Dzięki za radę.
Taki biszkopcik z 4 jaj piekłam na 170 bez termoob. Wyszedł.
A oto przepis na "Raj Aluni"
Biszkopt:
6 jaj
6 łyżek cukru pudru
6 łyżek mąki tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa owocowa:
1 bita śmietana w torebce (najlepiej light które są przeznaczane do rozrabiania na wodzie)
1 galaretka najlepiej jagodowa
1 szklanka zimnego mleka
1 szklanka wody (wrzątek)
Masa kakaowa:
1 bita śmietana w torebce (najlepiej light które są przeznaczane do rozrabiania na wodzie)
pół torebki kremu czekoladowego do tortów
150 ml zimnego mleka
1/5 (50gr) miękkiego utartego masła
2 łyżki ciemnego kakao
Dodatkowo herbatniki i coś do ozdoby ciasta
Biszkopt-
ubićbiałka osobno ubić żółtka z cukrem do sztywnych białek dodać masę żółtkową i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki do ubitych białek trzeba dodawać powoli żeby nie siadły. Blacha średniej wielkości. upiec
Masa czekoladowa-
Bitą śmietaną ubić w 1 szkl mleka. Rozrobić krem w 150 ml mleka dodać kakao, utarte masło i ubitą śmietanę.
Masa owocowa-
galaretkę rozrobić w szklance wody pozostawić do stygnięcia
bitą śmietanę ubić w szkl mleka
Już tężejącą galaretkę ubijać robotem/mikserem na najwyższych obrotach aż zrobi się z niej pianka dodać do niej ubita śmietaną, wymieszać razem
Z biszkopta ściągnąć wierzch (powstałą w pieczeniu skórkę) i pokruszone zostawić do ustrojenia. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Kładziemy masę owocową na to drugą cześć biszkopta na wierzch masę czekoladową na to herbatniki na to resztę masy owocowej i smarujemy pozostała masą czekoladową, Na wierzch dajemy pokruszoną cześć biszkopta którą ściągaliśmy wcześniej z wierzchu. Dowolnie przystrajamy.
Jeżeli biszkopt będzie duży możemy przekroi go na trzy części wtedy nie będą potrzebne herbatniki i wtedy w ich miejsce dajemy trzecią cześć biszkopta.
Smacznego
Ja masę owocową z galaretki biję robotem kuchennym BOSCH z gęstym mieszadłem. On ma bardzo duże obroty i dlatego galaretka podczas bicia zmienia konsystencję na pianę. Nie robiłam nigdy tej pianki owocowo śmietankowej zwykłym mikserem dlatego nie wiem czy galaretka zwykłym mikserem się ubije na pianę.