reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Axari bardzo sie ciesze ze rozumiesz. Noemi gratuluje no to teraz planowanie sprawdzalne w 100 % az wam zazdroszcze i zaluje ze nie bedzie mi juz dane planowac. Noemi ja tez jestem bardzo wierzaca. I tez modlilam sie o corke bardzo dlugo. Ale jej nie mam. I nie powiem ze Bog mnie nie wysluchal bo co zle sie modlilam? Nie. Mial inne plany i dal mi syna zanim zaczelam planowac.Jedrula jest cudny i moglabym miec jeszcze jednego takiego jedrusia. Ale moja zosie tez bym chciala.jak to baba

Ostatnia edycja:
reklama
Hello!

Przepraszam za to milczenie ale coś nie mogę dojść do siebie. W święta się ostro pochorowaliśmy, Krzysiu miał 2 dni z rzędu (w pierwszy i drugi dzień świąt) 40 stopni gorączki, leżał tylko półprzytomny i się na wszystko denerwował, ja miałam 39 i też się fatalnie czułam, Kaja była bardzo marudna, ja i synek 3 dni prawie w ogóle nie jedliśmy, zostały jeszcze resztki kaszlu ale jakoś od tamtej pory nie mogę się pozbierać, tym bardziej, że znów nad Krzysiem wisi widmo autyzmu. Troszkę poczytałam i idealnie pasuje do synka ta SPD dolegliwość (społecznie jest dobrze rozwinięty, lgnie do dzieci ale cały czas stosuje echolalie, nie da się wejść z nim w dialog, porozumiewa się za pomocą zapamiętanych schematów co czasem daje dziwne sytuacje w rodzaju gdy Kaja kichnie to on "na zdrowie, dziękuję Ci Krzysiu"). Czekają nas pewnie kolejne wizyty, diagnozy, od kilku dni jak mam chwilkę to szukam w sieci jak mu pomóc ...stąd tak mnie mało na BB. Niestety nie nadrobię ale od jutra postaram się częściej z Wami pisać :-)

Noemi, no wszelki duch, GRATULUJĘ córeczki, no nie mogło być inaczej :-), gdybyś nie zniknęła to i z Tobą bym się jak z nullką i Truskafffką założyła o kasztanki :-D

Magda, do wtorku już tuż tuż, CC z Krzysiem też miałam we wtorek, dosłownie słyszę odliczające tykanie zegara.

Axarai, Adusia jak zwykle śliczna i kochana!

Kaja się właśnie obudziła więc kończę, dobrej nocki i kolorowych snów!

Dzien dobry

....wpadam z kawusia, ciachem tak wiec, jesli ktoras ma ochote to zapraszam....

Piranha daj Krzysiowi czas, tak jak Koliber napisala... nie czytaj i nie dopasowuj objawow do Krzysia. To jest jeszcze male dziecko, zobaczysz ze jak pojdzie do przedszkola to bedzie calkiem inaczej. Trzymam za niego mocno kciuki i wierze ze jest wszsytko ok.

Dziewczynki zycze kazdej milego dzionka
:-)

Daria a napisz mi jeszcze Kochana jakie kaszki kupujesz, ja dziś oglądałam, i nie wiem co wybrać. Kupiłam w Pl Nestle z malinami, i kleik kukurydziany, a tu nic nie kumam:-D

ja tutaj nie kupuje zadnej przywzoe z polski :) bo ja uważam tylko te kaszki do mleka a nie na melku bo ja nie robie takich gestych do jedzenia tylko troszke do smaczku daje :) a tu ni ma tych do mleka;/ i wożę z polski kistami;p

tak od wakacji zaczynam staranie o ostatnie dziecko :)

Hello!

Z samego rana zepsuł mi się monitor, podkradłam mężowi :-D

Koliber, mi nie chodzi o to, że on mówi mało ale o to w jaki sposób używa słów. Cały czas wszystko mechanicznie powtarza, występują zarówno echolalie natychmiastowe (powtarza to co przed momentem usłyszał, czasem zamiast odpowiedzieć na pytanie to je powtórzy) jak i odroczone (cały dzień cytuje pod nosem ni z gruszki ni z pietruszki fragmenty książek, bajek i piosenek, potrafi odtworzyć tekst który słyszał może 2-3 razy kilka miesięcy temu). Jest bardzo schematyczny, odpowiada zapamiętanymi schematami nie zmieniając nawet intonacji. Odpowie na proste pytania "co to", "jaki to kolor", "czy chcesz pić" ale nie odpowie "gdzie chcesz pojechać", "co jesz", na jaki kolor coś pokolorować", jest to dla niego zapewne byt abstrakcyjne zgodnie z tym co napisano o SPD. Nigdy sam z siebie nie zapyta o nic innego jak "co to". Ma coraz bardziej ograniczone menu, żywi się już tylko mięsem i ziemniakami. Zaraz po chorobie kręcił się co chwilę w kółko ale na szczęście mu już przeszło. Gdy czytam mu książeczkę to nie koncentruje się na treści ale na schematycznym zapamiętywaniu słów jak wierszyka. Na spacerach koncentruje się na szukaniu kilku przedmiotów: słupów, latarni, kubłów na śmieci i hydrantów. Pamiętam jak kiedyś siostra dogoniła mnie autem i machała do Krzysia z okna (co było dla synka czymś nowym) a on do niej "słup" pokazując go palcem.

Miłego dzionka dla wszystkich, strasznie mi Was brakowało!

Witam. Ale dzisiaj u mnie wichura za oknem. Nie wiem czy wyjdę z małym na spacer bo mi głowę urwie.
Ale za to "ruch" na forum się zrobił i bardzo dobrze.

Noemi gratuluję i pisz tu częściej bo ja mam w planach starać się o jeszcze jedno dziecko i chciałabym dziewczynkę... A o ten gynoflor to sama poprosiłaś o przepisanie? kurczę ja bym tego spróbowała, ale jak lekarz się zapyta po co mi to??:-D

Piranha doskonale Cię rozumiem i należało by napisać nie martw się na zapas ale my matki tak już mamy. Też miałam małe perturbacje z Kubą ale całe szczęście wszystko skończyło się dobrze i wierzę, że u Ciebie też tak będzie. MUSI BYĆ!!!

Magda już niebawem będziesz tulić Marcelka a za nim się obejrzysz już w domku będziecie. Jeśli będę mieć trzecie dziecko to też trzecia cesarka mnie czeka a juz po drugiej gorzej dochodziłam do siebie chociaż 6 lat różnicy było. Dziś żałuję trochę, że tak późno się zdecydowałam na drugie. Jednak mam nadzieję, że chłopaki się dogadają ze sobą mimo tej różnicy. Może gorzej by było jakby urodziła teraz dziewczynkę?

Daria ja bym chciała po wakacjach zacząć starania o trzecie, ale obawiam się, że będę jeszcze musiała poczekać co najmniej te 1,5 roku, ale poczekam cierpliwie i jeszcze wzbogacę swą wiedzę w planowaniu bo na razie to cieniutko. Za Ciebie trzymam kciuki.

Axari masz trzech chłopców i dziewuszkę fajnie, że się udało. Do brata jest podobna. Śliczności.

Wczoraj byliśmy na szczepieniu. Mój klocuszek waży 9 kg. Dziewczynka 9 m-cy ważyła 8,5 kg. Dostaliśmy zielone światło na wprowadzanie nowym pokarmów. Mimo, że karmię piersią. Dziś dam małemu trochę zupki jarzynowej, póki co ze słoiczka bo to bardziej pewne niż te wszystkie warzywa ze sklepów. A na wiosnę muszę sobie założyć jakiś mini ogródek.

POZDRAWIAM WSZYSTKIE. MIŁEGO DNIA

Daria ja suplementy dla M i dla siebie kupowalam na ebay-u. Pomogla mi z nimi Piranha. Pewnie jak ja poprosisz to ci podpowie :)

Piranha dziekuje, dziekuje, dziekuje.....moja fasolka jest dzieki twojej pomocy....buziaczki
Odstawilam wszystkie witaminy i biore teraz tylko folic, dzis jade po witaminki Pregnacare

reklama
Kasiu, pojęcia nie masz jak się kochana cieszę, tak bardzo na to czekałam, to musi być niesamowite ujrzeć plusika na teście po tak długim czasie. Bardzo dobrze, że odstawiłaś wszystko poza kwasem foliowym, ja zaraz po plusiku zakupiłam sobie Femibion Natal 1 z podwójną dawką (800 mcg) folianów. Ależ jestem ciekawa czy to synuś :-)

Milla, dzięki kochana! Ja przedwczoraj miałam sen, że czekałam w kolejce na trzecią CC i chyba pierwszy raz sen o ciąży był dla mnie koszmarem :-D

Koliber, a też występują u niego echolalie? ...bo one mi spokoju nie dają :-( Odpowie np. na pytanie "co budujesz?", "gdzie chcesz pojechać?". Oddałabym wszystko by Krzysiu był zdrowy i naprawdę nie jestem osobą wmawiającą dzieciom choroby, coś jednak w Krzysiu mnie niepokoi i już kilka osób zasugerowało autyzm :-( (siostra, mama, przyjaciółka, ciocia M).

Ostatnia edycja:
Do góry