reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

nullka, 14 tydzień (o ile owulka była w okolicy 14 dc, chodzi o to by dzidziuś miał 12 tygodni licząc od owulacji) jest podobno najlepszy, nie mogę się doczekać Twojej wizyty i kasztanków :-), w poniedziałek idziesz? Poniżej cytat:

On ultrasound, if your baby is cooperating and is positioned in a favorable way, fetal sex can be determined during a scan when the fetus is about 12 weeks (about 14 weeks after LMP).
The determination is made by studying the angle between the genital 'bump' and the direction of the lower portion of the spine. The following images are not typical and intermediate forms do exist, establishing gender can sometimes be difficult.
In the study the angle of the genital tubercle was used to assign fetal gender. At 11 weeks there was an error rate of 50% and only 14 of every 100 was assigned correct male gender. In the male fetuses after 12 weeks, there was a significant increase in the angle of the genital tubercle from the horizontal. The accuracy of sex determination increased with gestation.

Czyli najlepszy jest 14 tydzień ciąży a tym samym 12 tydzień życia maleństwa, z tego co piszą to w 11 tygodniu (czyli 13 tygodniu ciąży) tylko u 14 spośród 100 dzieciaczków prawidłowo określono płeć męską, tak więc Kaarinka, wciąż możesz mieć córeczkę :-) Będziesz na USG w 14 tygodniu ciąży?

Truskafffka, ja też ciemna masa :-D bo to zdjęcie Kaarinki nie jest dla mnie takie do końca jednoznaczne, no ale jest jednak jeszcze troszkę wcześnie bo ze zdjęcia doczytałam, że było robione w 12w0d czyli za wcześnie wedle tego co powyżej napisane :-) Uwielbiam imię Amelka, sama tak chciałam nazwać córeczkę i zrobiłabym to gdyby nie fakt, że jest już Amelka w naszej rodzinie :-)

Akwarium wygenerowało mi śliczną tęczę na stole i dywanie (na żywo była ładniejsza i jaskrawsza, aż oczy bolały), Krzysiu był zachwycony :-)

Ostatnia edycja:
reklama
Dzięki dziewczyny za podtrzymanie na duchu:) Myślę,że to obawy też w moim przypadku pojawiły się przez to,ze ta druga ciąża była odkładana na potem. Jak urodziłam córcie to czułam jakbym mogła pokochać tak szalenie jak ją jeszcze mase dzieci,niestety z czasem to gdzieś odeszło:/ A co do starszej siostry to mała się już nie może doczekać kiedy bedzie miała rodzeństwo:) obym umiała rozdzielić czas tak by żadne nie czuło się odizolowane.

Piranha u mnie w poniedziałek od OM będzie 13t5d, ale że owulka była 18dc to odjąć 4 dni , czyli od owulki będzie 11t1d, a od OM 13t1d

Śliczna tęcza, nie dziwię się że Krzyś był zachwycony :)

Witam dziewczynki.
Miałam wczoraj mocne postanowienie, aby nawiedzić was wieczorem, ale wymysliłam nowy wzór na czapeczkę i musialam zacząć dziergać, bo inaczej byłabym chora. Normalnie nie mogłam sie oderwać od szydełka:baffled:

maggie trzymam kciukiz a wizytę &&&&&&&&&&&&

Andziak za bardzo nie jestem w temacie jeszcze, ale życzę Ci, żebyś mogła w pełni cieszyć się zbliżającym się macierzyństwem.

Dziewczyny czytałam o planowaniu dziewczynki... i mój mozg jeszcze przetwarza informacje ;-)
Mam kilka pytań. Jakie suplementy łykałyście/łykacie? Tyle tego jest... nie ma tych wszystkich minerałów i witamin skondensowanych w jednej kapsułce?albo przynajmniej w kilku?;-)
W jaki sposób jesteście w stanie tak szczegółowo okreslić ph? No i skąd mam wiedzieć, kiedy upłynie 12 h po owulacji? A... i ten seksik to lepiej wieczorkiem, tak?
Próby zaczniemy chyba w następnym cyklu. Muszę wszystko dokładnie rozeznać. Trzeba sie postarać, bo nie wiadomo czy będziemy się starać o trzecie dziecko. Tzn. ja zawsze bardzo chciałam mieć trójkę, ale patrząc od strony finansowej narazie pozostaniemy przy marzeniach o dwójeczce. Ja tak piszę "my" a mój chłop to za specjalnie nie wie o moim niecnym planie:-D

Jestem, jestem :tak:

Wszystko u mnie OK chociaż Mała tak się wczoraj wieczorem wierciła aż się wystraszyłam , że coś nie tak, trwało to prawie 3 godz i brzuch mi dosłownie falował, nie mówiąc o bólu jaki czułam kiedy tak się wypinała :baffled:
Jak tylko położyłam się spać, Mała się uspokoiła i zasnęłyśmy. Dzisiaj ruchy czuję takie jak zawsze więc chyba jest wszystko w porządku chociaż i tak się trochę denerwuję...

Maggie2205 trzymam &&& i nie puszczam! A z przeczuciami to wiesz..różnie:p ja z pierwszym synkiem byłam przekonana że będzie córcia i nawet jak lekarz potwierdził to i w 13 tc i 16 tc to jeszcze wierzylam że to pępowina:-D hi hi.
Truskaffka sliczne imię wybraliście dla córeczki! Mi się baaardzo podoba;) mała Amelcia.. :-)
Dokładnie, najważniejsze że dzidzi w ogóle jest, i że jest zdrowe, teraz tyle złego się słyszy..
Nullka ależ jestem ciekawa kto u Ciebie zamieszkał! u Ciebie na USG już będzie „ładniej” widać nuba:-)
agagsm na początku staraliśmy się z mężem o siostrzyczke dla naszego synka..ale nie udawało się, a że jestem po 2 poronieniach, ciągle na tabletkach etc, to odpuściłam.byłam po raz n-ty na monitoringu,na lewym jajniku był piękny 17 mm pęcherzyk to się staraliśmy (dwa kolejne dni a trzeciego było już po owu) chociaż dalej brałam zurawinę w sporej dawce, i Wit. C i w tym cyklu się udało! ;) wiec dla mnie najważniejsze że w ogóle zaszłam w ciąże!:)
A Ty teraz starasz się o konkretną płeć?bo piszesz że obojętnie..a coś mi swita w główce że chciałaś dziewczynkę. Chyba że się mylę to sorki:-)
Piranha ja się wolę nastawić na chłopca, z którego i tak się ogromnie cieszę, a potem mieć ewent.niespodziankę(a fajnie by było:-D) na USG własnie idę dopiero za 2 tyg, czyli to już będzie 15 tc a prawie 16 tc wg USG(bo dzieć wychodzi wiekszy) wiec myślę że lekarka sama powinna już coś zobaczyć?
Śliczna tęcza!!

Aga do sypialni marsz!! ;)
Nullka jak będziesz mieć filmik to cosik uda się wypatrzeć :) zawsze możesz jak ja, z filmiku zdjęcia wyciąć i spece powiedzą co widzą:-)
normalnie już sie poniedziałku nie mogę doczekać haha
bardziej to przeżywam niż swoją ciążę:-D
Pirania kolorki boskie:-):tak:
z imionami ja tak miałam z Michałem, jeden już w rodzince jest, ale byłam tak napalona na to imię, że byłyby dwa Michały :-D
a Amelki nie mam ani w rodzince, ani generalnie po znajomych :)
tylko jedno małe "ale" się pojawia, bo Amelia to podobne imię do mojego i pewnie jakieś komentarze niektórzy będą mieć:baffled:
Kamea podziwiam za dzierganie ;)
dziewczyny mają zapisane co ile czego brać, to pewnie poratują linkiem:)
do mierzenia ph, kupuje się -zazwyczaj na allegro- paski specjalne do mierzenia śluzu(uważać trzeba-nie moczu!!)
a z owulką..najłatwiej jest jak się nieco zna organizm, wie kiedy owulka występuje, ile godzino po pozytywnym teście owulacyjnym, jak zachowuje się śluz, szyjka..to w teorii, w praktyce często sobie gdybamy +/- ile to czasu po owulacji jest ;)
Koliber najlepszego ;) i czasu więcej życzę ;)

Dziękuję, cieszę się że pomysł z Amelką wam się podoba :D

Truskafffciu tylko na wieści w poniedziałek będziecie musiały dłuuuuugo poczekać bo.... wizyta dopiero o 20:40 :baffled:

Dziewczyny pisałam już kiedyś, ale gdyby któraś chciała to mam do odsprzedania jedno nie otwarte opakowanie Pasków Ph firmy MERCK , a także Calcium Citrate całe opakowanie
Zrobiłam zapasy bo cykl spisałam na straty a wszystko sie pokończyło, a tu niespodzianka test pozytywny. I tym sposobem zostało mi to co zostało ;-)

Ostatnia edycja:
Kaarinka jest dokładnie tak jak piszesz, dlatego ja także nastawiam się na chłopca i wtedy byłby drugi synuś mamusi :-) zresztą jak to mówią synów to tylko królowe rodzą ;-) ja tak podświadomie czuję że mój mąż ma skłonności do płodzenia synów :-)mi także w pierwszej ciąży wydawało się że córka i tak też mi wszyscy mówili

reklama
Truskafffciu tylko na wieści w poniedziałek będziecie musiały dłuuuuugo poczekać bo.... wizyta dopiero o 20:40 :baffled:

Dziewczyny pisałam już kiedyś, ale gdyby któraś chciała to mam do odsprzedania jedno nie otwarte opakowanie Pasków Ph firmy MERCK , a także Calcium Citrate całe opakowanie
Zrobiłam zapasy bo cykl spisałam na straty a wszystko sie pokończyło, a tu niespodzianka test pozytywny. I tym sposobem zostało mi to co zostało ;-)

nullka chetnie kupie bo i tak mam kupic wlasnie oba- ile za te przyjemnosc ;)?

Do góry