reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Daria teraz przepisy od września znowu się zmieniły, i paszport dają na 5 lat, w DE też taki, koszt bodajże 14e. Ale trzeba mieć polski PSL dziecka.
Piranha, wszystkie moje koleżanki maja problemy z facetami, maniakami komputerowymi!!!! To jakas masakra normalnie jest!

reklama
axarai poważnie????? Matkoooo to naprawde musze swojego jeszcze bardziej szanować i dziękować za niego . Mój jak ma usiąść do kompa i sprawdzić poczte to dostaje drgawek. I czasami mówi do mnie - współczuje Ci tej pracy ciągle w tym kompie i dziwi sie że mam siłę jeszcze na forum siedzieć ;-)

my juz mamy wizyte w ambasadzie i oni nam mowili ze jak sie dziecko tu urodzi nie potrzebuje peselu wyrabiam paszport na rok dla dzieci pochodzenia obcego bez peselu a wszystko pesel itp nadaj mi w polsce ;) my mamy taki :) nasi znajomi tez tak robili mieszkaja tutaj ale dziecku wszystko nadawali w polsce :) a zapomnialam oszt okolo 34 e :)

DOKUMENTY PASZPORTOWE WYDAWANY OSOBOM MAŁOLETNIM
(DO UKOŃCZENIA LAT 18):
Dzieci oraz osoby małoletnie mają możliwość otrzymać następujące dokumenty paszportowe:
1. Dzieciom do lat 13.
 wydawane są paszporty z okresem ważności 5 lat, jeżeli dziecku nadano już nr ewidencyjny PESEL lub gdy przedłożony zostanie odpis polskiego aktu urodzenia i nadany zostanie przez konsula - na wniosek rodziców - numer ewidencyjny PESEL,
 paszporty tymczasowe z ważnością na 1 rok – dotyczy to tylko pierwszego paszportu tymczasowego dla dziecka urodzonego w Niemczech, który może być wydany na podstawie niemieckiego aktu urodzenia i bez numeru ewidencyjnego PESEL.
Opłaty konsularne za czynności paszportowe :
za przyjęcie wniosku i wydanie paszportu 10 – letniego 106 EUR
wydanie małoletniemu paszportu 5 – letniego 36 EUR
wydanie paszportu tymczasowego na czas oczekiwania na paszport biometryczny 15 EUR
wydanie paszportu tymczasowego w innych celach niż na czas oczekiwania 39 EUR
wydanie paszportu 10 - letniego w miejsce paszportu utraconego 269 EUR

kate zapomniałam pytałaś czy jutro mam wizyte u gina - tak jutro o 14:15 zatem proszę o trzymanie kciuków :)

axarai woow super niespodziankę Ci M szykuje :tak::-) Być zmotoryzowną mamą to jest fantastyczna sprawa. Ja od lat przemieszczam się autem i juz sobie inaczej nie wyobrażam bo do przedszkola samego mam 5-6 km , a przede wszystkim jest to duża oszczędność czasu , a w moim przypadku to skarb :)

Daria to dobrze ze śpi :) lepiej tak niż jak Kajusia Piranhi bo wtedy to ciężko coś w domu zrobic

moja nadia spala tak jak kaja wiem co ona przechodzi i jej współczuje;/

Nullka tak cicho coś tam wyczaiłam:-) W pl zawsze miałam swój samochód, tu mi jakoś nie brakowało, bo wiadomo i tak wszędzie z M, ale teraz czuję się już pewniej, i mogę sama ruszyć w trasę:-) My zmieniamy często samochody, bo M sam z niemiec sprowadzał, i uważa, że długo samochodu nie można trzymać, bo traci na wartości za dużo, a teraz mieszka w de, więc coś tak czuję, że będę miała własne 4 kółka, oprócz Adowej karety;-)

Axarai to super, samochód daje duza niezaleznosc, zwlaszcza jak sa małe dzieci
Nulka ja już trzymam kciuki za Twoja jutrzejszą wizyte, i mój M tez nie lubi przy komputerze siedziec,
im dzieci są starsze tym więcej sie nimi zajmuje, bawi sie z nimi bo mówi, ze wreszcie ich rozumie o co im chodzi
i widzii, ze ja też pracuje i oprócz tego sie domem zajmuje i on to docenia

Axarai super niespodzianka sie szykuje . Kurcze chyba muszę z męzusiem pogadać bo ja za urodzenie naszych chłopczyków nic nie dostałam tzn. kwiaty i owszem ;-):-D.

kate to mamy podobną sytuację bo ja też pracuje i siłą rzeczy gdybym została ze wszystkim sama to... chyba bym zwariowala. Mój M. jak wraca z pracy to obiad a zaraz potem albo gra w piłkę z nimi na podwórku albo godzinami układa z nimi lego. Latem jadą na rowery. Któregoś razu pojechał z nimi do rowerowego kupił fotelik dla Antka i pojechali do lasu. Ja w tym czasie ogarnelam chatę, obiad i jeszcze w pracy posiedzialam. Relacje dzięki temu ojciec - syn mają super a ja jestem szczęśliwa że mam taka rodzinke. Tylko ta córeczka by sie przydała żebyśmy miały swoje damskie sprawy ;)

reklama
Nulka z całego serca Ci zycze, zeby córcia teraz była i czuje, ze tak własnie bedzie, u mnie dzieci tez uwielbiaja tate, on ma bardzo duzo cierpliwosci do nich, ja tez jestem bardzo szczesliwa że mam taka rodzine i moze za jakis czas sie jeszcze na jedno dzieciatko zdecyduje, a wtedy to juz bede Cie prosic o porade co zrobic, zeby byla corcia

Do góry