tesciowa tam pracuje na medyków i powiedziala mi ze on tam nie pracuje :zawstydzona/y:a ja wlasnie w necie wyczytalam informacje ze tam jest w Poradni.

Nuuuśka, a widzisz, zdążyłam zapomnieć o tych 2 opakowaniach, naprawdę kiepsko u mnie ostatnio z pamięcią :-p Tak, chodzi o to, że podobno łykanie estradiolu w FL pomaga w jakości owulacji w kolejnym cyklu (a przed "cośkowym" cyklem łykałaś Estrofem w FL). Super, że uda się załapać na USG! Faktycznie masakra z tym CLO bez monitu, a jak ktoś przestymuluje tym jajniki (o czym nie dowie się bez USG) to przecież zwiększenie dawki jeszcze bardziej zaszkodzi. CLO i Luteiny nie potrzebujesz. Biosteron DHEA podobno w dużym stopniu polepsza jakość komórek jajowych, wielu lekarzy go poleca i prowadzone są badania na ten temat, łykają go też dziewczyny przed in vitro. Lepiej jednak najpierw sprawdzić poziom DHEA w krwi zanim zacznie się to suplementować. Z wiekiem poziom DHEA spada, to z DHEA powstają estrogeny - estradiol i estron, może zatem on pomóc na Twoje cienkie endometrium, co najważniejsze zwiększy Twoją naturalną produkcję estrogenów przez organizm, sztuczne dostarczanie estradiolu nic nie leczy (choć w zajściu w ciążę może pomóc) a dodatkowo zaburza wydzielanie FSH.

Maggie, moja koleżanka też ma córkę z pierwszej ciąży (choć była to problemowa ciąża ale udało się ją donosić), 3 kolejne ciąże straciła (dwie na wczesnym etapie i córeczkę w 20 tygodniu). Encorton może pomóc Twojej koleżance, tej swojej też o nim wspominałam, niebawem będzie ona sprawdzać różne przeciwciała, trafiła na świetną lekarkę, która też twierdzi, że to reakcja autoimmunologiczna.

Kurcze Nuuuśka szkoda moja koleżanka mówi że jest świetny ale strasznie strasznie drogi ....to fakt
Piranha dokładnie tak samo ten lekarz mówił mojej koleżance że tak reaguje organizm, związane jest to z autoimmunologią, ale robiła różne przeciwciała i w sumie w tych badaniach nic nie wyszło. Ale z tego co pamiętam to chyba tylko te antyfofolipidowe

reklama
Maggie, antyfosfolipidowe to tylko jakiś procent z możliwych powodów, zobacz ile innych przeciwciał może powodować poronienia Autoprzeciwciała. Podeślij koleżance tego linka http://www.ptmp.pl/png/png4z1_2011/PNG41-6-Malinowski-algorytm.pdf (super opracowanie!), podobno czynniki immunologiczne są odpowiedzialne za około 65-70% strat ciąż u kobiet z nawykowymi poronieniami.

Nuuuśka, w powyższym opracowaniu (naprawdę warto przeczytać!) jest napisane, że wśród przeciwciał największe znaczenie mają autoprzeciwciała przeciwjądrowe (ANA) oraz antyfosfolipidowe (APL), a wśród nich przeciwciała antykariolipinowe (ACA) oraz lupus anticoagulant (LA).

Do góry