reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Kate mam pytanie, czy używasz komputera jako jedynego środka antykoncepcyjnego? Ja mam największe obawy, czy to wystarczy, bo jeżeli nie to nie ma sensu kasy wydawać, a jeżeli skuteczność jest taka jak zapewniają, to może warto. Cenowo najlepiej z tych trzech wychodzi Pearly i mi on się podoba, ale nie wiem, czy gdybym się już decydowała, czy nie lepiej dołożyć kasę i kupić lady comp?
Pirania nie martw się, jak czytam twoje posty to mogę Ci powiedzieć, że jesteś wspaniałą matką. Ja mam wśród znajomych 3 latka który nic nie mówi i mama nie robi z tego specjalnie problemu, mówi, że ma ciężką mowę. Rodzina proponuje wizytę u logopedy itd. a ona nic.... Na pewno będzię OK. Wiesz, co cię niepokoi i można nad tym pracować. Krzyś jest mały i dzięki twojej uwadze można z nim wszystko wypracować.

reklama
Tasha, buziak dla Sonii za 6-miesięcznicę! :-) Ależ ten czas zasuwa.

Andziak
, do tego czasu możesz mieć wiedzę dwa razy większą :tak:, chętnie Ci pomogę. Dlaczego nie możesz poprosić gina o Gynoflor? Co do staranek nullki to wiele można się nauczyć czytając o czyichś działaniach ale jednak każdy cykl (a już zwłaszcza u dwóch różnych kobiet) to zupełnie inny scenariusz i na pewno Twoje działania będą inne jak u nullki, grunt to poznać odpowiednie zasady.

Sofi
, dzięki wielkie :-*

Andziak, Replens to jeden z zakwaszaczy ale trzeba najpierw przetestować czy nie podwyższa pH. Stosuje się ilość na koniuszku palca i wkłada do środka. Ogólnie zasada jest taka, obniżasz pH przed staraniami (godzinę przed), 5 minut po staraniach sprawdzasz pH i jeśli jest powyżej 5 to obniżasz np. Replensem, potem sprawdzasz co 30 minut przez 4 godziny (gdyż plemniki Y po 30 minutach ruszają do wyścigu jeśli pH wzrośnie) obniżając jeśli pH wzrośnie powyżej 5, trzeba uważać by nie spadło poniżej 4. Po 4 godzinach plemniki X są już bezpieczne w szyjce macicy, można wówczas zastosować irygację z roztworu limonki albo włożyć na noc tampon nasiąknięty tym roztworem. Należy dbać aż do samej owulacji o pH poniżej 5 dlatego im bliżej owulki starania tym mniejsze prawdopodobieństwo, że przeoczymy wysokie pH. Jeśli występuje EWCM (śluz o konsystencji białka jaja) to warto wymyć go irygacją przed staraniami i np. zaaplikować Sylk (o ile nie podnosi on pH) by nie było za sucho dla plemników. Oczywiście do tego dieta i suplementy a wówczas szanse na córeczkę będziesz mieć ogromne. Twój M zgodzi się na łykanie choćby Calcium Citrate, witaminy C i żurawiny?

Zaczynam to wszystko powoli ogarniać. Tylko nie wiem jeszcze nic o globulkach, dziewczyny pisza o Vitagyn C, Gynoflor itp. Czym one sie róznią i kiedy je stosować? A ten Replens to to samo co Sylk?
Na razie ze zdobytej tutaj wedzy to zrobiłabym tak: M - 1 godz, przed goraca kapiel. Ja - 1 godz przed irygacja z roztworu wody z limonką, tuz przed staraniami Sylk. 5 min. po staraniach sprawdzam ph jak za wysokie to irygacja (czy jest najlepszym rozwiązaniem wtedy?), potem sprawdzanie ph co pół godz. przez 4 godz. na koniec tampon z roztworem do irygacji na noc. I pilnowanie w kolejnych dniach ph az do owu... Czy to wszystko co mogłabym zrobic czy cos jeszcze pominęłam? Dieta i suplementy oczywiście od co najmniej 6 tyg. wcześniej. Poradźcie...

Piranio z rybek to u mnie tylko bojownik plywa :) gdzies mi na forum przemknęły zdjęcia twoich akwarium, piękne!! Na pewno za niedługo dotre do tych postów i popodziwiam raz jeszcze :) A Kaja zdaje się, że szybko będzie chodzić. Słodka jest :tak:
A odnosnie tego postu o tym że M nie bierze wapnia to na str. 3579. Może wtedy po prostu dziewczyny brały Ca i Mg w oddzielnych preparatach i to wapno nie jest konieczne dla M ale i nie zaszkodzi.

Zmykam, dziś mam ochotę na gorąca kąpiel w pianie :-) papapapa

Ostatnia edycja:
Witam
Wow dziewczyny ale dużo piszecie , normalnie nie nadążam i nie wiem czy pamiętam co komu odpisać.
Andziak dwa dni temu dokładnie opisywalam swoje starania i wklejalam link do mojego wykresu szczęśliwego i tam dokładnie jest kiedy i o której były starania.
Ja gynofloru nie uzywalam tylko Lactovaginal oraz Vitagyn C

Jestem posiadaczka Lady Compa (Baby Compowi chyba bym nie zaufala jeśli chodzi o planowanie płci) i jestem z niego tak jak Kate18 bardzo zadowolona. Leży sobie teraz w szufladzie a ja już nie moge sie doczekać kiedy zacznę go znów używać ;)
Mam go od marca 2010r i gdy swiecilo sie zielone światło kochalismy sie spokojnie bez zabezpieczenia i wpadki nie było :)
Też myślałam o Pearly ale jednak dolozylam i wzięłam LadyCompa :) i nie żałuję tego wydatku :)

kamea gratuluję ciąży i życzę spokojnych miesięcy :)

Moja mała 18 dni temu ważyła 405g :)

Andziak sliczny Twój synus i jaki już duży
Piranha nie odchodz kochana i pisz w miarę możliwości bo drugiej takiej ekspertki w planowaniu tu nie ma :). Kaja super postępy robi i jest super dziewczynką.

mama_kubulki ja nawet teraz gdy ludzie pytają co będzie i mówię córeczka to widzę reakcje i jest taka że lepiej by sie cieszyli gdybym powiedziała że trzeci syn, a jak mówię że córka to w sumie zero komentarza zero gratulacji itd. Jutro idę na rodzinną imprezę i wszyscy wiedzą że ma być córka i normalnie mam ochotę gdy będą pytać o imię powiedzieć że okazało sie ostatnio że jednak syn bo jestem ciekawa ich reakcji. Jeden wujek zawsze przygadywal że teraz to cora by sie przydała. A jak poinformowaliśmy że będzie córka to nawet sie nie odezwał słowem. Normalnie ludzie są cholernie dziwni i po prostu olac ich.

Nie wiem co ja miałam jeszcze ... Dobrej Nocy

Ostatnia edycja:
Pirahna baba w aptece mi powiedziala ze jak vitagyn podwyzsza mi ph to musze miec jakies poważniejsze zapalenie;/ moze cos w tym jest :confused:

nullka a u ciebie jak ten vitagyn sie sprawdza? mi bardzo podwyzsza i farmaceutka mowi ze to musze miec jakies zapalenie powazne;/

Ostatnia edycja:
eden z tymi irygacjami to musisz uważać, ja np przed staraniami nie robiłam bo miałam Ph około 4,0-4,5 a poniżej 4 lepiej nie schodzić. Ja robiłam irygacje raczej po.
I tak samo przed mi Sylk świetnie obnizal więc gdybym jeszcze dodała irygacje to mogłoby być tego za dużo już.

Zapomniałam Wam dodać że mój m też gorące kąpiele robił przed :)

reklama
Eden, bladego pojęcia nie mam czemu tak napisałam :-D, oczywiście Calcium Citrate ma łykać i kobieta i mężczyzna :tak: Co do globulek to trzeba na sobie przetestować wcześniej co najlepiej i najdłużej działa. Replens różni się od Sylku, ma dużo niższe pH, nie jest lubrykantem i w bezpośrednim zetknięciu z plemnikiem może go zabić, stąd po staraniach zaleca się aplikować Repelns bliżej wejścia a nie do końca. Twój plan działań jest super! :tak: Przetestowałabym obniżanie pH Replensem a nie irygacjami zaraz po staraniach. Możesz dorzucić do tego (w okolicach owulacyjnych) Sudafed, picie dużych ilości Coli light bezkofeinowej, łykanie tabletek żurawinowych :-)

Daria
, z tego co wiem to zdarza się nie tak rzadko, że preparaty mające obniżyć pH działają odwrotnie, dotyczy to Replens, Rephresh, Sylku, Lactovaginal, Acidophilus i i zapewne wielu innych.

Do góry