@SalsaPL mam pytanie z ciekawości. Nie chcesz nie musisz odpowiadać. Nie boisz się reakcji córki na rodzeństwo? Przypuszczam, że sama rodziłas córkę w podobnym wieku w jakim ona teraz jest ja tez planuje dzidziusia i powiem szczerze, że mnie przeraża 10-11 letnia różnica wieku między dziećmi. Podziwiam mamy które w ogóle nie zwracają na to uwagi. Może twoja odpowiedz by mi pomogła sobie poradzić z moim nastawieniem do różnicy wieku.Tak hehe 19 letnią corke ale nie pamietam "metody". Wtedy sie nie wiele o tym mowilo. A net praktycznie nie istniał jeszcze
reklama
martoosia04
Fanka BB :)
To może ja odpowiem coś odnośnie różnicy wieku. Na szczęście między moimi chłopcami są tylko trzy lata różnicy. Teraz kiedy jako tako potrafią się bawić razem, uważam, że trzy lata to już jest bardzo duża różnica wieku. Starszy jest obecnie w szkole młodszy jeszcze garuje w przedszkolu - nawet nie w zerówce - więc ich zainteresowania są kompletnie różne. Bardzo często nie potrafią się dogadać. Nad czym oczywiście z mężem ubolewamy. Jednak zewsząd słyszymy, że w końcu nadejdzie ten dzień, kiedy chłopaki bez problemu się będą dogadywać i jeden za drugim będzie stał murem. I powiem wam szczerze, że nie mogę się doczekać tej ich relacji.
Jeśli pojawiłaby się teraz jeszcze jedna Dzidzia, to pomiędzy nią, a moim najstarszym synem będzie około 9, może nawet właśnie tych 10 lat różnicy. Nie mam zielonego pojęcia jak to będzie wyglądało, oczywiście bardzo mnie to przeraża. Bardzo mocno zaciskam kciuki żeby pomimo tak dużej różnicy wieku, to rodzeństwo potrafiło znaleźć ze sobą kontakt w przyszłości. Myślę, że to raczej kwestia Wychowania naszych dzieci żeby były blisko, żeby się szanowały i żyły w zgodzie. A różnica wieku myślę, że w pewnym momencie i tak się zawsze.
Jeśli pojawiłaby się teraz jeszcze jedna Dzidzia, to pomiędzy nią, a moim najstarszym synem będzie około 9, może nawet właśnie tych 10 lat różnicy. Nie mam zielonego pojęcia jak to będzie wyglądało, oczywiście bardzo mnie to przeraża. Bardzo mocno zaciskam kciuki żeby pomimo tak dużej różnicy wieku, to rodzeństwo potrafiło znaleźć ze sobą kontakt w przyszłości. Myślę, że to raczej kwestia Wychowania naszych dzieci żeby były blisko, żeby się szanowały i żyły w zgodzie. A różnica wieku myślę, że w pewnym momencie i tak się zawsze.
cytrusowa85
Witam
U mnie między chłopcami 9 lat różnicy. Jest dobrze chociaż pewnie ze wolałabym mniej Ale życie takie jest. Mnie to wcale nie trapi przyjmuje ze tak jest. Jeden maluch drugi straszak.
U mnie między chłopcami 9 lat różnicy. Jest dobrze chociaż pewnie ze wolałabym mniej Ale życie takie jest. Mnie to wcale nie trapi przyjmuje ze tak jest. Jeden maluch drugi straszak.
martoosia04
Dziewczyny ktorej mąż robił badanie nasienia w Diagnostyce?
Które dokładnie badanie polecacie?
Które dokładnie badanie polecacie?
belle81
Hej. Nie byłam wywołana ale też odpowiem@SalsaPL mam pytanie z ciekawości. Nie chcesz nie musisz odpowiadać. Nie boisz się reakcji córki na rodzeństwo? Przypuszczam, że sama rodziłas córkę w podobnym wieku w jakim ona teraz jest ja tez planuje dzidziusia i powiem szczerze, że mnie przeraża 10-11 letnia różnica wieku między dziećmi. Podziwiam mamy które w ogóle nie zwracają na to uwagi. Może twoja odpowiedz by mi pomogła sobie poradzić z moim nastawieniem do różnicy wieku.
Mam dwuch synów 18 i 7 lat i walczę o trzecie. Różnica wieku duża,ale...powiem jak to było u nas. Jak się mały urodził starszy miał 11lat cieszył się baaardzo ze w końcu ma rodzeństwo i akceptowal to ze wszystkimi profitami i konsekwencjami. W tym początkowy okresie dla mnie był wielka pomocą bo mogłam zostawić spokojnie małego na chwilę pod jego opieką. Wychodzili na spacer a ja ogarnialam dom. Jak mały miał dwa trzy lata starszy wprowadzał go w świat klocków,zabawek, i razem z nim w tym uczestniczył następnie rowery itp. Naprawdę byłam bardzo zadowolona z takiego obrotu sprawy bazowalam na tym jak do tej pory wychowałam starszego.
Żeby nie było zbyt kolorowo teraz ich kontakt jest żaden bo duży ma swój dorosły świat a młody to siedmioletni dzieciak,ale wiem że to minie i w przyszłości będą dla siebie wsparciem bo mają głęboką więź tylko chwilowo poglądy im się rozjechaly.
Jak im powiedziałam zechcemy trzecie starszy zapytał"czy mi wam nie wystarczamy?" Wmurowano mnie. A potem powiedział że to nasze życie i mamy je przeżyć po swojemu żeby potem nie żałować . Mówi że poświęciłem mu 18 lat swojego życia i jest szczęśliwy więc jeśli mam jeszcze pokłady energii żeby wychowywać dzieci to on jest na tak bo to będzie szczęśliwe dziecko A młodszy...chce dla odmiany siostrę tylko żeby "nie darła ryja " nocami bo on ma szkołę i musi być wypoczęty.
Ot i cała filozofia różnicy wieku. Nie ma na to recepty bo różnie jest.
Dzieci to też ludzie z własnymi charakterami i nie jest powiedziane że jak rodzeństwo to mają się kochać nad życie. Myślę że mam szczęście i do szczęśliwej rodziny chcemy jeszcze jedno dziecko które mam nadzieję będzie równie szczęśliwe.
Haha @belle81 uśmiałam się z tego "żeby nie darła ryja" haha.
No to ja też sie wypowiem w tym ciekawym temacie mimo iż mam obecnie tylko jedno dziecko. Patrząc na inne rodziny - też żałuję że nie udało mi się urodzić dziecka wcześniej. Bardzo żałuję, ale tu bardziej los zadecydował a nie ja. Jeśli się uda zajść w ciążę w ciągu kilku mies. to różnica wieku między dziecmi będzie 5,5 - 6 lat. Sporo, ale niektórzy mówią że też super, bo starszak już mocno samodzielny, ogarnięty i coś może nawet pomoże. Takie duże różnice wieku to dla mnie kosmos, więc nie mogę sie wypowiedzieć, nastolatki to jeszcze nieznany mi obszar Dużej różnicy między moimi dziecmi też nie będzie, bo nie mogę starać się w nieskońzoność ze względu na wiek.
No to ja też sie wypowiem w tym ciekawym temacie mimo iż mam obecnie tylko jedno dziecko. Patrząc na inne rodziny - też żałuję że nie udało mi się urodzić dziecka wcześniej. Bardzo żałuję, ale tu bardziej los zadecydował a nie ja. Jeśli się uda zajść w ciążę w ciągu kilku mies. to różnica wieku między dziecmi będzie 5,5 - 6 lat. Sporo, ale niektórzy mówią że też super, bo starszak już mocno samodzielny, ogarnięty i coś może nawet pomoże. Takie duże różnice wieku to dla mnie kosmos, więc nie mogę sie wypowiedzieć, nastolatki to jeszcze nieznany mi obszar Dużej różnicy między moimi dziecmi też nie będzie, bo nie mogę starać się w nieskońzoność ze względu na wiek.
belle81
Dzieci są szczere i mówią to co myślą więc pozwoliłam sobie przytoczyć tą wypowiedz mojego syna o darciu ryjaHaha @belle81 uśmiałam się z tego "żeby nie darła ryja" haha.
Bądźmy realistami,noworodek w domu to nie tylko różowe cudo pięknie pachnące, to też płacz,nerwy i zarzuty rodzeństwa z którymi musimy się zmagać na co dzień.
@BB_Anna mi też mocno się kurczy czas posiadania dziecka ze względu na wiek. I mam tu na myśli zarówno moja siłę jak i przyszłe odczucia dziecka.
Jakbym mogła cofnąć czas i mieć tą wiedzę co dziś miałabym trójkę dzieci z odstepem max 4 lat ale to już poza mną.
kredkaczarna
Apropo roznicy wieku to u mnie jest 2lata 3 miesiace a teraz wychodzi 2 lata 4 miesiace na poczatku było kiepsko ale juz coraz fajniej sie dogaduja
reklama
martoosia04
U mnie będzie 2 lata różnicy i boję się strasznie, jak ja to wszystko ogarnę. Synek potrzebuje duzo uwagi, a tu maluszek. Uważam, ze każda różnica wieku ma swoje plusy i minusy.
U nas pomimo 3 lat różnicy też uważałam, że Tobik to maluszek. Nie da rady itp. A jednak ogarnął.
Dasz rade. Potem podziękujesz sobie za mała różnice wieku miedzy maluchami. Im bedzie łatwiej sie dogadać w pewnym momencie.
Podziel się: