reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Dzis mialam mamie powiedziec.Wiecie trudno wam mowic o drugiej trzeciej ciazy.Ja musze o czwartej.Podobnie z plcia trudniek sie pewnie zareaguje na czwartego.syna niz na drugiego czy trzeciego.
Ale nic oby wszystko dobrze bylo.Samopoczucie masakra a gdzie dalej.

reklama
Dzięki Piranha:-) zrobię na pewno bo do lekarza chcę iść z wszystkim co potrzebne żeby czasu juz nie marnować;-) resztę suplementów zacznę brać od kwietnia chyba tak od połowy i zacznę dietę dziewczynkową już na poważnie, jem sporo owoców cytrusów wcale, ziemniaków, mięsa wieprzowego nie jem, ale jabłka uwielbiam w ostatnimm czasie....Jeszcze jedno pytanko czemu prolaktyny nie mogę zrobić na początku cyklu? Jeżeli spoczynkowa wyjdzie mi podwyższona to jest konieczne sprawdzanie po obciążeniu?

Andziak musisz się trzymać my tu Cię rozumiemy i na pewno we wszystkim będziemy Cię wspierać! Ja chcę starać się już teraz bo najprawdopodobniej będziemy mięli tylko 2 dzieci, mój M na 3 by się zgodził jakbyśmy mięli dom a nie mieszkanie i lepszą sytuację $, na 2 się zgadza bo zawsze chcieliśmy 2 dzieci a ja nawet 3...dlatego chcialabym bliźniaki, ale marne szanse czytałam o korzeniu manioka ale nigdzie nie umiem go znaleźć. Los by za nas zdecydował i nikt by nam nie powiedział, że np na 3 dziecko się zdecydowaliśmy i nie krytykowaliby nas tylko współczuli;p;p

Andziak jak leżałam w szpitalu na potrzymaniu w ciąży z synkiem to taka babka która ze mną w pokoju była powiedziała mi, że z wpadek zazwyczaj dziewczynki wychodzą:-) wiem, że się stresujesz ale wszystko będzie ok pisałaś też o końcówce roku ja córcie to bym mogła urodzić nawet 31 grudnia;p;p;p trzymam kciuki za Ciebie i twoją córcię!!

Noemi, nie ma za co kochana! Co do jabłek to raz na jakiś czas można zjeść byleby nie codziennie z uwagi na zawarty w nich potas. Prolaktynę lepiej sprawdzić w fazie lutealnej gdyż wtedy jest wyższa. Co do spoczynkowej i po obciążeniu to warto sprawdzić obie wartości. Może się zdarzyć, że prolaktyna spoczynkowa wyjdzie Ci podwyższona a po MTC wzrośnie tylko przepisowe 2-5 razy, może też tak być, że spoczynkowa wyjdzie Ci dużo poniżej normy a po MTC wzrośnie aż kilkadziesiąt razy (jest to wówczas tzw. hiperprolaktynemia czynnościowa) ...lepiej zatem wiedzieć z czym ma się do czynienia. Prawidłowa wartość prolaktyny spoczynkowej a podniesiona ponad 5-krotnie po obciążeniu wskazuje na hiperprolaktynemią czynnościową, czyli nie związaną ze zmianami organicznymi w obrębie przysadki np. gruczolakiem. Czytałam też, że mniej niż 2-krotny wzrost prolaktyny po MTC może też sugerować gruczolaka przysadki. Hiperprolaktynemia jest czasem związana z niedoczynnością tarczycy. Przed leczeniem warto tą przyczynę wykluczyć. Nadmiar prolaktyny może utrudniać pęknięcie pęcherzyka. Na koniec podsumowanie mozliwych wyników i ich interpretacji:

1) Jak spoczynkowa prolaktyna jest w porządku a po obciążeniu zwiększa się 2-5 razy jest OK.
2) Jak spoczynkowa prolaktyna jest w porządku a po obciążeniu zwiększa się więcej niż 5 razy to jest to hiperprolaktemia czynnościowa, wielu lekarzy nic z tym nie robi a inni to leczą (zależy na jakiego lekarza się trafi, jakie są objawy i czego chce pacjent).
3) Jak spoczynkowa prolaktyna jest w porządku lub podwyższona a po obciążeniu zwiększa się mniej niż 2 razy to może sugerować mikrogruczolaka przysadki ale nie musi.

Andziak, mam silne przeczucie, że będziesz miała córeczkę! :tak: A że stało się bez planowania - przynajmniej nie będziesz sobie potem wypominać, że mogłaś zrobić coś lepiej, zadecydował los i zobaczysz, że ten los na pewno stworzył w Twoim brzuchu wymarzoną córeczkę.

Ostatnia edycja:
Witam koleżanki.Jakie witaminki w ciąży polecacie?Chyba już czas umówić się na wizytę. Kiedy zrobić bete?Noemi moja mama nie wiedziała o starankach.Myśli że to wpadka i niech tak zostanie.Martwi się pewnie moim wiekiem bo mam skończone 36 i dwóch dużych chłopców.
Dziewczyny ja jeszcze nie mam żadnych mdłości,trochę bolą mnie cycki,są zaróżowione,no i tylko ziewam.Budze się czasem w nocy i myślę o mojej małej martynce.Co się będzie działo z moją głową jak się okaże że to boy.
Aha czy są jakieś metody żeby opóźnić poród? Ja nie chce 30 grudnia.
Pozdrawiam was wszystkie paa

witam wszystkich:)
ja dzis tez noc nie zabardzo przespana Nadia o 4 w nocy dostala taki katar ze sie co chwile dusila ale zrobilam jej herbatke z kwiatka i pwinno podzialac :)przy okazji ja wypije bo czuje ze mnie lapie;/
Piranha nie wiem czemu ale juz sie nastawiłam na synka jakos tak mam:)
Merylin ja w pierwszej ciazy nie mialam zadnych dolegliwości i cora :)no oprócz okropnej cery zreszta jak teraz ale tez mi sie w polowie poprawila na rerwelacyjna :) wiec czekam na poprawe;d
mojemu kolegi dziecko mialo termin na 30 grudnia i liczyli ze urodzi sie 1 stycznia chociaz ale przyszedl na świat 31grudnia :) wiesz moze jeszcze byc tak ze urodzisz w swieta :)

wiosennie2.jpg

Witam WtorKowo:)))))
U nas nocka spokojna...nawet udalo nam sie zaspac:)))) MaksymilianeK wstal o 8:00
Wstalam i od razu wzielam sie za wstawienie zupy...przy tej okazji podczas obierania warzyw "chlasnelam" sobie opuszek palca...brrr jakie to nieprzyjemne uczucie!!!!
Starsze chlopaki pojechali do pracy i przedszKola a ja KawKuje...maksio sie bawi:))))

Merylin- nic nie zdzialasz jak dziecko zechce sie urodzic 30 Grudnia:)))) ale totalnie teraz o Tym nie mysl!!!!
Co do plci....planowalas?

Daria to chyba fajnie jak sie potwierdzi Twoje nastawienie?:))))

Ostatnia edycja:
reklama
wiosennie2.jpg

Witam WtorKowo:)))))
U nas nocka spokojna...nawet udalo nam sie zaspac:)))) MaksymilianeK wstal o 8:00
Wstalam i od razu wzielam sie za wstawienie zupy...przy tej okazji podczas obierania warzyw "chlasnelam" sobie opuszek palca...brrr jakie to nieprzyjemne uczucie!!!!
Starsze chlopaki pojechali do pracy i przedszKola a ja KawKuje...maksio sie bawi:))))

Merylin- nic nie zdzialasz jak dziecko zechce sie urodzic 30 Grudnia:)))) ale totalnie teraz o Tym nie mysl!!!!
Co do plci....planowalas?

Daria to chyba fajnie jak sie potwierdzi Twoje nastawienie?:))))

zalezy jak sie na to patrzy bo jesli teraz bedzie synek to maz nie zgodzi sie na 3 dziecko bo nawet nie chce o tym slyszec ;/ a jak bedzie corka to se zgodzi bo bedzie chcial planowac synka .. dlatego mi zalezy na corce bo moje marzenia to 3 dzieci a nie dwojka;/ ale mowi sie trudno jak sie okaze syn chociaz wie ze bede zla majac dwojke dziec:-(

Do góry