reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

cześć i czołem!
myślę, że u większości naszych panów myśl o dobroczynnym działaniu piwka wywołuje uśmiech na twarzy:-D, no i coli, bo moj M popijał jedno i drugie:tak:
Jagienko - śliczna ta twoja Laurka!!! słodka pyzunia!!!
też już bym mogła taką mieć...
Pirania - jak przebiegła dzisiejsza noc??? kiedy Ty się kochana wyśpisz...?
Mama - zazdroszczę tych wszystkich zabiegów pielęgnacyjnych, wcześniej też miałam na nie energię a teraz to tylko depilator, balsam do ciała i koniec...nawet makijażu nie robię codziennie...
Gal - jak tam staranka???

reklama
WITAM

Jagienko dokłądnie nie można mieć wszystkiego, ale uwierz jeszcze chwila i Laura bedzie jadła coś innego a nim się obejrzysz to cycek nie będzie jej już potrzebny.
U nas w nocy też karmię na spiocha a mała jak śpi ze mną to potrafi nawet do 9-10 rano pospac. U nas kapiele o 19 a mała usypia przed 20 a potem do 21.30 budzi sie jeszcze z 3-4 razy zanim twardo usnie.

W tygodniu ja wstaję o 6.50 , musze szykować chłopców, potrafi wstać od razu , albo spać jeszcze do 7.30 - 8 - 8.30, a weekendy lecimy ile się da :-)
W dzien ma jedną długą 2,5-3-3,5 godzinną drzemką,przeważnie na spacerze lub jak jade z nią coś pozałatwiać, wracamy i dalej spi w foteliku lub wózku, w domku bez wyjazdow te spanie jest krótsze i dwie drzemki półgodzinne, jedna dłuższa po południu jak wyjdziemy z wózkiem i chłopcami na spacer tak 1,5-2 godz. Ale ładnie potrafi leżeć sama w leżaczku, wiec naprawdę jest super!!

Ewcik wtedy nasze staranka jak teraz czytam to były bardzo ubogie, ja pół roku wczesniej brałam wapń i magnez, obserwowałam cykl, chodziłam na monitoring do lekarza, w cyklu w którym zaszłam nie miałam płodnego śluzu i staranka były 2-2,5 doby przzed owulacją, z racji braku śluzu myślałam że się nie uda zajść w ciąże i test robiłam po południu, jakoś mnie tchnęło, że coś jest inaczej :-)

1840906.jpg

Witajcie Kochane...DzieKuje za wsparcie..
Noc na szczescie bezbolesna...teraz pulsuje ale jeszcze do wytrzymania bez tabsow...
No musze wytrwac do Jutra...Ja bojuch straszny (jesli chodzi o dentyste) Juz chyba wolalabym urodzic:))))

mielismy wczoraj spotkanie w sprawie maciusia zerowki. Do zerowki bedzie chodzil w szkole podstawowej. Okazalo sie ze dzieci zapisanych ponad 80 i beda 4 grupy..Pani nauczycielka bardzo namawiala rodzicow na zapisanie 6-scio latkow do pierwszej klasy. mowi ze warto bo program jest lekki , w tej szkole gdzie jest maciej w pierwszej klasie 6 miesiecy dzieci sie ucza poprzez zabawe. maja krotko lekcje a potem swietlica i zabawa i sa dwie panie do opieki nad klasa. jest bardzo indywidualne podejcie do dziecka..i wiecie co moj maz zrobil. Porozmawial z pania..powiedzial jaki jest nasz syn...i zapisal go do pierwszej klasy....Osiwialam...nie spodziewalam sie..nie chcialam go oddawac ale maz mowil ze babki przekonywaly ze naprawde jest bezstresowo..i dzieci maja na rano a zerowkowicze przez to ze 4 grupy beda mieli raz na rano innym razem na 12 do 18...
No ale u macka w klasie brakuje jeszcze 3-ki dzieci zeby utworzyc klase...Okazuje sie ze bqardzo malo rodzicow oddaje dzieci juz do szkoly. wiec moze byc tak ze nie utworza tej klasy i maciej pojdzie do zerowki..
za tydzien sie dowiemy..
A jak z tym u was dziewczyny????

Marti_ka
to teraz się musimy zamienic my córeczki, a ty syncia;***
gdyby tak sie dalo ;-)to ja bardzo chetnie :-)
marti_ka, ale Tobie paski pH cały czas pokazują taka samą niską wartość? ...i jaka to wartość? Przy tak wysokim pH moczu pH śluzu nie powinno raczej być bardzo niskie. Może faktycznie masz to "low ionic strength" i paski po prostu nie działają? A owulka chyba tuż tuż więc zasciskam kciuki! :-)
Tak paski mi ciagle pokazuje ph tak pmiedzy 4,5 a 5,0 i ani drgna, dlatego zrobilam test moczu 9,5 i sliny 9,0... wiec rzeczywiscie jestem zepsuta ;-) wogole sie popsulam, bo tempka ciagle w dole jakos tak dziwnie nigdy tak nie mialam, monitor owulacyjnypokazuje nadal 2 kreski, czyli nie przewiduje na razie owulacji...
Jagienka sliczna Laura taki maly aniolek :-)

Andziak ja zawsze robilam pasemka w ciazy :-)

Czarodziejka biedna jestes z tym zebem, byle do jutra....

witam się ze sniadankiem i herbatą..
poodkurzane,pranie rozwieszone,dzieci porozwożone:tak:

Czarodziejka-dokładnie tak jest z programem szkolnym-ja dałam Zuzę do szkoły w wieku 6lat-dokładnie 6 bo 31 sierpnia skończyła 6lat a 1 września poszła do szkoły:-D
dziecko jest przeszczęsliwe bo się rozwija..czyta mi już bardzo ładnie..
Dominik tez pójdzie jako 6cio latek:tak:
z tym ,że moja Zuza chodzi zawsze na 8 i kończy 12.30,13.30...
jak dla mnie rewelacja-ma klasę samych 6cio latków więc git!!

Ewcik cześć kochana :)
no bunt 2latka to jest hardcore....ja miałam 2latka i noworodka:-D to miałam hardcore podwójny:)) ale ja urodziłam Domisia w lipcu to dużooo czasu na ogrodzie spędzaliśmy i dało sie przeżyć :tak:

Tasha ja cały czas bez makijarzu :)) tylko odrobinę różu na poliki i kreskę na dolnej powiece cieniem robię i to wszystko ;))

zmykam do kumpeli na kawę ,będę po 10.00.

Monico,Tasha,Martkia cześć kochane ;**

ciaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaał:-)

Ostatnia edycja:
Mama no wlasnie..Pani nauczycielka bardzo zachecala, mowila nawet ze dzieci (6latki) wrecz sie szczyca tym ze chodza juz do szkoly i mowia na zerowkowiczow-maluchy:))))
mowi ze jak jakies dziecko sobie gorzej radzi to na swietlicy bierze go indywidulanie i podszkala go..
Maz byl oczarowany jakie super nauczycielki...No i dlatego sie zdecydowal..
No ale czy utworza 1-wsza klase dowiemy sie za tydzien.
Dzieci w pierwszej klasie maja wlasnie na rano jak u twojej corci. 8-13 lub 8-12 a potem swietlica jak rodzic nie moze jeszcze odebrac...podobno raz w miesiacu rozne wyjscia i wycieczki...Kurcze zachecajace to ale trzeba myslec o dziecku....jakos dziwnie czuje ze da rade...tylko okaze sie za tydzien gdzie idzie:)

Czesc, czesc no moja Nadia ma 5 lat i sie nudzi w przedszkolu :crazy: bo tu jest tak glupio, ze sa grupy mieszane tj. od 3 do 6,7 lat no i co roku ucza sie tego samego, no bo przeciez sa nowe dzieci ktore tego nie potrafia wrr ale nikt jakos nie pomyslal, ze dzieci ktore to juz potrafia sie po prostu nudza i jak maluchy sie podciagaja z wiedza przebywajac z starszakami , to starsze dzieci stoja w miejscu z wiedza...

a moja tempka totalnie powariowala www.enpr.pl/2782 cos czuje, ze w tym miesiacu nici :-(

Ostatnia edycja:
cześc dziewczynki, witam z poranna kawką. Byłam wczoraj u gina, wszystko ok, mała to dalej mała, nic jej między nóżkami nie wyrosło:-) waży 220gram i machała do nas rączkami. Tylko mnie wdał sie jakiś stan zapalny, dostałam globulki dowcipne, mam nadzieję, że szybko pomogą.
Czarodziejko ja o tym dużo myślałam ale zostawiam Marcinka w przedszkolnej zerówce. Po pierwsze on nie miałby nawet tych 6 lat gdyby poszedł teraz do szkoły (jest z 29 listopada), po drugie żadne dziecko z jego grupy, z którą jest od początku przedszkola nie idzie do szkoły, więc byłby sam a po trzecie myślę, że intelektualnie dałby sobie radę ale nie wiem jakby było z siedzeniem w ławce:-) Iwusia, który jest z 11-go grudnia też chętnie wysłałabym rok później ale niestety on będzie musiał pójść już jako 6-latek. Ja osobiście uważam, ze obowiązek pójścia do szkoły 6-latków powinien dotyczyć dzieci, które do dnia 31-go sierpnia ukończyły te 6 lat, przecież jest różnica pomiędzy dzieckiem urodzonym w styczniu lub lutym a dzieckiem z końca roku. A poza tym myślę, że dużo zależy od konkretnej szkoły- jedne są bardziej, drugie mniej a inne w ogóle nie są przygotowanie na przyjęcie tych maluchów.

czesc dziewczyny. ja tez witam z kawka :-)
Jagienko i Monico ucalujcie te wasze male krolewny ;-)
Gal trzymam kciuki &&&&&&&&& i za reszte dziewczynek oczywiscie tezb &&&&&:tak:
Czarodziejko mysle ze nie bedziesz zalowala decyzji meza. moj syn zaczal pierwsza klase kiedy mial 5 i pol ( rocznikowo jako piecio latek) i radzi sobie niezle.
u mnie dzis 14dc. staranka byly, zobaczymy czy cos z tego wyjdzie :-D
chociaz nie wiem czy mialam owulacje bo robie testy od kilku dni i wychodza negatywne :-(
ale obserwuje sluz i inne objawy i ja bym obstawiala ze owucja mogla juz byc (wczoraj wieczorem zauwazylam na wkladce zolty gesty sluz, moze to znak ze to O). kurcze dziewczyny pomozcie. czy tesy moga pokazywac falszywy wynik?
zreszta pamietam ze mi nigdy nie wychodzily tesy owul. idealnie. zawsze kresta testowa byla blada. tylko ze teraz nie ma jej wogole.

reklama
Witam
Monico mój Alan ma 7 tygodni jest tylko tydzien starszy od twojej Zuzi, tez jest bardzo grzeczny,
przesypia juz całą noc i spi w ciagu dnia pzrynajmniej 3 razy po 2-3 godziny a w tym raz zawsze ponad 4 godziny, budzi sie tylko do jedzenia chwilke popatrzy i znowu spi i jest straszna klucha waży juz 7 kg. i tez jest tylko na cycu.Tak, ze na razie jest super.
Piranha przesyłam baaaaaaaaaardzo duzo przesypiających fluidków dla dzieci, u mnie najstarszy syn pierwsza noc przespał jak miał 3 lata a przestał się budzic w nocy jak miał 10 lat, a ta dwójka młodszych od urodzenia całe noce spi i bardzo duzo w ciagu dnia, sredni syn ( on bedzie miał w lipcu 2 lata) idzie spac o 20 i spi do 7-8 rano i 3 godziny w ciagu dnia. Tak , że jestem pewna , że córcia bedzie spała a Ty sobie spokojnie dasz rade.

Ostatnia edycja:
Do góry