reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

teraz sie przestraszylam ;/

[h=2]Niepokojące bóle pachwin[/h] Nagłe bóle, szczególnie te umiejscowione w jednym miejscu, po których ruchy dziecka stają się gwałtowne lub w ogóle zanikają, mogą być niepokojące. Najlepiej zgłosić się wtedy do lekarza. Tym bardziej, jeśli taki ból połączony jest z krwawieniem lub plamieniem. Jeśli dodać jeszcze rwący ból w pachwinach, może to oznaczać przedwczesne odklejenie się łożyska, przedwczesny poród lub wręcz poronienie.
Ważne jest, aby kobieta umiała rozróżnić rodzaje skurczów w okolicach pachwin. Pierwszy typ charakteryzuje niewielkie natężenie, ale duża częstotliwość. Nie są one bardzo niebezpieczne, jednak warto konsultować każdy ból z lekarzem. Inny ból pachwinowy to skurcze przepowiadające. Mają nieregularny charakter (1 lub 2 skurcze w przeciągu 10 minut) i pojawiają się w ostatnich tygodniach ciąży, a częstotliwość ich występowania jest tym większa, im bliżej do porodu. U kobiet spodziewających się pierwszego dziecka, skurcze tego typu mają na celu skierowanie główki malucha do kanału rodnego. Bardzo niepokojące objawy, którymi należy od razu się zainteresować, to skurcze macicy, bóle w okolicach krzyża oraz bóle miednicy, promieniujące na pachwiny.

reklama
ja mam takie bole wlasnie krzyza jak przy porodzie do tego po prawej stronie pachwiny caly czas taki ucisk ciagniecie czuje ;/ a na wieczor to juz masakra ;/ najlepiej mi tylko wtedy gdy rano wstane po przespanej nocy;/

Daria - co prawda nie miałam bólów krzyżowych - nawet przy porodzie (pomojając rwe kulszową) ale pachwiny też mi ciągnęło - po obu stronach... położona mi wtedy mówiła, że to normalne bo właśnie się rozciągają... koleżanka, która była o tydzień młodszej ciąży dokładnie w tym samym okresie co ja zaczęła ich doświadczać... oczywiście super jak będziesz mogła pójść na usg dla swojego świętgo spokoju... najgorsze co teraz możesz zorbić to zacząć panikować...

Ostatnia edycja:
Witajcie babeczki...już środa...do weekendu tylko dwa dni !!!

Piranha czy pisałam już że Cię kocham !!!???????????
Co do Alka to poprosiłam kuzynkę żeby mi w Anglii w aptekach poszukała, ew zamówiła...przylatuje do Pl w niedzielę ...więc wszystko będzie jasne. Jeśli nie kupi to będę wdzięczna za pomoc w zakupie...jaka mniej więcej wychodzi cena za dwa opakowania plus wysyłka do Pl ???

marchew ja niestety z tych co przy kazdym porodzie bole krzyza;/ jak mam takie juz teraz mocne bole to wchodze do wody i wszystko mija :tak: tylko gorzej jak wyjde bo wraca;/ we wtorek mam wizyte to tyle wytrzymam bo moja lekarka i tak powie ze to normalne :-D

Marchew - z tymi szczepionkami to ciężko powiedzieć. Jeśli dzidzia nie choruje często i nie chodzi do żłobka to ja osobiście bym odpuściła. Dzieciaczki w tym wieku mają tyle szczepionek, ze nie dokładałabym kolejnej. Poza tym moja pediatrka powiedziała, ze szczepionka nie zawsze pokrywa się z wirusami które akurat tej zimy czy jesieni będą wywoływać grypę. Ale z drugiej strony dzieci zaszczepione przeciwko grypie rzadziej łapią infekcje - to z kolei powiedziała pielęgniarka która szczepi :sorry2:

Pirania - dziękuję jak nie wiem co:tak:
Siemie lniane piję codziennie od pół roku bo podobno pomaga na problemy z żołądkiem, które miewam. Przerzucę się na odtłuszczone bo ono powstaje jako odpad przy produkcji oleju. A tu o ten olej chodzi przy planowaniu dziewczynki, prawda?
Magnez łykam razem z wapnem, czyli około 300 mg dziennie.
Czy można przy planowaniu dziewczynki pić kawę bezkofeinową?
Z temperaturą widzę, ze bez testów owulacyjnych się nie obejdzie bo może spłatać figla :-)
Dieta dziewczynkowa nie jest za fajna, wolałabym planować chłopa bo lubię sól i pomidory za to mleka bleee.
Jajeczkowanie będę miała za około 37 dnia od rozpoczęcia diety i łykania suplementów, czyli 5 tygodni i 2 dni, myślicie, ze próbować czy się wstrzymać jeszcze?:baffled:

Hej, ja niestety zagladam z doskoku, ale staram nadrabiać.

Łykam cytrynian wapnia, cytrynian magnezu, B complex, samą B6, żrawinę, wit. C, kwas foliowy... - na kuchennym stole wala się pełno fiolek...
Dzielnie piję mleko, wcinam ser żółty, serki wiejskie, śmietankowe oraz jogurty... (jeszcze chwila i nie będę mogła patrzeć na nabiał)
Mierzę ph.
Zaopatrzyłam się w płyn ginekologiczny Lactacyd i płyn AA Intymna Protect (oba mają ph 3,5), a siostra dośle mi jeszcze paczkę Laktovaginalu.
Brakuje mi tylko testów owulacyjnych, ale będą na czas.
Czuję się coraz lepiej przygotowana, także pod koniec miesiąca majstrujemy kolejną córkę (i to jakoś tak w rocznicę ślubu) ;)

Pozdrawiam, trzymam kciuki i przesyłam moc pozytywnej energii! :)

Annette - moja córka ma prawie trzy lata - miała dwa razy jelitówke i raz wysoką gorączkę utrzymującą się trzy dni... nigdy na nic nie chorowała, miała raz antybiotyk bo miała zapalenie sutka :-( do przedszkola idzie w styczniu - i właśnie dlatego myśle o tej szczepionce...

reklama
Marchewko - wiem, że nawet wśród lekarzy opinie są podzielone co do szczepionki przeciw grypie. Poradź się może pediatry któremu ufasz,który chociaż trochę zna Twoje dziecko. Ja swoich dzieci nigdy nie szczepiłam p. grypie chociaż ciągle łapały infekcje. Ale czy to dobrze - nie wiem.

Do góry