reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

o--coś takiego chcemy kupić tylko wszystkie poduchy turkusowe w brązowe wzory:)

kompilacja_nixon_1024.jpg

Bettsie- czy Ty juz pokonałaś chorobę synka???wlatuj i napisz jak mąż zareagował na ciążę??jak się czujesz???

Gal jak tam-powtarzasz progesteron czy czekasz do 27 co bedzie??

Ostatnia edycja:
reklama
hey hey!!!
u nas też dzisiaj słoneczko przez chmury usiłuje się przebić, więc jest szansa na ładny dzień
Czarodziejko - piękny wypoczynek!!! warto było czekać 2 miechy
MissBella - proszę bardzo &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&& mega mocne za dobre wyniki:tak:
rozumiem dziewczyny, że noc nie była zmarnowana ale obfitowała w konkretne działania:-D
sorki, że tak wczoraj ulotniłam się bez pożegnania ale padłam martwym bykiem
Pirania - powiedz mi kotek, bo jesteś lepsza niż niejeden lekarz, mam kiepskie wyniki krwi, jakaś anemia się wdała i lekarz zapisał mi żelazo w tabletkach, odkąd je biorę nasilają mi się mdłości, czy to możliwe, że po tych tabletkach tak mnie mdli???
Andziak - czy dziś masz odrobinę lepszy nastrój???
życzę Wam laseczki udanego dnia!!!

Cześć Wam! Miłego dzionka życzę!:)

MissBella-
kciuki za wyniki!&&&&&&&&&&&

Piranha- mam nadzieje, że nocka w miarę spkojna, choć domyślam się, że nie przespaliście pewnie całej nocy. To szkoda, że M nie kupił, bo bardzo ważne jest aby od początku zadziałać, dlatego warto mieć takie leki zawczasu w domu, aby jak tylko coś bierze od razu reagować. Ostatecznie dzisiaj też można wziąść , powinno załogodzić objawy.

Mama05- dzieki , że pytasz, ale ja już nie będę robic progesteronu, bo czuję, że nic tego. I kuźwa chyba zacznę klnąć, bo niestety chyba mogą to być jednak zrosty po tej cholernej cesarce. Kilku ginów na usg już mi to mówiło, że tak może być. A zeby zbadać, to robi sie badanie hsg, ale to jest za pomocą promieni rentgena, a ja nie wyobrażam sobie, aby je naświelać promieniami x i jajowody i jajniki przed strankami. Po prostu boje się długofalowych skutków dla dziecka. Są jeszcze inną metodą za pomocą usg i to by u mnie wchodziło ewntualnie w grę, ale kuźwa nie robią raczej tego w W-wie. Kuźwa, chyba jednak nie doczekam się ciązy.

dzień dobry :)

Moja kicia jest przeziębiona bidulka, śpi i kicha

Mama oo ranyy jak się kurzyło:-D poszaleliśmy :-p
Jesteś dziś w domu?

Piranha
hehe trzymam cię za słowo ;) ale wiesz, jak synek wyjdzie to też będziemy happy;-)
Biedny Krzysiu, zdrówka. Mam nadzieję że dziś będziecie mieć spokojniejszy dzień

MissBella
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&& będzie dobrze!! :)

Czarodziejka Mama
fajowskie te wypoczynki :)
Czarodziejka, czekam na fotki :tak:

Tasha o tak, konkretne działania były:-p

Gal nie łam się, tulę. Na razie czekamy na rozwój wydarzeń, może małpa już nie przyjdzie ;)

Andziak
mam nadzieję że z dnia na dzień będzie lepiej.Przynajmniej psychicznie... tulę

dzien dobry :-)
u nas dzis cieplej niz wczoraj to napewno do polski tez juz taka pogoda zawita:-)
Merylin gratuluje na bank bedzie corka z takie odstepu u mnie dwa dni nie przeżyły tu taki odstep super :tak:
Miss trzymam kciuki za dbre wyniki ciazowe oczywiscie:-)

gal tu masz info o hsg-nie ma tam nic o rtg

Badanie wykonywane jest od kilku dni do tygodnia po zakończeniu krwawienia miesiączkowego. Polega na wprowadzeniu środka cieniującego do jamy macicy za pomocą specjalnej strzykawki lub tzw. aparatu Schulzego. Podczas podawania kontrast stopniowo wypełnia jamę macicy i jajowody. O ich drożności świadczy rozlanie się środka cieniującego do jamy otrzewnej, zaś zaburzenia przepływu kontrastu sugerują nieprawidłowości, które trzeba dokładniej zbadać. W przypadku niepokojących wyników HSG weryfikuje się je poprzez wykonanie innych zabiegów - laparoskopii lub histeroskopii. HSG jest zabiegiem inwazyjnym, często nieprzyjemnym lub wywołującym ból. Uciążliwości wynikające z tego badania są jednak sprawą indywidualną – niektóre pacjentki przechodzą go bezboleśnie i bez większych niedogodności, dla innych jest to zabieg bardzo bolesny. Dlatego przed wykonaniem histerosalpingografii podaje się pacjentce środki przeciwbólowe, czasami potrzebne jest znieczulenie miejscowe lub nawet ogólne.
Na szczęście badanie HSG wiąże się z niewielkim ryzykiem powikłań.

Wskazania do wykonania HSG

• diagnostyka niepłodności związana z drożnością jajowodów i zmianami patologicznymi w obrębie jamy macicy
  • ocena skuteczności leczenia niedrożności jajowodów
  • podejrzenie niewydolności szyjki macicy w przypadkach niemożności donoszenia ciąży
  • podejrzenie gruźlicy narządu rodnego
Przygotowanie do badania
Lekarze zalecają zwykle zjedzenie lekkiej kolacji w dniu poprzedzającym badanie, można także zjeść lekkie śniadanie w dniu badania. Rano w dniu badania trzeba wykonać lewatywę, a 20 minut przed badaniem należy przyjąć środek rozkurczowy w czopku.
Co należy zgłosić lekarzowi?
Przed badaniem datę ostatniej miesiączki i uczulenie na środki kontrastowe. W czasie badania - wszelkie dolegliwości, takie jak na przykład ból, duszności, nudności
Ograniczenia
Poprzez HSG nie da się wykryć takich patologii, jak endometrioza czy zrosty okołoprzydatkowe, które mogą być przyczyną niepłodności. Badanie wykonywane jest u pacjentek w każdym wieku, ale nie w okresie krwawienia miesiączkowego lub u kobiet ciężarnych.
Na HSG warto zarezerwować cały dzień. Sam zabieg trwa do pół godziny (zwykle kilkanaście minut), ale potem przez dwie godziny pacjentka powinna być pod kontrolą lekarza.

Tasha witaj porannie..

j
a walczę z kwiatami pod prysznicem..

Tasha- no to musisz działać szybko, niestety leki z apteki sa często mało skuteczne. Przerabiałąm temat anemii u synka i z hemoglobiny 8,6 (już nie będe pisac dlaczego tak się stało, bo za dużo by to zajęło) skoczyłą mu do 13 tylko za pomocą diety bez zadnych leków, a już miał skierowanie do szpitala. A wieć kochana przed wszystkim mięsko czerwone, wołowina, cielecina. Drób ma mało żelaza, wieć za bardzo na anemię nie pomoże. Wątróbka jest bardzo dobra, ale w ciązy nie jest polecana. Z miesa też bardzo dużo żelaza ma królik mimo ze ma mieso białe, można go kupić wsupermaketach.
Bardzo wązne jest przy jedzenieu miesa i innych produktów które zawierają żelazo koniecznie dostrczenie wiataminy C, żelazo wtedy się kilkukrotnie lepiej wchłania. Ważny jest także kwas foliowy, także łykaj go dlej codziennie. Najlepiej np. grejfrut wtedy sobie wycisnąc, może być też syrop z dzikiej rózy, cokolwiek, byleby miałao dużo wit. c. Mięso nalepiej z surókami, bo tam tez jest wit. C.

Aha, mięsa najlepiej nie łaczyć z jajkiem , bo wtedy żelazo z miesa się gorzej wchłania.

Oprócz tego proponuję bezwzględnie pić 3X dzienie szklankę pokrzywy. Kupic, najlepiej taką sypaną i zaparzać w szkalnce. Do tego dobrze jednoczesnie jakiś owoc z wit. c, np, mandarynka, grejfrut, itp.
Pokrzywa bardzo podnosi poziom żelaza.
Bardzo dobry na żelazo jest sok z pokrzywy i miodu, jest naprawdę bardzo skuteczny, ale niestety będzie dostepny dopiero pod koniec kwietnia, jak pokrzywa urośnie, ale podaję juz linka
Żyworódka, medycyna naturalna, zioła, kalanchoe, sok z pokrzywy,anemia,bóle kręgosłupa,rak,dermesa

Oprócz tego doskonale podnosi poziom żelaza jabłko, do którego wbija się gwoździe na noc i rano zjada się takie jabłko. Gwoździe kupuje się w sklepie metalowym lub castoramie i należy je wygotować parę minut. Naprawdę to działa i ja swojemu dziecsię miesiecznemu dziecka to podawałam.

Opróc tego sok z buraka wycisniety na świeżo, nawet pół szklanki dziennie, sok wyciśniey włąsnoręcznie z marchewki.

Co jeszcze, bardzo dobre na anemie sa preparaty z alg morskich , tzw. spirulina, żródło bardzo dobrze przyswajalnego żelaza. Wydaje mi się , że mozna w ciaży, ja swojemu małemu synkowi podawałam.

Jest tez duzo żelaza w roslinach strączkowych, ale to żelazo jest gorzej przyswajalne.

Tasha- to tak na szybko, co przyszło mi do głowy, jak cos to pytaj, i jak przyjdzie mi cos jeszcze do głowy to napiszę. Kciuki za szybkie pokonanie anemii, i uwierz mi , ze tymi sposobami wyciagnęłam dziecko z cieżkiej anemii.

Mama05- ano na pewno na 100% robią zdjęcia rtg jeden po drugim jak ten kontrast wpuszczają. Buuuuuu....

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny, pamiętajcie też o omijaniu potraw z dużą ilością K i Na, to głownie potas jest odpowiedzialny za poczęcie chłopca (jony potasowe łącza się z plemnikami męskimi i dodają im szybkości) ale podobno sód w jakiś sposób wpływa na jego metabolizm więc też trzeba go unikać.
Witam.
To ja chyba nie mam szans na dziołszkę :-( mam wade serca i przyjmowałam mega ilosci potasu
a jak wyeliminuje z diety potas i te suplementy bede brac to jak zareaguje na to moje serce?????????:-(
marzenia :-(

Do góry